Agentia Moody's prevede recesiune economica pentru Romania in 2009, cu o scadere a PIB-ul de 0,3%, a declarat luni, pentru Money Channel, Kenneth Orchard, analistul agentiei pentru Romania. El a precizat ca analiza agentiei are in vedere criza de lichiditate globala si incetinirea principalelor economii europene.

"Criza de lichiditate este mai mare decat am estimat. Criza de lichiditate si incetinirea economica din zona euro vor cantari destul de greu asupra economiei romanesti. (...) Deficitul de cont curent va avea si el o evolutie puternica, iar importurile vor scadea destul de puternic", a precizat Kenneth Orchard.

Luna trecuta, Moody's estima pentru Romania o crestere economica intre 0 si 3% in 2009, insa a revizuit previziunile din cauza unei situatii mai dificile in privinta lichiditatii decat estima initial.

Estimarea Moody's este prima care indica posibilitatea intrarii Romaniei in recesiune in 2009, celelalte prognoze indicand un nivel al cresterii economice de cel putin 4%.

Orchard si-a exprimat speranta ca noul guvern al Romaniei va intelege ca se afla intr-o situatie dificila din punct de vedere fiscal si ca "vor fi unele probleme in administrarea deficitului in anul viitor".

Noul guvern va fi nevoit sa inaspreasca politica fiscala

"Romania va fi afectata de o schimbare mai drastica a conditiilor externe. Zona euro si unele state vecine intra in recesiune, iar lichiditarea este redusa pe pietele internationale, ceea ce va afecta cresterea creditarii", a declarat Kenneth Orchard, citat de NewsIn.

"Dupa alegerile din 30 noiembrie, noul guvern va fi nevoit sa inaspreasca politica fiscala si toti acesti factori ar putea duce la o recesiune", a mai spus el.

Orchard a spus ca un declin brusc al economiei va afecta salariile bugetarilor, iar acesta este principalul factor ce ar forta noul guvern sa renunte la punerea in practica a promisiunilor pre-electorale cu privire la cheltuielile sociale.

Deficit bugetar de 4,9% din PIB in 2009

"Noul guvern va realiza ca se confrunta cu o scadere reala a veniturilor si nu va avea de ales. Chiar daca reduc cheltuielile, nu isi pot permite un deficit bugetar de 10% din PIB", a spus el.

Luand in considerare inasprirea conditiilor fiscale, Orchard estimeaza pentru 2009 un deficit bugetar de 4,9% din PIB.

Guvernul si-a propus, in proiectul de buget pe 2009, un deficit bugetar in jur de 2% din PIB.

Orchard a spus ca temperarea cererii interne va avea si efecte benefice. Inflatia este estimata sa se tempereze la 4,5% pana la sfarsitul lui 2009, fata de nivelul de 7,4% din luna octombrie, iar deficitul extern va cobori la 8,2% din PIB, de la aproximativ 14% in prezent.

Orchard a mai adaugat ca Romania, ca si cea mai mare parte a tarilor Uniunii Europene, trebuie sa inceapa sa se concentreze mai putin pe temperarea inflatiei si mai mult pe cresterea economica, ceea ce va determina banca centrala sa reduca, in cele din urma, dobanda cheie.

El a precizat ca agentia nu face estimari asupra somajului sau a cursului de schimb dar, in privinta ultimului aspect, analistul Moody's a afirmat ca presiunile vor continua, insa nu se asteapta la o criza a cursului de schimb.

Moody's nu coboara perspectiva Romaniei, mizand pe ajutorul FMI si UE in caz de probleme

Insa perspectivele de rating raman in continuare stabile pentru Romania, a spus Orchard, pentru ca orice probleme viitoare de finantare ar putea fi rezolvate prin intermediul ajutoarelor din partea Fondului Monetar International (FMI) sau al Uniunii Europene (UE), asemeni ajutorului primit de Ungaria.

"Avem in continuare o perspectiva stabila, pentru ca Romania este bine pozitionata si poate oricand sa obtina finantare din partea FMI si UE in cazul in care va fi necesar si, desi anul viitor va fi dificil, perspectivele pe termen lung sunt in continuare bune", a spus Orchard.

Tariceanu: Moody's are o problema legata de insuficienta cunoastere a economiei romanesti

Moody's are o problema legata de insuficienta cunoastere a economiei romanesti, a declarat luni premierul Tariceanu, in replica la estimarea agentiei de rating, exprimandu-si convingerea ca economia Romaniei va creste in continuare.

"Nu o sa putem pune toata lumea la unison. Unii sunt pesimisti, altii sunt obiectivi. Eu as spune ca Moody's are o problema legata de insuficienta cunoastere a realitatilor economiei romanesti si cred ca este mult mai normal si mai obiectiv sa ma refer la aprecierile Comisiei Europene, care estimeaza pentru Romania o crestere economica de 4,9% in 2009", a declarat Tariceanu.

El a precizat ca Romania nu poate sa nu fie afectata de criza economica internationala, prin urmare cresterea PIB-ului va fi mai redusa decat cea inregistrata in 2008.

"Eu insa am convingerea ca Romania va cunoaste in continuare o crestere economica cu mult peste ceea ce se va intampla cu precadere in Europa Occidentata sau in alte tari dezvoltate", a adaugat seful Executivului.

Eugen Teodorovici, MEF: "Moody's va sosi in ianuarie si vom discuta cu toate datele pe masa"

"Aceasta agentie va veni si vom discuta, astfel incat sa faca o evaluare corecta. Sper ca vor lua in considerare acele criterii care trebuie", a spus Teodorovici.

Matthias Kollatz-Ahnen, vicepresedintele Bancii Europene de Investitii a declarat ca evolutia situatiei internationale a demonstrat ca "nu exista un <> pentru tarile est-europene, care sa le protejeze de criza". De aceea, BEI se pregateste sa suplimenteze finantarile catre noile state membre UE.

"Exista o discutie la nivelul UE pentru a stabiliza si creste investitiile, cu focus pe UE 12", a declarat vicepresedintele BEI.