Uniunea Europeana ar trebui sa acorde un sprijin mai mare economiilor central si est europene, intr-un efort coordonat si global pentru a ajuta aceasta regiune, declara presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, intr-un interviu pentru Financial Times.

"Este nevoie de sprijinul guvernelor europene. Sunt 20 de ani de cand Europa a fost unita, in 1989. Ar fi o tragedie sa permitem ca Europa sa se rupa din nou", a declarat Zoellick.

Oficialul a mai spus ca institutia pe care o conduce face eforturi alaturi de FMI si alte institutii internationale pentru a ajuta regiunea, dar este nevoie de mai mult sprijin de la Bruxelles, mai scrie Financial Times.

In acelasi timp, presedintele Fondului Monetar International (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat la BBC ca sunt semne vizibile ca un al doilea val de tari ar putea sa ceara sprijin financiar institutiei, in urmatoarele saptamani si luni. Nici autoritatile de la Bucuresti nu mai exclud un acord cu FMI.

Moneda unica europena a scazut, miercuri, la cel mai mic nivel din ultimele trei luni. Actiunile bancare s-au prabusit in ultimele zile, pe fondul temerilor ca recesiunea in tarile emergente din Europa va fi mai severa decat se astepta.

Premierul britanic, Gordon Brown, a facut miercuri apel la o actiune internationala coordonata pentru a preveni o cadere si mai mare a pietelor financiare si pentru a sustine pastrarea locurilor de munca.