Plan de salvare a economiei europene

Reducerea taxelor si impozitelor, deblocarea creditarii si suspendarea, temporara, a prevederilor tratatului de la Maastricht privind deficitul bugetar sunt elementele cheie ale planului anticriza al Comisiei Europene. Documentul urmeaza sa fie facut public astazi. Proiectul stabileste ca prioritatea zero va fi protejarea cetatenilor europeni de efectele cele mai grave ale crizei economico-financiare. Astfel, vor fi reduse contributiile sociale si impozitele pentru cei cu venituri mici. De asemenea, Comisia ar urma sa propuna prelungirea temporara a perioadei in care se primesc indemnizatiile de somaj. Pana in primavara ar urma sa fie redusa si taxa pe valoare adaugata pentru produsele si serviciile care folosesc intens mana de lucru.

BCE

Banca Centrala Europeana ar putea reduce dobanda cheie la 2% pana in primavara viitoare, pentru a stimula economiile din zona euro, intrate in recesiune. Este estimarea facuta ieri de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Acum nivelul dobanzii de referinta este 3,25%, iar o noua reducere ar putea fi facuta in 4 decembrie. Economistii anticipeaza scaderea dobanzii la 2,75%. OECD a avertizat ca statele dezvoltate vor intra in cea mai grava recesiune din ultimii 28 de ani. In raportul semestrial al organizatiei se mai arata ca numarul somerilor din statele membre va creste de la 34 de milioane la 42 de milioane in 2010.

FED

Guvernul american a prezentat, ieri, doua noi planuri de salvare a economiei, in valoare de 800 de miliarde de dolari, in incercarea de a relansa consumul si creditul imobiliar. Masurile vin cand cifrele arata ca Statele Unite sunt in pragul recesiunii. In trimestrul al treilea au avut cea mai acută scădere a Produsului Intern Brut din 2001, de 0,5%. Totodata, cheltuielile consumatorilor au coborât cu cea mai accentuată rată din ultimii 28 de ani. In plus, pretul locuintelor a inregistat o noua scadere record, in luna septembrie.

Ritmul de crestere a creditarii

Romanii se imprumuta din ce in ce mai putin. Potrivit ultimelor date ale Bancii Nationale, ritmul de crestere a creditarii a incetinit in luna octombrie la 45%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Cel mai mult a scazut creditul in valuta. In acelasi timp, economiile romanilor au fost mai mici cu 3,3% fata de septembrie.

Decizie definitiva Kraft Foods

Producatorul de dulciuri si cafea Kraft Foods a decis definitiv sa inchida fabrica de la Brasov. Cei 440 de angajati vor fi disponibilizati incepand din mai, anul viitor. Astazi incep negocierile pentru pachetul social oferit viitorilor someri.

Salarii - Mittal Galati

Sindicatele de la ArcelorMittal Galati au acceptat inghetarea salariilor pe anul viitor. Exista insa si o conditie: partile sa analizeze trimestrial evolutia societatii si, in caz de ameliorare, sa reia negocierile. In Statele Unite, cel mai mare producator de otel a anuntat ca in ianuarie ar putea concedia 2.500 de angajati.

Webasto la Arad

Vin insa si vesti bune, din industria auto: nemtii de la Webasto deschid in ianuarie o uzina producatoare de componente auto, langa Arad. Investitia se ridica la peste 20 de milioane de euro.

Evolutie burse

Bursa de pe Wall Street a incheiat aseara fara o directie clara. Indicele Dow Jones a crescut cu 0,43%, iar Nasdaq a pierdut 0,50%. Si marile burse europene au inchis nehotarat ieri, dupa cresterile importante inregistrate luni. La Bucuresti, bursa a urcat cu aproape 3 procente.

Si, din agenda economica a zilei:

Guvernul italian aproba pachetul de măsuri pentru ajutorarea familiilor şi a băncilor afectate de criza. In Germania, constructorul auto Porsche isi anunta rezultatele financiare pe 2007-2008.

Asculta Jurnalul Economic
RFI - HotNews.ro
de Miercuri, 26 Noiembrie 2008