Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen: "Este normal ca bancile sunt mai reticente acum cu creditarea, este un trend"
Van Groningen a raspuns, astfel, la intrebarea reporterului HotNews.ro care a semnalat o problema declarata de managerii de companii.
Rep: "Mai multi manageri au spus ca bancile sunt mai reticente la acordarea de credite, este real acest lucru si in cazul dv.?"
Steven Van Groningen: "Acelasi lucru este peste tot.
Daca numarul de incertitudini creste, atunci e clar; ce poti sa faci, incepi sa economisesti, sa nu mai cheltuiesti bani. Spre exemplu, daca e vorba de o familie, aceasta ia decizia de a nu mai cumpara o masina noua, sau a nu mai pleca intr-o vacanta scumpa in strainatate, mai bine merge la mare - si asta e un curent care se vede peste tot.
In sistemul bancar se intampla acelasi lucru, daca nu stim la ce cost avem acces la refinantare, daca nu stim ce se intampla in strainatate, daca nu stim cu cat creste riscul de credit, este normal ca bancile sunt mai reticente acum cu creditarea, cu a cheltui resursele, este un trend si care speram ca nu va dura prea mult.
Dar, v-am spus, mi se pare logic sa echilibram in sistemul bancar cresterea de credite cu cresterea de depozite. Nu putem sa continuam sa ne bazam pe finantarea din strainatate pentru a cheltui mai mult decat economisim".
Oamenii de afaceri stau cu ochii pe credite, pe salarii si pe numarul angajatilor: Daca dobanzile s-au dublat si forta de munca ar trebui sa se injumatateasca
Oamenii de afaceri i-au intrebat pe Hrebenciuc, Stolojan si Vosganian ce ii asteapta in urmatorii 4 ani

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
va inscrieti numai in trenduri care va aduc bani cu nemiluita si cam atat. cred ca va trebui sa cautam alte forme de creditare (cei trecuti de 40 de ani le cunosc mai bine) altfel vom plati triplu la banci banii pe care-i luam.
PS: apropo de dobanzile crescande ale bancilor, avea un sef de-ai mei o vorba: "cui nu-i place, nu mananca!".
sau erai prea extaziat cand vedeai ce suma mare poti imprumuta cu salariul tau
1. vrei sa-ti dau credit cu dobanda fixa pe 20 de ani
2. de unde spanac sa iau eu bani cu dobanda fixa, vere, ca nu da nimeni. si nu dadeau nici inainte. si nu da nimeni pe 20 de ani. dau maxim pe 1 an si se numeste EURIBOR la 12M (12 luni)
3. iti dau fluctuant EURIBOR 12M + o marja (care nu e castigul meu, desteptule; o parte din ea e cost de finantare ca nici eu nu fac rost de bani la EURIBOR, o parte e cost operational - credeai ca ofiterul de credit si hartia pe care e tiparit contractul dar si electricitatea si locatiile sunt gratuite? - dar si o marja de risc - legata si de alti inteligenti ca tine care uita sa-mi dea banii inapoi si unde imi iau teapa si ceva profit)
4. creste EURIBOR 12M, iti cresc si eu dobanda si te spargi in figuri ca te jupoi desi marja mea a ramas aceeasi dar riscul sa ramai tu fara job s-a inzecit.
Si ultima dar nu cea din urma:
MBA-ul la Oxford este finantat in pounds cu 10% pe an dobanda plus comisioane. Sansa de angajare pe un salariu de 50k pounds anual INAINTE de terminarea studiilor este de 96%.
PE AIA II JUPOAIE HSBC !!!!!!!!!! LA LONDRA !!!!!!!!!!
si acum ultima intrebare: nesimtirea cat casa e la voi bancherii sau la noi clientii ??
De fapt bancile asta sunt: camatari cu gulere albe