Leul va cunoaste o evolutie descendenta in fata euro, pana la (probabil) un curs de 4,3-4,5 lei. Asta va duce la o corectie a deficitului de pana la 9-10%, ceea ce e un lucru bun. De asemenea, va pune presiune pe bugetele familiilor, ceea ce nu mai e un lucru bun. Probabil ca in martie/aprilie vom asista la deprecieri mai consistente, urmand ca pe masura ce ne vom apropia de finele lui 2009, moneda nationala sa isi revina usor.

Coalitia de guvernamant va cunoaste frictiuni inca din a doua parte a primului trimestru. Un asemenea Guvern (de slab) nu a mai avut Romania demult. Liberalii vor avea de castigat din gestionarea proasta a crizei si probabil vom asista la revigorarea politica a unor fosti lideri cum e Patriciu.

Somajul ar putea atinge 7%, la fel ca si deficitul bugetar. Din cate stiu, 2008 s-ar putea incheia cu un deficit de 5%, ceea ce e destul de grav.

Inflatia s-ar putea duce la peste 6 la suta, iar BNR ar putea sa isi revizuiasca strategia de tintire a ei, in favoarea uneia de tintire discreta a cursului.

Piata imobiliara s-ar putea duce in jos cu 15-20% fata de media preturilor din 2008, ceea ce ar aduce un aer de normalitate.

Sistemul bancar va cunoaste restructurari, marje de profit mai mici si o politica de creditare mult mai aspra. Probabil unele banci isi vor vinde retelele (am auzit deja doua zvonuri distincte, despre doua banci) sau vor fuziona. Partea buna este ca angajatii din banci vor trebui sa faca eforturi de a deveni profesionisti, pentru a nu fi zburati din banci, pe fondul unei presiuni tot mai puternice impuse de criza.

Pe plan international, vom asista la multiplicarea conflictelor. Vor exista mai mult ca sigur tensiuni sociale care vor exploda din senin, in mai multe state europene. Dupa ce am vazut la greci, ma gandesc ca si in Franta am putea asista la recrudescenta nationalismului. In tot acest timp, China si Rusia isi vor majora cota de piata mondiala. SUA va continua sa piarda teren, iar dolarul ar putea scadea pana pe la mijlocul anului.

Acestea fiind spuse, va doresc tuturor un An Nou lin, frumos si prosper. Fie ca bunul Dumnezeu sa ne aiba in paza si sa ne fereasca de rau. La multi ani!

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.