Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoelick, a avertizat, cu ocazia unei conferinte desfasurate la Paris, ca statele lumii trebuie sa se astepte la cresterea somajului si probleme fara precedent, din cauza crizei financiare. Problemele cu care se confrunta economia mondiala sunt departe de a fi rezolvate, considera presedintele Bancii Mondiale. Acesta a avertizat ca, in opinia sa, vin vremuri grele pentru oamenii de rand, cei mai afectati urmand sa fie cei cu venituri reduse, potrivit Antena 3.

"Totul a inceput cu o criza financiara, a urmat una economica si, in urmatoarele luni, va urma o criza a locurilor de munca pentru ca, din cauza incetinirii cresterii economice, se va ajunge la somaj si asta va accentua si mai mult criza din sectorul alimentar si al combustibililor", a spus Robert Zoellick, citat de Antena 3.

Presedintele Bancii Mondiale a explicat ca institutia pe care o conduce face tot posibilul pentru a ajuta tarile cu probleme. Cu toate acestea, Banca este sufocata de birocratie: "Urmeaza vremuri grele si avem probleme fara precedent. Unul din lucrurile pe care le prevedem este neprevazutul. Pentru noi, ca mare institutie internationala, este o problema pentru ca avem probleme cu birocratia, desi incercam sa ne miscam mai repede."

Europa se pregateste sa combata efectele crizei. Comisia Europeana va propune un program de 130 de miliarde de euro pentru stimularea economiilor celor 27 de state ale Uniunii Europene. Statele membre vor contribui cu echivalentul a 1% din Produsul Intern Brut. Cancelarul german Angela Merkel, a carei tara este considerata cea mai puternica economie europeana, a precizat ca planul propus de Bruxelles dovedeste faptul ca Uniunea Europeana poate actiona unitar cand se confrunta cu o criza de asemenea proportii.