Economia Germaniei a crescut anul trecut cu 1,3%, conform datelor provizorii publicate miercuri de catre biroul national de statistica Destatis, citate de AFP. In 2007, cea mai are economie din Europa a inregistrat o crestere de 2,5%, iar economistii se asteptau la un avans de 1,1% in 2008.

Germania, cel mai mare exportator din lume, a fost puternic afectata de incetinirea economiei mondiale si de aprecierea euro fata de dolar, ceea ce a diminuat cererea pentru automobile, aparate de uz casnic si utilaje produse in aceasta tara.

Autoritatile de la Berlin estimeaza ca in acest an economia Germaniei va avansa cu 0,2%, insa ministrul de finante, Peer Steinbrueck, a avertizat ca aceasta s-ar putea contracta cu pana la 1%.

Totodata, datele oficiale arata ca deficitul bugetar al Germaniei a fost anul trecut de 0,1% din PIB, dupa ce in 2007 acesta a fost de 0,2% din PIB.

Peer Steinbrueck a declarat miercuri, citat de Financial Times Germania ca deficitul bugetar ar putea ajunge la 4% din PIB in 2010, peste nivelul agreat de Uniunea Europeana. Potrivit Pactului de stabilitate si crestere economica a UE, statele membre sunt obligate sa mentina deficitul bugetar la un nivel de sub 3% din PIB.

Cresterea puternica a cheltuielilor ar proveni in principal din pachetul de stimuli economici anuntat marti de cancelarul Angela Merkel. Cu o valoare de 50 miliarde de euro, acest plan este cel mai mare din 1945 pana in prezent.

Planul include investitii in valoare de 17-18 miliarde de euro in drumuri si scoli si reduceri fiscale pentru firme si populatie. Printre programele acestui plan se mai numara si garantarea unor imprumuturi in valoare de 100 miliarde de euro pentru companii.