“Moneda nationala a deschis ultima sedinta a saptamanii la 4,28/EUR, cu 300 de pips mai apreciata fata de nivelul precedent de inchidere in urma cresterii apetitului pentru risc al investitorilor ce a fost declansata de stirea potrivit careia guvernul SUA va sustine financiar Bank of America. Leul a continuat sa se aprecieze atingand 4,26/EUR insa aceasta evolutie s-a temperat iar pentru urmatoarele ore moneda nationala a fost tranzactionata pe o traiectorie orizontala in jurul valorii de 4,2650/EUR, scrie Dan Popa pe blog.

Dupa ce a fost calculata rata de referinta, leul s-a depreciat rapid catre 4,28/EUR intr-o miscare ce este posibil sa fi fost cauzata de publicarea rezultatelor financiare sub asteptari ale bancilor Citibank si Bank of America. In urmatoarele ore leul a urmat o traiectorie usoara de depreciere.

Aceasta miscare a fost urmata de apreciere care insa nu a fost inregistrata in evolutia altor monede din regiune si este probabil sa fi fost cauzata de un ordin de proportii al carui efect a fost amplificat de lichiditatea scazuta din acea perioada a sedintei.

Aprecierea s-a dovedit a fi temporara, leul revenind pe trendul de depreciere dupa publicarea unor date slabe privind productia industriala din SUA. Astfel, moneda nationala a inchis saptamana la 4,3010/EUR.”, se arata in raportul Money Market and Forex Daily al ING Bank, publicat aseara, cu valabilitate pentru luni, 19 ian.

Potrivit aceluiasi document, ratele de dobanda pe termen scurt au fost tranzactionate la 9/11% pe parcursul sedintei de vineri. “Dupa cum ne asteptam, acestea au inregistrat o scadere usoara ce a fost generata probabil de participantii la piata ce s-au

grabit sa plaseze lichiditatea in exces peste weekend. Astazi (luni -n.n) MEF intentioneaza sa vanda certificate de trezorerie 1M in valoare de 1mld RON. Va fi interesat de vazut daca aceasta operatiune va avea un rezultat la fel de straniu ca ultima licitatie pentru certificate de trezorerie”, se mai arata in documentul citat