Bucuresti punkt Bonn

DISCUTIE ONLINE Valentin Lazea, economistul-sef al BNR: Principala provocare a Romaniei nu este nici inflatia, nici cresterea economica, ci deficitul extern masiv si imposibil de finantat

de Redactia     HotNews.ro
Joi, 15 ianuarie 2009, 18:30 Economie | Finanţe & Bănci


Valentin Lazea
Foto: HotNews.ro
"Partea suprinzatoare este aceea ca la momentul de fata, principala provocare a Romaniei nu este nici inflatia, nici cresterea economica, ci deficitul extern masiv si imposibil de finantat", a declarat economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei, Valentin Lazea, in intalnirea inline cu cititorii HotNews.ro. Cele mai interesante intrebari se vor regasi in cadrul emisiunii Bucuresti punkt Bonn, coproductie HotNews.ro - Deutsche Welle.

Emisiunea este transmisa in fiecare vineri, la ora 16.00, pe frecventele Deutsche Welle si pe HotNews.ro.

Nota redactiei:
Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 marius

  De la o zi la alta, dam tot mai multi lei pe un euro. Miercuri, leul a scazut cu vreo 2 bani, cred ca in urma interventiei BNR. Nu inteleg de ce Banca Centrala nu intervine mai "adanc" pentru a mai domoli un pic aceasta crestere. Din punctul meu de vedere, mingea este în mare parte în terenul Guvernului. Ce parere aveti, d-le Lazea? Cum estimati evolutia leu-euro in lunile urmatoare?
  Multumesc!

  • Valentin Lazea

   Deprecierea leului are mai multe cauze:
   - criza financiara si economica internationala care a penalizat toate valutele din regiune (vezi ce s-a intamplat cu forintul si cu zlotul)
   - acumulraea unor dezechilibre in Romania indeosebi in ce priveste deficitul bugetar si deficitul contului curent
   - cresterea salariilor cu mult peste cresterea productivitatii muncii care nu avea cum sa nu rasfranga asupra cursului valutar
   - criza gazelor naturale care a dus la cereri mari de valuta, peste care s-a suprapus si un puternic element speculativ
   Fata de cele aratate, o apreciere a cursului leului nu poate avea loc doar prin interventia BNR, ci necesita un cumul de actiuni. Prima si cea mai importanta o constituie un angajament ferm al Guvernului privind restrictivitatea politicilor bugetare si salariale. Cat priveste un animit nivel al cursului de shimb, va dat seama ca nu am caderea sa facastfel de prognoze.

 • Întrebarea nr. 2 RON

  1.) In 2008 din cite citesc, deficitul import export este de peste 21 Miliarde EUR. Din cite am calculat la numarul de angajati si salariul mediu suma tuturor salariilor nete din romania este in jur de 20 miliarde EUR. Cum este posibil ca intr-o tara oamenii care produc bunurile si serviciile acestia sa cistige net mai putin de cit deficitul comercial al acestei tari? Practic daca toti opameni ar munci pe gratis si nu ar mai primi salarii nete romania tot ar consuma mai mult de cit produce! Cum e asta posibil?


  2.) O saptamina in urma a aparut o stire cum ca valoarea tranzactilor tip forex in romania e de peste 400 miliarde EUR anual adica de peste 3.5 ori valoarea PIB. Banuiesc ca cine face aceste tranzactii din extern le face pentru a face un profit. Cine plateste costul acestor tranzactii si care este impactul acestora asupa economiei?

  3.) Cine considerati ca este vinovat pentru actuala criza din romania doar vina nu poate fi data exclusiv pe ce se intimpla afara. Considerati ca masurile de super relaxate asupra bazei si masei monetare din ultimii ani sunt responsabili pentru bula speculativa imobiliara si consumul crescut,( ambele direct responsabile de giganticul deficit extern)?

  4.) Anul treut au aparut stiri in mas media cum ca o parte importanta a aurului din rezerva tarii a fost imprumutat unor institutii private straine. Dine cele 100 si ceva de tone, cit totne de aur detine in momentul actual fizic romania ca rezerva in interiorul granitelor? (aici ma refer la aur fizic nu hiritii; iar termenul detine sa fie inteles ca proprietar nu doar posesie fizica a unui lingou al carui proprietar e o alta persoana asa numitul aur custodial). In situatia in care avem o criza financiara mondiala, este normal ca rezerva statui de ultima instanta, aurul, sa fie imprumutat unor terte institutii din afara tarii ce pot da oricind faliment?

  • Valentin Lazea

   In Romania, in 2007 si in 2008 a existat o supraincalzire a economiei alimentata de intrarile de capital masive care au urmat aderarii Romaniei la UE. Trebuie precizat faptul ca drept preconditie a aderarii, Romania a fost obligata sa accepte convertibilitatea totala a contului de capital (intrarea si iesirea neingradita a capitalurilor) incepand cu septembrie 2006. Bancile comerciale, majoritatea cu capital strain, au alimentat inclinatia spre consum a populatiei crescand creditul neguvernamental cu peste 70 la suta pe an. Fenomenul nu este unic pentru Romania, el s-a intamplat si in tarile baltice, Bulgaria si alte tari in care capitalul strain a vazut oportunitati de profit rapid.
   Daca respectivul capital s-ar fi indreptat catre domenii productive (industrie, agricultura) sau catre servicii generatoare de exporturi (turism, transporturi) deficitul extern temporar ar fi fost justificat de crearea unor capacitati de export in viitor. Intrucat insa, capitalul strain a ales sa investeasca in Romania in domenii neproductive (comert, finante banci) cresterea consumului nu s-a facut in pararel cu o crestere a ofertei interne. A rezultat un deficit extern nesustenabil, care putea fi finantat in conditiile unei piete financiare internationale exuberante, dar nu mai poate fi finantat in conditiile atitudinii prudente actuale. Cele de mai sus nu sunt o pledoarie importriva deschiderii contului de capital sau a integrarii financiare a Romaniei, ci o explicatie lucida a ceea ce s-a intamplat si care in alte tari a atins forme mult mai dramatice. Politica monetara nu a fost relaxata in ultimii ani, ca dovada faptul ca de 5 ani inflatia se situeaza sub 10 %, o realizare pe care se pare ca multi o desconsidera, desi ea a fost obtinuta in conditii dificile. Din contra, politica monetara a fost poate excesiv de stransa pentru a compensa lipsa de rigoare a politicilor fiscale si salariale.

  • Valentin Lazea

   Numai in masura in care aceste doua politici se vor intari, va putea avea loc o relaxare a politicii monetare si o reechilibrare a conbinatiei de politici macroeconomice.

 • Întrebarea nr. 3 Bnr watch

  Intrebarea mea se refera la tinte legate de reglementarea pietei bancare interne, in perspectiva aderarii la moneda EURO: care este data realista la care economia Romaniei poate adera la moneda europeana? Avand in vedere liberalizarea concurentei pe piata bancara, intre banci autohtone si banci europene, rezervele obligatorii constuite de bancile romane vor fi un dezavantaj concurential? Si, reluand o intrebare de mai sus a lui Alien, cu referire la marjele de profit ala bancilor romane bazate pe comisioane si spreaduri mari, politica BNR urmareste ca 'fiecare pasare sa moara pe limba ei", adica odata cu liberalizarea sa scada aceste costuri? Sau va interveni activ prin reglementari legate de comisioane si marje de dobanda?

  • Valentin Lazea

   Pentru watch:
   Piata bancara este deja complet liberalizata. Fiecare banca noua care vine in Romania este libera sa practice dobanzile si comisioanele pe care le crede de cuvinta. Acestea nu pot fi ingradite prin acte administrative ale BNR. Daca perceptia publicului este aceea ca bancile practica comisioane mari, aceasta se intampla pana in 2007 datorita unor tinte de profit foarte ambitioase, iar incepand din 2008, datorita necesitatii de a rezista pe piata in conditiile reducerii finantarii externe. Rezervele obligatorii mari nu au fost un obstacol in obtinerea de profituri mari, iar din punct de vedere prudential s-au dovedit ijn retrrospectiva o masura salutara de temperare a creditarii. In ceea ce priveste aderarea la euro, calendarul oficial ramane nemodificat, respectiv anul 2014, dar trebuies intensificate eforturile pe linia convergentei nominale si reale. Cat priveste reducerea rezervelor obligatorii din perspectiva viitoarei aderari la euro, aceasta este prematura acum, deoarece exista riscul manifest ca reducerea sa nu se traduca in creditare sporita in Romania, ci in repatrierea valutei in tarile bancilor mari.

 • Întrebarea nr. 4 Valentin

  Stimate Domn, imi place sa cred ca puterea BNR este mai mare decat pare.
  As dori sa stiu insa cum se face ca tot ceea ce inseamna productie in IMM-uri este lipsit de importanta si fara posibilitati de accesare a creditelor, iar toate firmele care se ocupa de comert si/sau de servicii au toti indicatorii necesari pentru credite.

  Reglementarile nu pot fi modelate astfel incat sa se sustina productia si nu comertul?
  In definitiv, ceea ce avem ca deficit comercial provine in mare parte din activitatea de comercializare a produselor din import. Iar in lipsa productiei interne, banii se duc in alte tari!
  BNR poate vorbi de pe o cu totul alta pozitie cu Ministerul Finantelor, spre deosebire de IMM-uri si patronate, si poate propune masuri reale de stimulare a productiei. De exemplu, plata TVA la facturi incasate si nu la cele emise, plata impozitului pe profit la 6 luni si plata impozitelor pe salarii la 3 luni pentru ca astfel nu se "gaureste" bugetul - in productie fiind putin angajati. Totodata, pentru reducerea volumului de arierate, facturile emise de producatori reali pentru marfuri din productia interna sa circule, eventual, fara TVA . Totodata, astfel, s-ar mari cantitatea de marfuri comandate si capacitatea de achizitionare de la aceste firme si ar fi mai atractive produsele interne, Ar ma fi si solutia ca firmele producatoare sa incaseze TVA si sa-l plateasca trimestrial, astfel ar avea la dispozitie mai multi bani pentru achizitii de la alti producatori care sa le vanda fara TVA. IAr cu mai multi bani la dispozitie ar avea nevoie de mai putine credite pentru capital si mai mult ptr investitii.
  V-am propus cateva solutii pe care nu le pot discuta cu Finantele, dar d-voastra puteti. Sunt mai multe solutii realiste pentru economie daca statul ar avea mai multa incredere in producatori si n-ar mai miza atat de mult pe incasri de la cei ce plimba marfa altora si exporta capital.
  Sunt curios de reactia d-voastra si de adaosurile de concepte ce le poate aduce BNR.

  • Valentin Lazea

   Raspuns comun pentru imeb si valentin:
   Nu pot sa ma erijez in sfatuitor al bancilor comerciale si a Ministerului de Finante intrucat nu vreau sa fiu acuzat de ingerinta in activitatea altor institutii. Problemele semnalate sunt reale, ele pot fi discutate bilateral in spatele usilor inchise.

 • Întrebarea nr. 5 Catalin

  De ce banca nationala nu are ca obiectiv stabilitatea preturilor ? In acelasi timp BNR ma sfatuieste sa nu fac credite, dar in acelasi timp face imposibila economisirea(din cauza devalorizarii monedei). Cum m-ar sfatui(sau pe orice familie de tineri) sa procedez ca sa imi iau o locuinta care are pretul in euro:
  - economisire in lei(se devalorizeaza prea mult pentru termen lung, numai in ultimii ani au fost destule exemple)
  - economisire in euro(asta e recomandarea dv.? atunci de ce mai folosim lei in Romania ? De ce mai folosim leul daca toate preturile, chiar si accizele sunt in euro ? pretul la mancare e raportat la euro, benzina, curentul, telefonul, caldura la intretinere...doar ca se incaseaza in lei)
  - credit in lei(dobanzi imposibil de mari)
  - credit in euro(risc la cursul de schimb).

  • Valentin Lazea

   BNR are ca obiectiv exact stabilitatea preturilor si cel putin in ultimii 5 ani s-a achitat onorabil de acest obiectiv. Economisirea este recomandata in oricare moneda drept punct de pornire in achizitia oricarui bun (inclusiv case). Daca in prezent economisirea in lei pare neatractiva din cauza devalorizarii, a nu se uita ca intre 2005 si 2007 am avut situatia inversa. Fluctuatiile de curs sunt normale, iar publicul pe baza informatiilor disponibile poate oricand sa isi preschimbe economisirile din lei in euro sau invers. Cat priveste accesarea de credite, sfatul BNR de ani de zile este sa se ia credit doar in moneda in care se incaseaza venituri. Foarte multi au ignorat acest sfat pe propriul risc, dupa cum se vede in prezent.

 • Întrebarea nr. 6 Lucian G. Pinta

  Care sunt obiectivele si masurile de politica monetara pe care Banca Nationala intentioneaza sa le utilizeze in contextul crizei financiare internationale? Cat de actuala mai este politica de tintire a inflatiei? Care sunt, in opinia Dvs. sursa ( sursele) de acoperire a deficitului de cont curent?

  • Valentin Lazea

   Obiectivul privind inflatia pe 2009 este public si anume 3,5% plus sau minus 1% in decembrie. Masurile si instrumentele sunt flexibile in functie de situatia internationala flexibila, in functie de profilul politicilor fiscale si salariale, in functie si de eventuale acorduri cu organisme internationale. Politica de tintire a inflatiei nu are o alternativa mai buna: ganditi-va ce ar fi insemnat sa avem o politica de tintire a cursului sau o politica de tintire a agregatelor monetare in conditiile turbulentelor financiare actuale. Cat priveste finantarea deficitului de cont curent, este clar ca la nivelul de 13 % din PIB acesta nu mai poate fi finantat. Tocmai de aceea, pe langa efortul de ajustare al sectorului privat, care deja a inceput in 2008, este necesar si un efort de ajustare al sectorului guvernamental astfel incat deficitul extern sa nu depaseasca 8-9% din PIB. Numai in aceste conditii ar putea avea loc o finantare sustenabila (negeneratoare de inflatie sau de depreciere suplimentara).

 • Întrebarea nr. 7 Teodor Vasilescu

  1. Domnule Lazea, as dori sa aflu daca vi se pare normala o crestere a ratei lunare, principial vorbind, in decursul a 3 luni, calculata in lei, cu 50% (cincizeci!!! %). Si fara vreun anunt oficial din partea bancii!!! Mentionez ca este vorba de o suma mare, de peste o mie de euro.
  Creditul este luat in euro si rata este in euro. Ok, a crescut euro se poate spune, asa e, insa a crescut cu 15%. Dar au crescut si dobanda si au introdus si comisioane, in timp ce in toate celelalte tari NORMALE (nu e si cazul nostru!) acestea au scazut. In toate celelalte tari NORMALE, se iau toate masurile posibile ca creditele sa poata fi suportate si sociatatea sa poata traversa criza cu minimum de victime. In RO este invers. Se doreste cumva din partea bancilor sa se creeze un peisaj sinistru cu mii de datornici executati/executabili pt a se obtine fonduri de la stat?!! Cred ca se urmareste transformarea creditatilor in "carne de tun", la santaj, pentru obtinere de fonduri sau ... alte "beneficii". Si cred ca BNR+GUV ar trebui sa se hotarasca ce face: ori da niste bani bancilor sa le mai domoleasca setea de "sange", ori pune niste stavile concrete si reale impotriva abuzurilor bancilor. Eu inteleg ca banca are N sucursale si M angajati care acum nu mai au obiectul muncii, dar pentru ca ei sa traiasca la fel de bine in criza, trebuie chiar omorati creditatii?!
  2. As dori sa stiu cum poate un cetatean al Romaniei sa stie daca conditiile pe care i le impune o banca, la un moment dat, la returnarea creditului, se mai incadreaza in limitele legii sau nu (chiar si contra cost, caci imprumutatul, de ex., poate sa nu fie nici jurist, nici economist si nici sa aiba timpul necesar sa se documenteze, dar are senzatia ca este deja victima unui abuz)

  Va multumesc!

  • Valentin Lazea

   Cazul semnalat de dumneavoastra pare a fi, intr-adevar, un abuz. Pentru o documentare si eventuala rezolvare va sugerez sa va adresez Directiei Supraveghere din BNR.

 • Întrebarea nr. 8 MR

  Peste cat timp BNR va lua ca obiectiv si cresterea economica nu doar stabilitatea preturilor si apararea leului ca acum ?

  MF are nevoie de bani. Din 2005 nu a mai vandut certificate catre populatie ! Nu credeti ca ar fi momentul ? Ca nevoie de bani va avea cu siguranta !

  • Valentin Lazea

   Poate, spre surprinderea dvs. modelul utilizat de BNR din 2005, model de tip neo-keynesian, incearca sa reconcilieze reducerea inflatiei cu cresterea economica. Asadar, cresterea economica este avuta in vedere in mod explicit in formularea politicilor BNR. Partea suprinzatoare este aceea ca la momentul de fata, principala provocare a Romaniei nu este nici inflatia, nici cresterea economica, ci deficitul extern masiv si imposibil de finantat. Asadar, modelul trebuie complementat de judecati de valoare care sa rezolve aceasta constrangere presanta. Cat priveste vanzarea de catre certificate catre populatie de catre MF, am informatii ca se lucreaza la o astfel de propunere in cadrul Ministerului.

 • Întrebarea nr. 9 manuela

  Ce rata de crestere estimati pentru creditul intern ( fara a considera creditele intre institutiile bancare si guvernamentale) si pentru depozite in anul 2009 (fata de 2008) ?

  • Valentin Lazea

   Probabil ca anul 2008 se va incheia cu o crestere a creditului neguvernamental de circa 30-35% (cea mai inalta din Europa). Cred ca o rata de crestere medie in 2009 de circa 15-20% ar fi una compatibila cu actuala situatie.

 • Întrebarea nr. 10 benu

  Pentru a putea trece la euro in 2014(parca asta era target-ul), LEUL trebuie sa se dovedeasca o moneda stabila fara fluctuatii majore. As dori sa stiu care ar fi variatiile maxime in acest context +/- 30% ?

  • Valentin Lazea

   Incadrarea in banda de fluxtualtie +/-15 % este necesara din momentul aderarii la mecanismul ratelor de schimb 2 ( probabil 2012). Ca atare, Romania nu are o obligatie in acest sens la acest moment. Daca insa ar fi sa imaginam un exercitiu pur ilustrativ (atentie, fara a implica in vreun fel vreo decizie sau vreun nivel limita de aparat al cursului), am putea considera ca la un curs valutar "de echilibru" de 3,65 lei/euro, fluctuatia admisa de +/-15 % ar duce la o banda de 3,10 lei pe euro pana la 4, 20 lei pe euro. Asadar, variatiile fata de un punct CENTRAL sunt chiar si in acest context de circa +/-15%, nicidecum de +/- 30 % cum sugerati dvs. Repet, exercitiul e pur ilustrativ si nu implica vreo banda de aparat.

 • Întrebarea nr. 11 Andreea

  1. Reprezentanţii mediului de afaceri spun că economia României nu are nicio şansă să se dezvolte în acest an dacă nu se va reveni la vechiul sistem de creditare. Ce părere are BNR despre acest lucru?
  2. Cât de mult depinde BNR de Guvern pentru a debloca sistemul de creditare?

  • Valentin Lazea

   Repet raspunsul la o intrebare anterioara. Daca in 2008, politica BNR a fost restrictiva pentru a compensa laxitatea politicii fiscale si a politicii salariale, in 2009 se poate concepe un mix de politici mai echilibrat. Totusi, eventuala relaxare a politicii monetare depinde de intarirea in prealabil a celorlalte doua politici; altfel nu am face decat sa turnam gaz peste foc.

 • Întrebarea nr. 12 dorin

  Comentariu: sincer, m-am saturat de stiri numai despre imobiliare, auto si cei care au pierdut castiguri virtuale. Acestia au avut o rata de profit anormal de mare (ca si fabricile de ciment de 39-48% sau din alte activitati cu caracter de monopol). Cred ca trebuie sa ne intoarcem la rate a profitului decente si sigure in productie si servicii reale.
  Intrebare: Exista ideea de a departaja creditele pentru investitii productive de toate celelalte credite? Sau sunt de moda veche?

  • Valentin Lazea

   Sunt de acord ca s-au facut profituri mari din activitati cu profil de monopol sau cu caracter speculativ. Cat priveste departajarea creditelor, aceasta nu poate fi facuta de catre Banca Centrala, ci numai de catre bancile comerciale, eventual utilizand subventii de la stat (in masura in care Guvernul ar avea marja in politica fiscala de a acorda astfel de subventii).

 • Întrebarea nr. 13 crizescu

  (1) - dati o definitie a lacomiei, in context financiar-bancar :-)

  (2) - estimati gradul de indatorare al miliardariilor si milionarilor Romaniei

  (3) - realizati o estimare a unei rate de profit "acceptabile" pentru Romania in recesiune

  • Valentin Lazea

   Mi se par intrebari pertinente, dar trebuie sa ma gandesc la ele, eventual reveniti cu email in cateva zile.

 • Întrebarea nr. 14 Cristian Fader

  Stimate Domnule Lazea,

  In conditiile in care ne intoarcem la bun simt al omului care trebuie sa economiseasca si doar apoi sa cheltuiasca (a se citi "o criza economica corectiva"), care credeti ca sunt raspunsurile pe care le poate da o Strategie comuna BNR - Executiv?.
  Care va esta parerea vis-a-vis de:
  1. relansarea creditarii direct spre sectorul de productie/servicii, asa cum a gandito Germania? (fara sa apeleze la credite catre banci comerciale intai, care din dorinta de a-si reface lichiditatea risca sa nu mai dea mai departe infuzia de capital)
  2. care credeti ca va fi rata inflatiei la noi, tinand cont de deprecierea leului versus reducerea consumului (doua forte care dupa parerea mea sunt antagonice). Care va prima: presiunea inflationista adusa de deprecierea cursului, sau dezinflatia produsa de "aterizarea" dura prin ajustarea consumului?
  3. Ce alte masuri strategice a-ti sfatui Guvernul sa ia, pe care BNR-ul ar putea subscrie in a le sprijini?

  Va multumesc!

  • Valentin Lazea

   Nu vad cum s-ar putea relua creditarea spre sectorul de productie, fara a se trece prin canalul bancar. Este adevarat ca in unele tari, recapitalizarea bancilor ( sau eventuala renationalizare) a fost insotita de conditionarea ca bancile astfel recapitalizate sa crediteze domenii indicate de Guvern. In Romania, deocamdata, nu se pune problema recapitalizarii si cu atat mai putin a nationalizarii bancilor. Cat priveste rata inflatiei, in pofida deprecierii actuale, se pare ca va predomina efectul dezinflationist al reducerii cererii, astfel incat vom avea o reducere a inflatiei, chiar cu un curs mai depreciat.

4771 vizualizari

 • intrebare (Miercuri, 14 ianuarie 2009, 23:52)

  marius [anonim]

  De la o zi la alta, dam tot mai multi lei pe un euro. Miercuri, leul a scazut cu vreo 2 bani, cred ca in urma interventiei BNR. Nu inteleg de ce Banca Centrala nu intervine mai "adanc" pentru a mai domoli un pic aceasta crestere. Din punctul meu de vedere, mingea este în mare parte în terenul Guvernului. Ce parere aveti, d-le Lazea? Cum estimati evolutia leu-euro in lunile urmatoare?
  Multumesc!
  • D-le Marius, salvati o intrebare... (Joi, 15 ianuarie 2009, 1:31)

   Catalin Dimofte [utilizator] i-a raspuns lui marius

   Banca Centrala a intervenit in sprijinul leului prin octombrie sau cand a fost celebrul atac speculativ. Acea interventie a avut niste costuri; nu stiu daca exista date oficiale despre ele, dar prin lumea bancherilor cifra vehiculata e de cca trei miliarde de euro.
   Bun, si ce s-a obtinut pentru aceste trei miliarde (sau, hai, doar doua, sau chiar numai unul, in orice caz o suma considerabila)? Amanarea procesului pe care-l vedem acum cu doua luni. "S-a meritat"? Parca nu prea...
   Uitati-va la cifrele macro, la deficite pe de-o parte si la incasari bugetare, investitii straine si bani trimisi acasa de partea cealalta.
   Aia-i realitatea, acolo-s cauzele; BNR o poate cosmetiza o vreme prin interventii de genul celor de care vorbiti, dar fardurile astea costa mult si oricum sub ele e acelasi lucru. Daca nu tratezi cauzele, efectele vor fi recurente...
   Din mare fericire, mingea NU e in terenul guvernului; cel putin teoretic, dar in buna masura si practic, BNR e independenta de guvern.
   Dl. Lazea n-o sa va raspunda clar la intrebarea cu rata de schimb din cel putin doua motive.
   Pe de-o parte pentru ca nu stie nici dansul (Soros a castigat, dar a mai si pierdut astfel de pariuri), ca dac-ar sti, n-ar mai fi unde e. Iar pe de alta parte pentru ca astfel de declaratii pot fi foarte periculoase, mai ales in perioade de instabilitate ca acea prin care trecem. Poate deveni o tinta in sine, o "self-fulfilling prophecy", dar poate si distruge credibilitatea institutiei...
   • perceptia (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:35)

    alex [anonim] i-a raspuns lui Catalin Dimofte

    Catalin, perceptia generala este ca BNR a facut profit, nu ca a pierdut in octombrie.

    Intrebare pt Dl Valentin Lazea: Care este pericolul mai mare pentru Romania in acest moment: hiperinflatia sau deflatia?
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:30)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui marius

   Deprecierea leului are mai multe cauze:
   - criza financiara si economica internationala care a penalizat toate valutele din regiune (vezi ce s-a intamplat cu forintul si cu zlotul)
   - acumulraea unor dezechilibre in Romania indeosebi in ce priveste deficitul bugetar si deficitul contului curent
   - cresterea salariilor cu mult peste cresterea productivitatii muncii care nu avea cum sa nu rasfranga asupra cursului valutar
   - criza gazelor naturale care a dus la cereri mari de valuta, peste care s-a suprapus si un puternic element speculativ
   Fata de cele aratate, o apreciere a cursului leului nu poate avea loc doar prin interventia BNR, ci necesita un cumul de actiuni. Prima si cea mai importanta o constituie un angajament ferm al Guvernului privind restrictivitatea politicilor bugetare si salariale. Cat priveste un animit nivel al cursului de shimb, va dat seama ca nu am caderea sa facastfel de prognoze.
 • Rolul BNR? (Joi, 15 ianuarie 2009, 8:27)

  Alien [anonim]

  Am rugamintea sa-mi raspundeti care este de fapt rolul BNR avand in vedere ca:
  - nu a exercitat nici un control asupra bancilor comerciale, nici dpdv al creditari nici al comisioanelor sau dobanzilor, inchizand ochii la o explozie a creditarii:
  - atunci cand in sfarsit a intervenit asupra normelor, a facut-o brutal, inghetand practic creditarea si provocand practic o criza neavenita;
  - nu intervine in nici un fel pentru sprijinirea leului, permitand acest curs dezastros, dupa ce afirmase ca a limitat creditarea tocmai pentru a sprijini populatia acum o termina lasand cursul sa ajunga la valori la care devine o problema rambursarea creditelor;
  In aceste conditii a cui Banca Nationala mai e BNR, pentru ca se pare ca interesele populatiei nu sunt pe lista sa de prioritati!
 • 3 intrebari (Joi, 15 ianuarie 2009, 8:44)

  karina [anonim]

  1. cum estimati evolutia cursului de schimb RON/Eur?
  2. cum estimati evolutia dobanzilor in RON?
  3. in ce ati investi Dvs acum?
 • Va rog sa RASPUNDETI! (Joi, 15 ianuarie 2009, 8:59)

  RON [anonim]

  1.) In 2008 din cite citesc, deficitul import export este de peste 21 Miliarde EUR. Din cite am calculat la numarul de angajati si salariul mediu suma tuturor salariilor nete din romania este in jur de 20 miliarde EUR. Cum este posibil ca intr-o tara oamenii care produc bunurile si serviciile acestia sa cistige net mai putin de cit deficitul comercial al acestei tari? Practic daca toti opameni ar munci pe gratis si nu ar mai primi salarii nete romania tot ar consuma mai mult de cit produce! Cum e asta posibil?


  2.) O saptamina in urma a aparut o stire cum ca valoarea tranzactilor tip forex in romania e de peste 400 miliarde EUR anual adica de peste 3.5 ori valoarea PIB. Banuiesc ca cine face aceste tranzactii din extern le face pentru a face un profit. Cine plateste costul acestor tranzactii si care este impactul acestora asupa economiei?

  3.) Cine considerati ca este vinovat pentru actuala criza din romania doar vina nu poate fi data exclusiv pe ce se intimpla afara. Considerati ca masurile de super relaxate asupra bazei si masei monetare din ultimii ani sunt responsabili pentru bula speculativa imobiliara si consumul crescut,( ambele direct responsabile de giganticul deficit extern)?

  4.) Anul treut au aparut stiri in mas media cum ca o parte importanta a aurului din rezerva tarii a fost imprumutat unor institutii private straine. Dine cele 100 si ceva de tone, cit totne de aur detine in momentul actual fizic romania ca rezerva in interiorul granitelor? (aici ma refer la aur fizic nu hiritii; iar termenul detine sa fie inteles ca proprietar nu doar posesie fizica a unui lingou al carui proprietar e o alta persoana asa numitul aur custodial). In situatia in care avem o criza financiara mondiala, este normal ca rezerva statui de ultima instanta, aurul, sa fie imprumutat unor terte institutii din afara tarii ce pot da oricind faliment?
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:43)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui RON

   In Romania, in 2007 si in 2008 a existat o supraincalzire a economiei alimentata de intrarile de capital masive care au urmat aderarii Romaniei la UE. Trebuie precizat faptul ca drept preconditie a aderarii, Romania a fost obligata sa accepte convertibilitatea totala a contului de capital (intrarea si iesirea neingradita a capitalurilor) incepand cu septembrie 2006. Bancile comerciale, majoritatea cu capital strain, au alimentat inclinatia spre consum a populatiei crescand creditul neguvernamental cu peste 70 la suta pe an. Fenomenul nu este unic pentru Romania, el s-a intamplat si in tarile baltice, Bulgaria si alte tari in care capitalul strain a vazut oportunitati de profit rapid.
   Daca respectivul capital s-ar fi indreptat catre domenii productive (industrie, agricultura) sau catre servicii generatoare de exporturi (turism, transporturi) deficitul extern temporar ar fi fost justificat de crearea unor capacitati de export in viitor. Intrucat insa, capitalul strain a ales sa investeasca in Romania in domenii neproductive (comert, finante banci) cresterea consumului nu s-a facut in pararel cu o crestere a ofertei interne. A rezultat un deficit extern nesustenabil, care putea fi finantat in conditiile unei piete financiare internationale exuberante, dar nu mai poate fi finantat in conditiile atitudinii prudente actuale. Cele de mai sus nu sunt o pledoarie importriva deschiderii contului de capital sau a integrarii financiare a Romaniei, ci o explicatie lucida a ceea ce s-a intamplat si care in alte tari a atins forme mult mai dramatice. Politica monetara nu a fost relaxata in ultimii ani, ca dovada faptul ca de 5 ani inflatia se situeaza sub 10 %, o realizare pe care se pare ca multi o desconsidera, desi ea a fost obtinuta in conditii dificile. Din contra, politica monetara a fost poate excesiv de stransa pentru a compensa lipsa de rigoare a politicilor fiscale si salariale.
  • continuarea raspunsului (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:44)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui RON

   Numai in masura in care aceste doua politici se vor intari, va putea avea loc o relaxare a politicii monetare si o reechilibrare a conbinatiei de politici macroeconomice.
 • Carti (Joi, 15 ianuarie 2009, 10:46)

  Eli. [utilizator]

  Ne puteti recomanda niste carti?
 • Tinte 2009 (Joi, 15 ianuarie 2009, 10:58)

  Bnr watch [anonim]

  Intrebarea mea se refera la tinte legate de reglementarea pietei bancare interne, in perspectiva aderarii la moneda EURO: care este data realista la care economia Romaniei poate adera la moneda europeana? Avand in vedere liberalizarea concurentei pe piata bancara, intre banci autohtone si banci europene, rezervele obligatorii constuite de bancile romane vor fi un dezavantaj concurential? Si, reluand o intrebare de mai sus a lui Alien, cu referire la marjele de profit ala bancilor romane bazate pe comisioane si spreaduri mari, politica BNR urmareste ca 'fiecare pasare sa moara pe limba ei", adica odata cu liberalizarea sa scada aceste costuri? Sau va interveni activ prin reglementari legate de comisioane si marje de dobanda?
  • Pentru watch (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:52)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Bnr watch

   Pentru watch:
   Piata bancara este deja complet liberalizata. Fiecare banca noua care vine in Romania este libera sa practice dobanzile si comisioanele pe care le crede de cuvinta. Acestea nu pot fi ingradite prin acte administrative ale BNR. Daca perceptia publicului este aceea ca bancile practica comisioane mari, aceasta se intampla pana in 2007 datorita unor tinte de profit foarte ambitioase, iar incepand din 2008, datorita necesitatii de a rezista pe piata in conditiile reducerii finantarii externe. Rezervele obligatorii mari nu au fost un obstacol in obtinerea de profituri mari, iar din punct de vedere prudential s-au dovedit ijn retrrospectiva o masura salutara de temperare a creditarii. In ceea ce priveste aderarea la euro, calendarul oficial ramane nemodificat, respectiv anul 2014, dar trebuies intensificate eforturile pe linia convergentei nominale si reale. Cat priveste reducerea rezervelor obligatorii din perspectiva viitoarei aderari la euro, aceasta este prematura acum, deoarece exista riscul manifest ca reducerea sa nu se traduca in creditare sporita in Romania, ci in repatrierea valutei in tarile bancilor mari.
 • Protectia consumatorului de credite (Joi, 15 ianuarie 2009, 11:29)

  Cristian [anonim]

  Am pus aceasta intrebare ieri, domnului Ghetea, dar acesta nu a considerat-o foarte importanta. Sper ca dumneavoastra sa o vedeti altfel.

  Cum comentati noile norme care prevad transparenta contractelor de creditare si fixarea comisioanelor bancilor? Unde putem gasi informatii complete referitoare la drepturile clientilor si obligatiile bancilor?

  In ce masura, aceste norme vor fi aplicate si creditelor in derulare? Cu alte cuvinte, pot de exemplu sa merg la banca si sa le cer formula folosita in calculul dobanzii? Vor fi ei obligati sa o arate si mai mult sa fie restrictionati de ea? In cazul in care creditele in derulare nu "beneficiaza" de aceasta regula, considerati un castig pentru clienti re-finantarea creditelor intrand sub incidenta noului regulament (dar poate cu dobanzi mai mari)?

  Orice informatie aditionala pe acest subiect este mai mult decat binevenita.

  Va multumesc
 • BUNA ZIUA (Joi, 15 ianuarie 2009, 11:46)

  fost la imeb [anonim]

  Nu credeti ca bancile s-au "intins" prea mult - sunt strazi pe care le-au inchiriat in intregime- banca langa banca. Au marit artificial chiriile si toate afacerile din zona au inchis. A ramas o combinatie majoritara de banci, farmacii si cazinouri - ceva mi se pare foarte toxic.
  Nu credeti ca bancile vor inchide o parte din sucursale, din lipsa ( restrangere) obiect de acivitate?
 • Masurile de creditare si reglementarile bancare ? (Joi, 15 ianuarie 2009, 12:49)

  Valentin [anonim]

  Stimate Domn, imi place sa cred ca puterea BNR este mai mare decat pare.
  As dori sa stiu insa cum se face ca tot ceea ce inseamna productie in IMM-uri este lipsit de importanta si fara posibilitati de accesare a creditelor, iar toate firmele care se ocupa de comert si/sau de servicii au toti indicatorii necesari pentru credite.

  Reglementarile nu pot fi modelate astfel incat sa se sustina productia si nu comertul?
  In definitiv, ceea ce avem ca deficit comercial provine in mare parte din activitatea de comercializare a produselor din import. Iar in lipsa productiei interne, banii se duc in alte tari!
  BNR poate vorbi de pe o cu totul alta pozitie cu Ministerul Finantelor, spre deosebire de IMM-uri si patronate, si poate propune masuri reale de stimulare a productiei. De exemplu, plata TVA la facturi incasate si nu la cele emise, plata impozitului pe profit la 6 luni si plata impozitelor pe salarii la 3 luni pentru ca astfel nu se "gaureste" bugetul - in productie fiind putin angajati. Totodata, pentru reducerea volumului de arierate, facturile emise de producatori reali pentru marfuri din productia interna sa circule, eventual, fara TVA . Totodata, astfel, s-ar mari cantitatea de marfuri comandate si capacitatea de achizitionare de la aceste firme si ar fi mai atractive produsele interne, Ar ma fi si solutia ca firmele producatoare sa incaseze TVA si sa-l plateasca trimestrial, astfel ar avea la dispozitie mai multi bani pentru achizitii de la alti producatori care sa le vanda fara TVA. IAr cu mai multi bani la dispozitie ar avea nevoie de mai putine credite pentru capital si mai mult ptr investitii.
  V-am propus cateva solutii pe care nu le pot discuta cu Finantele, dar d-voastra puteti. Sunt mai multe solutii realiste pentru economie daca statul ar avea mai multa incredere in producatori si n-ar mai miza atat de mult pe incasri de la cei ce plimba marfa altora si exporta capital.
  Sunt curios de reactia d-voastra si de adaosurile de concepte ce le poate aduce BNR.
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:57)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Valentin

   Raspuns comun pentru imeb si valentin:
   Nu pot sa ma erijez in sfatuitor al bancilor comerciale si a Ministerului de Finante intrucat nu vreau sa fiu acuzat de ingerinta in activitatea altor institutii. Problemele semnalate sunt reale, ele pot fi discutate bilateral in spatele usilor inchise.
 • stabilitatea preturilor (Joi, 15 ianuarie 2009, 12:59)

  Catalin [anonim]

  De ce banca nationala nu are ca obiectiv stabilitatea preturilor ? In acelasi timp BNR ma sfatuieste sa nu fac credite, dar in acelasi timp face imposibila economisirea(din cauza devalorizarii monedei). Cum m-ar sfatui(sau pe orice familie de tineri) sa procedez ca sa imi iau o locuinta care are pretul in euro:
  - economisire in lei(se devalorizeaza prea mult pentru termen lung, numai in ultimii ani au fost destule exemple)
  - economisire in euro(asta e recomandarea dv.? atunci de ce mai folosim lei in Romania ? De ce mai folosim leul daca toate preturile, chiar si accizele sunt in euro ? pretul la mancare e raportat la euro, benzina, curentul, telefonul, caldura la intretinere...doar ca se incaseaza in lei)
  - credit in lei(dobanzi imposibil de mari)
  - credit in euro(risc la cursul de schimb).
  • cheltuie pe ce ai nevoie (Joi, 15 ianuarie 2009, 16:10)

   crizescu [anonim] i-a raspuns lui Catalin

   de ce ai nevoie de locuinta proprietate personala ACUM?

   investitiile in ziduri vor fi destul de proaste in urmatorii 1-2 ani, iei acum la 100 peste un an face 70, peste doi cine mai stie, poate 60.....tu intre timp platesti la banca ca si cum ar face 100, plsu dobanda furmusica.

   mai bine stai in chirie pana in 2012 si cu banii la ciorap si te uiti cu atentie cand apar primele semnele ca se termina criza.
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:03)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Catalin

   BNR are ca obiectiv exact stabilitatea preturilor si cel putin in ultimii 5 ani s-a achitat onorabil de acest obiectiv. Economisirea este recomandata in oricare moneda drept punct de pornire in achizitia oricarui bun (inclusiv case). Daca in prezent economisirea in lei pare neatractiva din cauza devalorizarii, a nu se uita ca intre 2005 si 2007 am avut situatia inversa. Fluctuatiile de curs sunt normale, iar publicul pe baza informatiilor disponibile poate oricand sa isi preschimbe economisirile din lei in euro sau invers. Cat priveste accesarea de credite, sfatul BNR de ani de zile este sa se ia credit doar in moneda in care se incaseaza venituri. Foarte multi au ignorat acest sfat pe propriul risc, dupa cum se vede in prezent.
 • intrebare (Joi, 15 ianuarie 2009, 13:06)

  Lucian G. Pinta [anonim]

  Care sunt obiectivele si masurile de politica monetara pe care Banca Nationala intentioneaza sa le utilizeze in contextul crizei financiare internationale? Cat de actuala mai este politica de tintire a inflatiei? Care sunt, in opinia Dvs. sursa ( sursele) de acoperire a deficitului de cont curent?
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:08)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Lucian G. Pinta

   Obiectivul privind inflatia pe 2009 este public si anume 3,5% plus sau minus 1% in decembrie. Masurile si instrumentele sunt flexibile in functie de situatia internationala flexibila, in functie de profilul politicilor fiscale si salariale, in functie si de eventuale acorduri cu organisme internationale. Politica de tintire a inflatiei nu are o alternativa mai buna: ganditi-va ce ar fi insemnat sa avem o politica de tintire a cursului sau o politica de tintire a agregatelor monetare in conditiile turbulentelor financiare actuale. Cat priveste finantarea deficitului de cont curent, este clar ca la nivelul de 13 % din PIB acesta nu mai poate fi finantat. Tocmai de aceea, pe langa efortul de ajustare al sectorului privat, care deja a inceput in 2008, este necesar si un efort de ajustare al sectorului guvernamental astfel incat deficitul extern sa nu depaseasca 8-9% din PIB. Numai in aceste conditii ar putea avea loc o finantare sustenabila (negeneratoare de inflatie sau de depreciere suplimentara).
 • 50% crestere a ratei in 3 luni (Joi, 15 ianuarie 2009, 13:18)

  Teodor Vasilescu [anonim]

  1. Domnule Lazea, as dori sa aflu daca vi se pare normala o crestere a ratei lunare, principial vorbind, in decursul a 3 luni, calculata in lei, cu 50% (cincizeci!!! %). Si fara vreun anunt oficial din partea bancii!!! Mentionez ca este vorba de o suma mare, de peste o mie de euro.
  Creditul este luat in euro si rata este in euro. Ok, a crescut euro se poate spune, asa e, insa a crescut cu 15%. Dar au crescut si dobanda si au introdus si comisioane, in timp ce in toate celelalte tari NORMALE (nu e si cazul nostru!) acestea au scazut. In toate celelalte tari NORMALE, se iau toate masurile posibile ca creditele sa poata fi suportate si sociatatea sa poata traversa criza cu minimum de victime. In RO este invers. Se doreste cumva din partea bancilor sa se creeze un peisaj sinistru cu mii de datornici executati/executabili pt a se obtine fonduri de la stat?!! Cred ca se urmareste transformarea creditatilor in "carne de tun", la santaj, pentru obtinere de fonduri sau ... alte "beneficii". Si cred ca BNR+GUV ar trebui sa se hotarasca ce face: ori da niste bani bancilor sa le mai domoleasca setea de "sange", ori pune niste stavile concrete si reale impotriva abuzurilor bancilor. Eu inteleg ca banca are N sucursale si M angajati care acum nu mai au obiectul muncii, dar pentru ca ei sa traiasca la fel de bine in criza, trebuie chiar omorati creditatii?!
  2. As dori sa stiu cum poate un cetatean al Romaniei sa stie daca conditiile pe care i le impune o banca, la un moment dat, la returnarea creditului, se mai incadreaza in limitele legii sau nu (chiar si contra cost, caci imprumutatul, de ex., poate sa nu fie nici jurist, nici economist si nici sa aiba timpul necesar sa se documenteze, dar are senzatia ca este deja victima unui abuz)

  Va multumesc!
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:09)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Teodor Vasilescu

   Cazul semnalat de dumneavoastra pare a fi, intr-adevar, un abuz. Pentru o documentare si eventuala rezolvare va sugerez sa va adresez Directiei Supraveghere din BNR.
 • Doua intrebari (Joi, 15 ianuarie 2009, 13:22)

  MR [anonim]

  Peste cat timp BNR va lua ca obiectiv si cresterea economica nu doar stabilitatea preturilor si apararea leului ca acum ?

  MF are nevoie de bani. Din 2005 nu a mai vandut certificate catre populatie ! Nu credeti ca ar fi momentul ? Ca nevoie de bani va avea cu siguranta !
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:13)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui MR

   Poate, spre surprinderea dvs. modelul utilizat de BNR din 2005, model de tip neo-keynesian, incearca sa reconcilieze reducerea inflatiei cu cresterea economica. Asadar, cresterea economica este avuta in vedere in mod explicit in formularea politicilor BNR. Partea suprinzatoare este aceea ca la momentul de fata, principala provocare a Romaniei nu este nici inflatia, nici cresterea economica, ci deficitul extern masiv si imposibil de finantat. Asadar, modelul trebuie complementat de judecati de valoare care sa rezolve aceasta constrangere presanta. Cat priveste vanzarea de catre certificate catre populatie de catre MF, am informatii ca se lucreaza la o astfel de propunere in cadrul Ministerului.
 • Leu-euro (Joi, 15 ianuarie 2009, 13:23)

  Mihai Ratoi [anonim]

  Cum explicati faptul ca in Romania 1euro=1,3$ iar in Spania de exemplu, 1$=1,1euro? Sunt oare interesele oamenilor puternici din Romania la mijloc? Asta este motivul acestei anomalii valutare?
 • rate crestere (Joi, 15 ianuarie 2009, 13:28)

  manuela [anonim]

  Ce rata de crestere estimati pentru creditul intern ( fara a considera creditele intre institutiile bancare si guvernamentale) si pentru depozite in anul 2009 (fata de 2008) ?
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:15)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui manuela

   Probabil ca anul 2008 se va incheia cu o crestere a creditului neguvernamental de circa 30-35% (cea mai inalta din Europa). Cred ca o rata de crestere medie in 2009 de circa 15-20% ar fi una compatibila cu actuala situatie.
 • EUR - RON (Joi, 15 ianuarie 2009, 13:54)

  benu [utilizator]

  Pentru a putea trece la euro in 2014(parca asta era target-ul), LEUL trebuie sa se dovedeasca o moneda stabila fara fluctuatii majore. As dori sa stiu care ar fi variatiile maxime in acest context +/- 30% ?
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:19)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui benu

   Incadrarea in banda de fluxtualtie +/-15 % este necesara din momentul aderarii la mecanismul ratelor de schimb 2 ( probabil 2012). Ca atare, Romania nu are o obligatie in acest sens la acest moment. Daca insa ar fi sa imaginam un exercitiu pur ilustrativ (atentie, fara a implica in vreun fel vreo decizie sau vreun nivel limita de aparat al cursului), am putea considera ca la un curs valutar "de echilibru" de 3,65 lei/euro, fluctuatia admisa de +/-15 % ar duce la o banda de 3,10 lei pe euro pana la 4, 20 lei pe euro. Asadar, variatiile fata de un punct CENTRAL sunt chiar si in acest context de circa +/-15%, nicidecum de +/- 30 % cum sugerati dvs. Repet, exercitiul e pur ilustrativ si nu implica vreo banda de aparat.
 • Norme de creditare (Joi, 15 ianuarie 2009, 14:28)

  Andreea [anonim]

  1. Reprezentanţii mediului de afaceri spun că economia României nu are nicio şansă să se dezvolte în acest an dacă nu se va reveni la vechiul sistem de creditare. Ce părere are BNR despre acest lucru?
  2. Cât de mult depinde BNR de Guvern pentru a debloca sistemul de creditare?
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:22)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   Repet raspunsul la o intrebare anterioara. Daca in 2008, politica BNR a fost restrictiva pentru a compensa laxitatea politicii fiscale si a politicii salariale, in 2009 se poate concepe un mix de politici mai echilibrat. Totusi, eventuala relaxare a politicii monetare depinde de intarirea in prealabil a celorlalte doua politici; altfel nu am face decat sa turnam gaz peste foc.
 • Credite pt. productie (Joi, 15 ianuarie 2009, 15:39)

  dorin [anonim]

  Comentariu: sincer, m-am saturat de stiri numai despre imobiliare, auto si cei care au pierdut castiguri virtuale. Acestia au avut o rata de profit anormal de mare (ca si fabricile de ciment de 39-48% sau din alte activitati cu caracter de monopol). Cred ca trebuie sa ne intoarcem la rate a profitului decente si sigure in productie si servicii reale.
  Intrebare: Exista ideea de a departaja creditele pentru investitii productive de toate celelalte credite? Sau sunt de moda veche?
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:24)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui dorin

   Sunt de acord ca s-au facut profituri mari din activitati cu profil de monopol sau cu caracter speculativ. Cat priveste departajarea creditelor, aceasta nu poate fi facuta de catre Banca Centrala, ci numai de catre bancile comerciale, eventual utilizand subventii de la stat (in masura in care Guvernul ar avea marja in politica fiscala de a acorda astfel de subventii).
 • BNR (Joi, 15 ianuarie 2009, 16:29)

  un investitor in lei [anonim]

  BNR a intervenit in octombrie 2008 in favoarea leului, vanzand masiv euro cu 3.7-3.8.
  Nu a recuperat apoi acesti euro cumparandu-i inapoi , incetul cu incetul , sa nu creeze panica pe piata, in lunile urmatoare, dupa scadere, cu 3.5?
  BNR actioneaza ca orice miiardar jucator pe piata valutara?
  Acum cred ca nu mai intervine pentru ca va lasa cursul la 4.2 lei/eur, pentru a acoperi toate pomenile electorale, care vor fi date dupa stabilirea bugetului. Alta logica nu e, ca ar fi putut interveni.
  • BNR- fara raspuns (Joi, 15 ianuarie 2009, 21:33)

   un investitor in lei [anonim] i-a raspuns lui un investitor in lei

   deci, BNR e un speculant si nu un jucator pe piata valutara , ca , deh, detine toate parghiile de interventie si manipulare a pietei Cine pierde? - astia multi si prosti si fara acces la info confidentiale
 • lacomie acceptabila (Joi, 15 ianuarie 2009, 16:44)

  crizescu [anonim]

  (1) - dati o definitie a lacomiei, in context financiar-bancar :-)

  (2) - estimati gradul de indatorare al miliardariilor si milionarilor Romaniei

  (3) - realizati o estimare a unei rate de profit "acceptabile" pentru Romania in recesiune
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:25)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui crizescu

   Mi se par intrebari pertinente, dar trebuie sa ma gandesc la ele, eventual reveniti cu email in cateva zile.
 • decizie BNR de astazi (Joi, 15 ianuarie 2009, 17:32)

  Ioana Morovan [anonim]

  BNR a decis astazi ca bancile pot accepta un grad mai mare de indatorare pentru creditele garantate cu proprietati imobiliare "de buna calitate". Ne puteti explica exact ce intelege BNR prin sintagma "de buna calitate"? Multumesc!
 • Strategia de "indulcit" criza vs. strategie solida (Joi, 15 ianuarie 2009, 17:47)

  Cristian Fader [anonim]

  Stimate Domnule Lazea,

  In conditiile in care ne intoarcem la bun simt al omului care trebuie sa economiseasca si doar apoi sa cheltuiasca (a se citi "o criza economica corectiva"), care credeti ca sunt raspunsurile pe care le poate da o Strategie comuna BNR - Executiv?.
  Care va esta parerea vis-a-vis de:
  1. relansarea creditarii direct spre sectorul de productie/servicii, asa cum a gandito Germania? (fara sa apeleze la credite catre banci comerciale intai, care din dorinta de a-si reface lichiditatea risca sa nu mai dea mai departe infuzia de capital)
  2. care credeti ca va fi rata inflatiei la noi, tinand cont de deprecierea leului versus reducerea consumului (doua forte care dupa parerea mea sunt antagonice). Care va prima: presiunea inflationista adusa de deprecierea cursului, sau dezinflatia produsa de "aterizarea" dura prin ajustarea consumului?
  3. Ce alte masuri strategice a-ti sfatui Guvernul sa ia, pe care BNR-ul ar putea subscrie in a le sprijini?

  Va multumesc!
  • 1 (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:30)

   Valentin Lazea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristian Fader

   Nu vad cum s-ar putea relua creditarea spre sectorul de productie, fara a se trece prin canalul bancar. Este adevarat ca in unele tari, recapitalizarea bancilor ( sau eventuala renationalizare) a fost insotita de conditionarea ca bancile astfel recapitalizate sa crediteze domenii indicate de Guvern. In Romania, deocamdata, nu se pune problema recapitalizarii si cu atat mai putin a nationalizarii bancilor. Cat priveste rata inflatiei, in pofida deprecierii actuale, se pare ca va predomina efectul dezinflationist al reducerii cererii, astfel incat vom avea o reducere a inflatiei, chiar cu un curs mai depreciat.
 • Intrebare despre un credit (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:29)

  Marius C. [anonim]

  Am contractat un credit pentru nevoi personale, iar pentru primul an dobanda este fixa.
  In luna Mai anul acesta se implineste un an de la semnarea creditului, ar trebui sa ma ingrijorez ca mi se va mari foarte mult rata?
  Ce voi putea face in acest caz? Multumesc.
 • salut! (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:29)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Buna seara, tuturor!
  Va multumim pentru intrebarile postate pana acum. Domnul Lazea a ajuns in redactia HotNews. Sa incepem!
 • dobanda BCE (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:30)

  Zgabeartza [anonim]

  Banca Centrala Europeana a redus dobanda de politica monetara la 2% (de patru ori consecutiv), nu ar trebui sa vedem si in Romania o reducere a dobanzii practicate de bancile comerciale la creditele in euro?

  Mulutmesc
 • criza globala (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:35)

  sorin ciprian [anonim]

  Care este de fapt cauza acestei crize globale? Mi se pare ca nu se stie nici acum iar ceea ce este mai grav este ca in aceste conditi apar oportunistii contextului care vor primi degeaba bani de la buget pentru a profita in competitivitate fata de ceilalti
 • pericolul major (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:37)

  alex [anonim]

  Care este pericolul mai mare pentru Romania pe termen scurt si mediu: hiperinflatia sau deflatia?

  Multumesc.
 • rata dobanzii (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:38)

  Technicus [utilizator]

  De ce tine BNR rata dobanzii atat de ridicata, ceea ce face ca imprumuturile in valuta sa fie mai atractive?
 • intrebare (Joi, 15 ianuarie 2009, 18:59)

  cosca [anonim]

  radu ghetea zicea ieri, tot intr-o discutie pe hotnews, ca ARB a cerut BNR-ului reducerea dobanzilor de politica monetara. exista posibilitatea sa se ia aceasta masura?
 • ipoteca (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:01)

  fordal [anonim]

  avand in vedere ca piata imobiliara e in scadere, de ce s-a decis ca cei care vor sa se imprumute garantand cu ipoteca sa poata lua mai multi bani decat ar fi putut pana acum?
 • criza economica (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:02)

  crizul [anonim]

  putem sa iesim din criza financiara in situatia in care bancile sunt foarte reticente in a acorda credite?
 • Strategia BNR in situatii de criza (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:03)

  Dan Sevcenco [anonim]

  Stimate Domnule Lazea,

  Dupa cum am vazut in presa, in Bulgaria si Letonia au avut loc proteste de strada pe tema situatiei economice si a fost ceruta demisia guvernelor respective.

  In conditiile actuale din Romania, cu deprecierea excesiva si galopanta a leului, fapt care afecteaza negativ si dramatic pe majoritatea celor care au credite bancare in valuta, exista riscul ca in cazul in care leul se depreciaza peste un anumit nivel, sa asistam la fenomene similare si in Romania din diverse motive: falimen personal si executarea silita a bunurilor de catre banci, falimene ale companiilor care au linii de credit deschise la bancile comerciale.

  Ce strategie concreta are BNR, impreuna cu guvernul Romaniei pentru a limita efectele negative si a preveni asemenea fenomene sociale?

  Va multumesc pentru raspuns!

  Cu stima,
  Dan Sevcenco
 • fmi (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:04)

  krina [anonim]

  ar fi mai bine pentru Romania daca guvernul ar incheia un acord cu FMI? in general acordurile cu aceasta institutie prevad si restrangerea cheltuielilor bugetare, nu?
 • fluxurile de capital (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:32)

  Alexa [anonim]

  1. Ce parere aveti despre politica Fed-ului de dobanda zero si tiparire de bani? Cat de tare va temeti ca va genera inflatie mondiala?
  2. Discuta Banca Nationala cu Comisia Europeana eventualitatea reinstaurarii unor restrictii asupa fluxurilor de capital pentru a mai domoli avantul speculatorilor?

  Va multumesc
 • punem punct aici (Joi, 15 ianuarie 2009, 19:33)

  Sorana Mihailescu (moderator) [hotnews.ro]

  Domnul Lazea a raspuns cititorilor Hotnews timp de o ora. Ne oprim aici, cu multumiri pentru intrebarile adresate. Va reamintesc, o parte din aceste intrebari vor fi reluate in cadrul emisiunii Bucuresti Punkt Bonn, pe care o puteti urmari pe site, vineri, dupa ora 17.00. Seara buna, tuturor!
 • comisioane bancare la imprumut ipotecar (Joi, 15 ianuarie 2009, 20:36)

  adrian dudulescu [anonim]

  De ce se adauga comisioane de administrare, de multe ori ascunse sau scrise cu litere fff mici, la dobanda calculata pt un credit ipotecar cand in state gen Canada totul se discuta in functie de prime rate?
  Ar fi mult mai simplu/ onest/ eficient ca aceste comisioane de administrare sa fie inglobate in prime rate-ul practicat de o banca...
  nu inteleg de ce BNR nu stabileste astfel de norme...Creditarea trb sa fie transparenta.
  Pana la urma bancile traiesc din banii platiti de creditati, nu credeti ca ei (creditatii) ar trebui sa fie reprezentati mai bine de institutii (ex. BNR) platite din banii lor ?
  multumesc!
  adrian
  • E CLAR DE CE (Joi, 15 ianuarie 2009, 21:36)

   raspuns [anonim] i-a raspuns lui adrian dudulescu

   pentru ca platesc niste chirii enorme la nenumarate sedii si sucursale si au nevoie de bani multi.
   Nu ati vazut ca pe strazi intregi nu sunt decat banci, una lunga alta?
 • sa semnez au ba noul grafic de rate? (Joi, 15 ianuarie 2009, 21:16)

  eleonora [anonim]

  am luat un credit nevoi pers. pe cand francul elv. era 2 lei. acum e aproape 3 lei francul, iar banca mi-a si marit dobanda - cu cateva procente. m-au chemat sa semnez noul grafic de rate si nu stiu ce sa fac. imi vine sa ma duc cu un avocat la ei, sau la OPC, sa refuz aceasta dubla agresiune - rate tot mai mari din cauza deprecierii leului si marirea dobanzii, totodata. ce ma sfatuiti sa fac? am vreo sansa sa scap de marirea de dobanda? parca vad ca ma vor instiinta de cate o marire la fiecare 3 luni. si parca vad si acum ofiterul de credit cum ne indemna spre franci, ca e cea mai stabila moneda etc. si pe vremea aia chiar era. oricum, m-am nenorocit. iar piraeus o sa-mi sape "groapa"...
 • Utilitate discutii (Joi, 15 ianuarie 2009, 22:09)

  Alien [anonim]

  De ce mai faceti astfel de "discutii" daca nu se raspunde la toate intrebarile ci doar la cele "convenabile" i.e. doar la cele care contin laude la adresa BNR??
  • nu (Vineri, 16 ianuarie 2009, 14:33)

   cucu [anonim] i-a raspuns lui Alien

   uitati-va la ora/data cand a fost emisiunea cu raspunsuri si cea a intrebarilor neraspunse (dupa emisiune)
   • Nu chiar! (Vineri, 16 ianuarie 2009, 20:07)

    Alien [anonim] i-a raspuns lui cucu

    Uitati-va la ora la care am pus eu intrebarea, cu mult inainte de emisiune, la 8:27 am! Nu, in general am observat o atitudine destul de partinitoare vis-a-vis de "marile realizari" ale BNR, actiuni care sunt absolut normale pentru o banca centrala sau care sunt reactii ale BNR la o situatie la care s-a ajuns tocmai din cauza deciziilor sale sunt laudate excesiv, iar gafele facute de BNR sunt ignorate sau minimalizate. BNR actioneaza haotic, cea mai buna dovada este acesta gluma cu joaca de-a gradul de indatorare. Problema este ca nimeni nu are control asupra BNR si nu il poate trage la raspundere pe guvernator pentru aceste gafe. Credeti ca presedintele de la Federal Reserve sau guvernatorul BCE ar mai fi ramas in functie daca aceste institutii ar fi pierdut cat a peirdut BNR? (proportional, desigur). As fi fost interesat de exemplu de ce Dl. Lazea nu a raspuns la intrebarea despre rezervele de aur de pilda.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by