Asigurarea obligatorie a locuintelor va crea o piata de 148 milioane euro in 2009
In Romania, piata asigurarii locuintelor este nesemnificativa in prezent, mai putin de 10% din locuinte fiind asigurate, potrivit jucatorilor din piata, comparativ cu alte tari precum Ungaria, Marea Britanie, Irlanda sau Belgia, unde sunt asigurate intre 65% si 95% din locuinte.
"In total sunt 8.250.000 de locuinte, potrivit Comisiei de Statistica. Dintre acestea, 75% fac parte din categoria A si 25% din categoria B", a explicat Radu Popescu, consilier in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.
Asigurarea tuturor caselor ar aduce asiguratorilor prime brute subscrise de 148 milioane euro, a estimat oficialul.
"Mare parte din acesti bani pleaca in reasigurare, in proportie de 80- 90%", a explicat Popescu, care sustine ca valoarea de reasigurare, calculata la riscurile la care este expusa Romania, se ridica la 3,5 miliarde euro, in cazul unui cutremur similar celui din 1977.
"Statul functioneaza doar ca reasigurator de ultima instanta, in cazul unui dezastru major cum ar fi un cutremur, la care se adauga inundatii sau alunecari de teren, iar nivelul daunelor depaseste valoarea de 3,5 miliarde euro", a mai spus oficialul MAI.
In cazul unei astfel de catastrofe naturale, statul urmeaza sa acopere diferenta.
Asigurarea locuintelor in proportie de 100% ar fi o estimare mult prea optimista, insa multe persoane isi vor asigura casa, mai ales ca legea prevede sanctiuni pentru cei care se abat de la lege, considera Popescu.
El a amintit ca proprietarii care nu isi asigura locuinta risca o amenda de 500 lei, in conditiile in care prima obligatorie este de numai 10 euro in cazul locuintelor tip B si de 20 euro in cazul locuintelor tip A. Potrivit legii, suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele tip A si de 10.000 euro pentru locuintele tip B.
Asigurarea obligatorie a locuintelor urmeaza sa fie gestionata de o societate pe actiuni - Poolul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) - la care actionari vor fi firmele de asigurare autorizate sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte impotriva dezastrelor naturale.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România
tampitii
Statul are destule parghii pentru a crea bani fara a-l violenta pe cetatea, bineinteles sub conditia competentei, corectitudinii si a grijii fataa de interesele cetateanlui (interesul national).
http://www.bloombiz.ro/antreprenor/proiectul-privind-asigurarea-obligatorie-a-locuintei-nascut-mort
+asigurarea+
obligatorie&btnG=C%C4%83utare+Google&meta=
stiri-arhiva-1217565-asigurarea-comunista-nu-poate
-resuscitata.htm
Asigurarea "comunista" nu poate fi resuscitata
de Bogdan Tudorache Averea
Luni, 1 august 2005, 0:00
Peticirea sistemului de asigurari cu o noua lege care sa afirme obligativitatea politelor impotriva catastrofelor naturale este inutila, tinand cont de lipsa instrumentelor de impunere categorica a obligativitatii: cei care nu se vor asigura - si este cazul a milioane de romani - nu vor primi bani, dar asta se intampla si in sistemul actual, de asigurare facultativa, spun analistii.
Pe de alta parte, nu se poate reveni la sistemul comunist, conform caruia toata lumea era asigurata "prin efectul legii" si primea despagubiri chiar daca nu avea platite la zi politele de asigurare.
Proiectul de lege creat de Comisia pentru Supraveghere a Asigurarilor (CSA) cu sprijinul unor firme private privind asigurarea obligatorie a locuintei ar putea fi, insa, adoptat in curand, in speranta de a determina macar o parte din proprietarii a 8 milioane de imobile si locuinte sa se asigure. In prezent doar 5-10% din imobile sunt asigurate, majoritatea aflate in zone urbane.
Rolul statului democratic este sa asigure existenta unui cadru competitiv fara sa se amestece in industria privata.
"
Cred ca ar fi chiar util sa gasim in tara asta 500de mii - 1 milion de oameni voluntari cu care sa contracaram aceste initiative de bagarea mainii cu forta in buzunarul nostru ori de cate ori astia-s bat joc de noi !!!
La fiecare lege impotriva bunului simt, hop-si noi cu initiativa de modificare!!! Ar fi cam nasol ptr. ei sa justifice de ce nu tin cont de vointa populara...:)