Bancile britanice Lloyds TSB si HBOS au anuntat miercuri ca vor reduce dobanzile si vor creste imprumuturile catre intreprinderile mici, in contextul in care institutiile bancare sunt presate sa deblocheze creditarea, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Guvernul va oferi pana la 17 miliarde de lire sterline celor doua banci ca parte a planului de recapitalizare a institutiilor bancare si va creste presiunile asupra tuturor creditorilor britanici pentru deblocarea creditarii.

In caz contrar, acestia sunt amenintati cu nationalizarea totala.

Lloyds a promis sa reduca dobanzile pentru imprumuturile acordate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), in 2008 si 2009, ca parte a unui plan de sprijin, in contextul situatiei economice actuale.

HBOS a anuntat separat ca va utiliza 250 milioane de lire sterline din fonduri europene pentru facilitarea imprumuturilor pentru IMM-uri.

Marile banci au anuntat ca au acordat mai multe imprumuturi companiilor mici, comparativ cu ultimii ani, acestea crescand cu 1,8%, sau cu aproape un miliard de lire sterline, in al treilea trimestru, potrivit datelor Asociatiei Bancherilor Britanici.

La inceputul lunii noiembrie, conducatorii marilor banci britanice il anuntasera pe ministrul de finante Alistair Darling ca nu vor mai reactiona la viitoarele reduceri ale dobanzii cheie prin reducerea dobanzilor la creditele acordate companiior si populatiei.