Fondul Monetar International a revizuit in scadere previziunile privind cresterea economica pentru Statele Unite ale Americii si pentru tarile din Zona Euro. Fondul a revizuit in scadere previziunile pentru Zona Euro, estimand ca produsul intern brut al tarilor membre va inregistra o scadere de 0,5%, potrivit AFP. Estimarea precedenta miza pe o crestere de 0,2%.

FMI estimeaza ca economia americana se va confrunta cu o restrangere a activitatii de 0,7%, desi in urma cu o luna previziona o crestere modesta de 0,1%.

Fondul sustine ca tarile dezvoltate se vor confrunta, in 2009, pentru prima oara din 1945, cu o reducere a produsului intern brut de 0,3%, iar cresterea economica la nivel global nu va depasi +2,2%.

Potrivit sursei citate, Franta se va confrunta si ea cu recesiune in 2009, cu un recul al PIB-ului de 0,5%.

Tara cea mai puternic afectata de criza va fi Marea Britanie, unde PIB-ul va scadea cu 1,3%.

"Perspectivele privind cresterea mondiala s-au deteriorat in ultimele luni, miscarea descendenta a sectorului financiar a continuat iar increderea producatorilor si a consumatorilor a scazut", a explicat Fondul motivele care au stat la baza actualizarii Perspectivelor economice mondiale.

FMI sustine ca aceste cifre "pledeaza pentru o noua politica de relansare".

Pentru economiile emergente, FMI prevede o crestere de 5,1% in 2009, fata de estimarea initiala de 6,1%, din urma cu o luna. China ar trebui sa ramana unul dintre motoarele cresterii economice mondiale, cu o majorare a PIB-ului de 8,5%.

Inflatia va reveni la limite rezonabile in 2009: 1,4% in tarile dezvoltate si 7,1% in economiile emergente.

Aceste previziuni se bazeaza pe politicile economice actuale, dar o actiune mondiala concertata pentru sustinerea pietelor financiare si pentru relaxarea creditarii pot limita reducerile estimate pentru anul viitor, precizeaza FMI.