Cresterea economica a Romaniei ar putea fi in acest an de 8%, a spus miercuri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu, avertizand insa ca deficitul bugetar ar putea depasi 3% din PIB in 2009, daca nu se iau masuri de corectare a acestui dezechilibru, relateaza NewsIn.

In primele noua luni, produsul intern brut (PIB) al Romaniei a crescut cu 8,9%.

"Deficitul bugetar ar putea depasi 3% din PIB in 2008 si in 2009, fara masurile adecvate de corectie. In loc de buget multianual, am avut ani cu mai multe bugete. Rectificarile operate au crescut bugetul intr-un mod prea optimist", a subliniat Isarescu.

Dupa primele 11 luni ale acestui an, deficitul bugetar a ajuns la circa 3% din PIB, iar, pentru 2009, bugetul aprobat de actualul guvern prevede un deficit bugetar de 2% din PIB.

Isarescu a precizat ca deficitul de cont curent ramane una din principalele probleme ale economiei romanesti, dar este in acelasi timp o consecinta a dezvoltarii rapide a tarii in ultimii ani.

Calculat prin includerea profitului reinvestit, deficitul balantei de plati ar putea ajunge la 13% din PIB la sfarsitul lui 2008, a estimat guvernatorul BNR. Anul trecut, deficitul de cont curent al Romaniei a ajuns la 14% din PIB.

Cresterea somajului va ajuta in 2009 la calmarea cererilor salariale excesive

Somajul va creste in Romania in 2009, insa nu va deveni o problema critica si ar putea ajuta la calmarea cererilor de majorari salariale excesive, a estimat Mugur Isarescu.

Guvernatorul a mentionat ca somajul nu va fi generalizat, urmand sa afecteze doar anumite sectoare.

"Corectiile de pe piata fortei de munca sunt bune si sunt necesare, in conditiile in care o crestere a somajului va ajuta la curbarea cererii excesive de cresteri salariale", a declarat Isarescu.

Somajul, desi va creste anul viitor in Romania, nu va reprezenta o problema critica din punct de vedere macroeconomic, avand in vedere nivelul actual scazut, a mai spus guvernatorul BNR.

In noiembrie, rata anuala a somajului a urcat cu 0,1 puncte procentuale fata de luna precedenta, pana la 4,1%, numarul somerilor crescand cu 12.788, potrivit ultimelor statistici oficiale.