Dominique Strauss-Kahn, directorul Fondului Monetar International (FMI), estimeaza ca economia mondiala isi va relua ritmul de crestere la sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010, dupa ce va traversa anul acesta o perioda foarte dificila, potrivit NewsIn care citeaza Reuters. Acesta a spus ca, in luna ianuarie, FMI va revizui in jos estimarile privind cresterea economica mondiala din 2009.

"Anul viitor va fi unul foarte dificil, iar cifrele din ianuarie vor fi mai slabe decat cele publicate anterior", a spus seful FMI, la o conferinta despre relatiile dintre Spania si FMI.

"Vestea buna, cu unele exceptii, poate ca multe, este ca la sfarsitul lui 2009 sau inceputul lui 2010 estimarile arata ca va incepe o recuperare, dar vor exista inca multe riscuri", a adaugat Strauss-Kahn.

In luna octombrie, Fondul Monetar International revizuise in scadere estimarea privind cresterea economica mondiala din 2008, la 3,9%, comparativ cu cea anterioara de 4,1% si estimase ca presiunile inflationiste se vor tempera in 2009. Astfel, estimarile privind 2009 aratau o crestere economica de 3%, comparativ cu 3,9%, cat fusese anuntat anterior.

Raportul FMI cu privire la "perspectivele economice mondiale", publicat cu cateva zile inaintea reuniunii de toamna a Fondului, arata ca "economia internationala intra intr-o perioada de turbulente majore si trebuie sa faca fata socului financiar cel mai periculos cu care se confrunta pietele lumii dezvoltate, din 1930 pana in prezent".

"Potrivit estimarilor noastre, cresterea economica mondiala ar trebui sa se tempereze semnificativ in 2008, iar o reluare modesta a unui ritm mai alert nu va incepe decat mai tarziu in 2009", potrivit raportului.