Banca Nationala a Romaniei ar putea lua, miercuri, decizii importante cu privire la imprumuturi. Totodata, in sedinta Consiliului de Administratie, BNR ar putea mentine rata dobanzii de politica monetara la 10,25% si ar putea reduce, in acelasi timp, rezervele minime obligatorii la pasivele in lei ale bancilor, sustin unii analisti financiari. Tot in sedinta de miercuri, se va analiza Raportul trimestrial asupra inflatiei.

"Bancherii doresc ca banca centrala sa decida, in sedinta de politica monetara, atat reducerea dobanzii de politica monetara, cat si a rezervelor minime obligatorii, pentru a debloca activitatea de creditare" - declara, saptamana trecuta, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

"Fara dobanzi mai mici nu vom putea relansa activitatea. Asteptam cu totii ca BNR sa dea semnalul de reducere a dobanzii de politica monetara si a rezervelor minime obligatorii, pentru a crea lichiditate si a readuce apetitul de a solicita credite de la banca", a adaugat Ghetea, citat de Mediafax.

La ultima sedinta, din 6 ianuarie, Consiliul de Administratie al BNR a decis sa mentina dobanda de politica monetara la 10,25% si nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii.

Ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor bancilor se plaseaza la 40% din resursele in valuta si 18% din sumele in lei atrase de institutiile de credit.