Bancherii vor solicita Bancii Nationale a Romaniei revizuirea regulamentului privind creditarea populatiei, pentru a debloca activitatea de creditare ipotecara, a declarat marti presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. "Vom propune bancii centrale revizuirea Regulamentului nr. 11 (din 19.08.2008), pentru reluarea creditarii in domeniul imobiliar. Noile norme au blocat acest tip de credit in conditiile actuale, de teama si neincredere. Dupa ce am facut ajustarile impuse de regulament, am observat ca foarte putine persoane se mai pot califica pentru un credit ipotecar", a afirmat Ghetea la Forumul Bancar Roman, potrivit NewsIn.

El a precizat ca, in momentul discutarii regulamentului, conditiile din piata erau diferite si ca nimeni nu anticipa inrautatirea actuala. Ghetea a adaugat ca revizuirea nu vizeaza creditul de consum si ca, in principal, modificarile vor viza testele de stres aplicate portofoliilor bancilor. "Modificarea se dovedeste a fi deosebit de daunatoare pentru continuarea creditarii in domeniul imobiliar", a adaugat Ghetea.

Potrivit presedintelui Asociatiei Romane a Bancilor, noul regulament de creditare a populatiei a redus, in medie, cu 5 puncte procentuale gradul maxim de indatorare, insa acesta variaza in functie de diferitele tipuri de credit. "Aceasta este diminuarea in medie a gradului maxim de indatorare, dar corelat cu alte elemente, precum calitatea garantiilor, termenul de acordare a creditului sau avansul, gradul de indatorare variaza", a afirmat Ghetea.

Referitor la fisa fiscala, Ghetea a spus ca este o "problema de ordin tehnic" pe care, inca dinaintea aprobarii noului regulament, bancile au contestat-o, dar ca nu poate evalua impactul acestei masuri, din cauza diminuarii puternice a activitatii de creditare. "Vom sti dupa cateva saptamani sau luni care este impactul fisei fiscale, dar deocamdata nu ne putem exprima din lipsa activitatii de creditare", a mai spus presedintele ARB.

Radu Gratian Ghetea a reamintit ca, in perioada urmatoare, creditul in valuta va deveni din ce in ce mai inaccesibil si mai scump, iar pe partea de creditare in lei, noi reduceri ale rezervelor minime obligatorii si ale dobanzii de politica monetara sunt de natura sa atraga reducerea dobanzilor.

Regulamentul nr. 11 din 19 august 2008 - care a modificat si completat un regulament mai vechi al BNR privind limitarea riscului de credit la imprumuturile destinate persoanelor fizice - impune cerinta ca bancile sa solicite clientilor fise fiscale si sa stabileasca diferentiat gradul maxim de indatorare.

Astfel, bancile vor analiza capacitatea de rambursare a clientilor "pe baza unui nivel al veniturilor considerate eligibile de catre imprumutatori, care nu poate depasi cu mai mult de 20% pe cel aferent anului anterior", se arata in regulament.

Bancile vor fi obligate, de asemenea, sa stabileasca gradul maxim de indatorare a clientilor in mod diferentiat pe categorii de clientela, pe destinatia creditului (ipotecar, de consum etc), pe tipul creditului (in functie de valuta, indexare, tipul dobanzii, perioada de acordare, comportamentul clientilor si garantii) si luand in considerare riscuri precum cel valutar, de rata a dobanzii si de majorare a costului creditului.

Banca centrala mai cere bancilor, la calculul gradului maxim de indatorare, sa tina cont de cea mai mare majorare a ratei dobanzii - conform statisticilor BNR - de cel mai ridicat nivel al aprecierii valutei in care se acorda creditul fata de leu si de cea mai mare crestere a comisioanelor.