O delegatie comuna FMI-Banca Mondiala vine pe 3 noiembrie la Bucuresti pentru a evalua sistemul financiar
Misiunea este o continuare a celei din 2003, ce a realizat primul Program de Evaluare a Sectorului Financiar (FSAP) in Romania.
Realizarea acestei evaluari a fost solicitata de autoritatile romane, iar perioada de desfasurare a fost decisa anul trecut, potrivit comunicatului FMI, semnat de reprezentantul institutiei pentru Romania si Bulgaria, Juan J. Fernandez-Ansola.
"Delegatia nu va discuta sau negocia asistenta financiara din partea FMI pentru Romania, iar rezultatele ei vor fi facute publice impreuna cu incheierea consultarilor din 2009 din cadrul Articolului IV", se mai spune in comunicat.
FMI conduce procesul de supraveghere in mod regulat in Romania prin Consultarile din cadrul Articolului IV, exercitiul FSAP fiind iterat in 2003.
Marti, FMI precizase ca nu se afla in discutii legate de un eventual sprijin financiar acordat Romaniei, ca reactie la relatarile din presa internationala, care includeau Romania intr-un grup de tari care ar putea primi ajutor de la institutie.
"Am luat cunostinta de referirea din The Economist de saptamana trecuta la anumite tari, inclusiv Romania, care ar fi in discutii cu FMI despre un sprijin financiar. Nu avem discutii despre vreun astfel de sprijin in acest moment cu Romania, dar mentinem o politica de dialog permanent cu autoritatile romane", se mentiona in comunicatul FMI, semnat tot de reprezentantul institutiei pentru Romania si Bulgaria.
Relatarile veneau in contextul in care agentia de evaluare financiara Standard & Poor's a coborat, luni, cu o treapta ratingurile Romaniei pentru imprumuturile in valuta, de la 'BBB-/A-3' la 'BB+/B' - nivel care este in afara categoriei de "investment grade", motivand ca riscurile legate de finantarea tarii au crescut.
Vineri, FMI a facut un anunt similar si in privinta Bulgariei.
Ministerul Economiei si Finantelor a negat, in aceasta saptamana, ca Romania ar avea nevoie de sprijin financiar de la FMI. De asemenea, viceguvernatorul Bancii Nationale, Cristian Popa, a spus marti ca Romania nu are in prezent nevoie de ajutor financiar din partea FMI, in conditiile in care rezervele valutare acopera datoria pe termen scurt, mediu si lung a Romaniei in proportie de peste 90%.
"In acest moment, Romania nu are interes sa apeleze la instrumentele de urgenta puse la dispozitie pentru finantare de FMI, insa ramanem in discutii cu ei pentru evaluari", a declarat Cristian Popa.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
fara sa tina cont de faptul ca in ro sunt alegeri si ca, daca tot au ceva de rezolvat, sa rezolve cu puterea rezultata dupa alegeri
romani, sa iesim in strada si sa nu-i lasam sa calce in picioare putinii oameni curajosi din ro, si in primul rand romanul amarat
si asa se va duce de rapa economia nationala si asta nu din cauza lui basescu, tariceanu sau PSD.. ci din cauza unor forte externe asa cum a fost mereu in istoria romaniei.
Romania va fi una din tarile ce vor plati datoriile americii.
Domnilor patrioti, se pare ca nu prea ati inteles cum sta treaba cu Romania....
Cresterea economica din ultimii ani a fost alimentata doar de Caritas-ul imobiliar si de banii trimisi de capsunari. V-ati intrebat vreodata ce se produce in tara asta? Chiar credeti ca cresterea economica se poate baza la infinit doar pe smecherie?
Vin vremuri f grele iar cei care cred ca Romania, taramul de vis in care pot face bani peste noapte facand cateva invarteli, vor avea parte de o surpriza.
Imi pare rau ca nu sunt in Bucuresti dar chiar nu are nimeni curaj sa ii huiduie si sa arunce cu oua dupa ei?
Vor veni la noi sa analizeze dece nu a cazut sistemul nostru financiar. Data viitoare sigur le va iesi schema.
Cine a produs criza internationala prin umflarea an de an a valorilor de pe pietele imobiliare, financiare, monetare, etc? Ei au umflat totul cu pompa pasand valorile de la unii la altii, angrenand si populatia lumii, iar ei au iesit din joc pastrand banii, si ca sa mearga mai departe sistemul, si sa reia jocul, se acopera de la Guverne tot pe banii populatiilor luati prin impozite...
As bea 4 beri de satisfactie daca as vedea cum o multime de oameni cu pancarde si rosii, si oua stricate, huiduiesc pe astia de la FMI cind coboara din masina sa mearga sa discute cu TRADICEANU...