Criza financiara modifica topul celor mai mari economii ale lumii. SUA se mentin pe locul intai
Statele Unite isi vor pastra pozitia de cea mai mare economie a lumii, cu un PIB estimat la 14.334 miliarde de dolari in 2008, respectiv 14.571 miliarde de dolari in 2009, fata de 13.808 miliarde de dolari in 2007, potrivit unui studiu al Centre for Economics and Business Research (CEBR), companie britanica de consultanta si analiza macroeconomica, citat de Mediafax.
In 2008 cele mai notabile modificari semnalate de CEBR in clasamentul celor mai mari economii sunt trecerea Chinei pe pozitia a treia, Germania coborand pe locul patru, si avansul Frantei cu o pozitie, pe locul cinci, in detrimentul Marii Britanii.
Regatul Unit va mai pierde o pozitie si in 2009 din cauza recesiunii, urmand sa fie depasit de Italia.
Japonia isi va pastra pozitia a doua in 2009, cu un PIB estimat la 4.803 miliarde de dolari, fata de 4.844 miliarde de dolari in 2008, respectiv 4.382 miliarde de dolari in 2007, insa va fi devansata de China in 2010, care va deveni a doua mare economie a lumii.
Canada, care se situa in 2007 pe pozitia a noua in lume, cu un PIB de 1.436 miliarde de dolari, a coborat pe 11 in 2008, respectiv pe locul 13 in 2009, din cauza unei recesiuni accentuate, care va conduce in acest an la un PIB de numai 961 miliarde de dolari.
In acest context, Brazilia si India vor urca doua pozitii in clasament. Brazilia se situa in 2007 pe locul zece in lume si urmeaza sa urce cu o pozitie pe an in 2008 si 2009, depasind Spania ca volum al PIB in dolari, conform sursei citate.

Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
Mult așteptatul declin al pandemiei în țările europene s-a declanșat. Locul României
Cum și-a petrecut Vlad Voiculescu ziua demiterii din funcția de ministru al Sănătății
Ziua demiterii lui Vlad Voiculescu. Ce le-a explicat Barna colegilor despre discuția cu premierul
Landerul InSight al NASA luptă pentru supraviețuire și va intra în hibernare de urgență
PS. Estimarea conform careia China va ajunge puterea economica nr. 2 in lume este...mult mai veche si nu are nici o legatura cu criza economica. Ea se bazeaza pe un simplu calcul matematic avand in vedere ritmul exceptional de crestere al PIB-ului acestui stat precum si MENTINEREA tendintei (care acum NU mai este adevarata) de la acea perioada...
Recomand cu caldura un articol foarte recent care - citit "printre rinduri" - da masura falimentului Americii de azi, si in consecinta fac clare conditiile mult mai putin grave din China, in lipsa ingineriei financiare (chiar ma intreb citeodata cine a fost idiotul care a inventat conceptul asta) in tara aceea: http://www.nytimes.com/2008/12/24/opinion/24friedman.html
Propganda pt. China e adesea rezultatul prostimii anti-americane de bazar, care aplauda orice percepe ca "obstacol" sau "concurent" pt. USA :))
China e dependenta de petrolul arab si gazul rus, e dependenta de rezervele valutare facute majoritar in dolari (o mare tzeapa a luat cu asta, a cumparat cand dolarul era mult mai scump si acum nu poate vinde, ar pierde sute de miliarde:)), e dependenta de exporturile catre economiile occidentale prospere, e dependenta de investitiile straine.
Fara astea, China ramane doar un imens lagar comunist sub cerul liber, unde esti "re-educat patriotic" daca ai idei originale sau impuscat in cap daca esti calugar budist!
Verificati cifrele oficiale chineze, in 2009 se prevad peste 100 de milioane de someri, inflatie la peste 10% si 30% din absolventii de facultate nu vor mai gasi de lucru.
Zeci de mii de societati au falimentat deja.
China are nevoie de un ritm de crestere de minim 7%/an pt. a-si acoperi strictul necesar in dezvoltarea infrastructurii, e vorba de o tara imensa, cu 1,4 miliarde locuitori ce in majoritate abia ies din evul mediu.
Strainii vad mai ales cele cateva orase dinamice de pe coasta de est, uitand ca e vorba de o tara cat Europa dela Atlantic la Urali !
E ca si cum ai vizita Paris si Londra si ti-ai imagina ca absolut toata lumea traieste la fel in Europa :)))
Evident, China va depasi Japonia, pt. ca e de 12 ori mai populata si de 50 de ori mai mare, ar fi anormal sa fie altfel:))
Insa nu e nici o sansa sa depaseasca USA sau UE in deceniul urmator, mai ales ca ritmul sau de dezvoltare va continua sa incetineasca.
In rest, normal sa cada UK, guvernul laburist e cheltuitor, laxist si contaminat cu ideologii stangiste care franeaza orice reforma.
Apropos, daca aveti curiozitatea, puteti citi studiul care s-a aflat la baza articolului la link-ul de mai jos:
http://www.cebr.com/Resources/CEBR/G...Dec%202008.pdf
Cat despre posibilitatea ca previziunile acestea sa se adevereasca in cazul Chinei, nu ne ramane decat sa avem un pic de rabdare. 2010 nu e atat de departe.
Asa ca PIB creste, pentru ca ce fabrica China nu se vinde numai la extern, ci si intern.
Acuma fai bine si nu te mai da destept si incearca sa gandesti mai mult.
La fel de previzibila era si coborarea Marii Britanii pe pozitia a 7-a (cam asta e locul ei, oricum) dupa ce, vreme de un deceniu, au beneficiat de cursul umflat al lirei sterline.
Observati ca in Top 10 sunt prezente India si Brazilia insa nu figureaza Rusia.
Cu alte cuvinte, China va apare, probabil, pe locul 3, Franta pe 5, M Brit pe 6, Italia pe 7 iar Rusia va fi in afara Top 10.
1. Cu exceptia Africii de Sud (pina la abolirea apartheidului) practic nu este nici un stat in Africa care a avut o dezvoltare economica viabila.
2. Ajutoarele economice acordate tarilor din Africa sint mai mici decit cheltuielile de innarmare facute de tarile din Africa.
3. Schimbarile de regim (nu alimentar) pe continentul african sint frecvente ceea ce duce la renegocieri frecvente pt. investitori (ex: Zair, Zambia, Zimbabwe ar fi citeva citeva exemple).
Cocluzie:
A se evita Africa. Desi Africa are un potential enorm iti poti lasa pielea (la propriu si la figurat) pe acest continent.
doar regula bunului simt in engleza inlocuieste virgula cu punctul
Uniunea Europeana: 14.430 miliarde$, USA: 13.780 miliarde$, China: 7.099 miliarde$.
Dar tocmai datorita acestor turbulente, China n-a reusit cifra de mai sus si va ajunge pe acest loc deabia in 2010! Mai este de observat ca nu vor ajunge pe locul doi, ci pe locul trei, pentru ca pe locul doi se claseaza USA, care au cedat locul unu Uniunii Europene inca dela sfarsitul lui 2007. Aceasta stare, foarte probabil se va mentine cel putin zece ani, adica cel putin pina in 2020 deoarece daca China va reusi intradevar sa mentina constant un ritm de crestere de minim 8%, ea va avea nevoie de minim zece ani pentru a ajunge din urma UE sau USA.
Ori in conditii de criza tocmai produsele ieftine si cele de lux se vand bine.