Fed intentioneaza sa reduca dobanda de politica monetara la zero, pana la sfarsitul lunii ianuarie 2009, fata de 1% cat este acum, pentru a preveni ca economia SUA sa ajunga in deflatie, scrie Reuters.

Anuntul vine dupa ce indicele preturilor de consum a scazut in SUA, in octombrie, la cel mai mic nivel din 1947 de cand se fac masuratori. Economia americana primeste zi de zi cate o noua lovitura.

Joi, s-a anuntat ca cererile de somaj au atins cel mai mare nivel din ultimii 16 ani.

Ca urmare, Casa Alba a anuntat ca presedintele George Bush va promulga rapid legea privind prelungirea perioadei in care somerii primesc indemnizatie, lege aprobata aseara tarziu in Senatul american. Legea care prevede ca acum somerii vor primi ajutor financiar timp de 13 saptamani in loc de sase, trecuse deja de Camera Reprezentantilor.

Fara aceasta lege, circa 1,2 milioane de americani ar fi ajuns in decembrie la sfarsitul perioadei in care incasau ajutor de somaj.

Numarul somerilor in SUA a atins 10 milioane, adica 6,5% din populatia activa, cea mai mare rata a somajului din ultimii 14 ani, arata cifrele publicate joi de Ministerul Muncii, scrie AP.