Inflatia anuala s-a accentuat la 6,89% in februarie
In luna februarie, preturile de consum au crescut cu 0,88% fata de luna anterioara, datorita cresterii preturilor marfurilor nealimentare cu 1,3% si a tarifelor serviciilor cu 1,0%. Marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,3% fata de luna anterioara.
Majorarea preturilor marfurilor nealimentare a fost cauzata de scumpirea medicamentelor cu 6,47%, a combustibililor cu 3,29% si a cartilor, ziarelor si revistelor cu 2,52%.
Avansul tarifelor la servicii s-a datorat scumpirii tarifelor la apa, canal, salubritate cu 1,86%, a tarifelor la transportul urban si a celui aerian cu 1,69%, respectiv 1,53% si a abonamentelor la telefon cu 1,51%.
Dintre produsele alimentare, scumpiri mai importante s-au inregistrat la cartofi (4,31%), zahar (1,71%), lapte de vaca (1,72%) si carne de bovine (1,54%).
La finele anului trecut rata anuala scazuse la 6,3%, dupa ce a atins varful ultimilor trei ani, de 9,04%, in luna iulie.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5%, plus sau minus un punct procentual, insa prognozeaza ca inflatia se va situa la 4,5% la finalul anului.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade