Grupul bancar italian UniCredit, care a anuntat miercuri o scadere semnificativa a profitului net in 2008, in special in trimestrul IV, va solicita un plan de sprijin din partea Italiei si a Austriei, pentru a-si intari fondurile proprii, relateaza AFP.

Beneficiul net al bancii a scazut cu 38% in 2008, la 4,012 miliarde euro. In trimestrul IV, profitul net a scazut cu 56,9%, la 505 milioane euro.

Pentru a-si intari fondurile proprii, consiliul de administratie l-a mandatat pe directorul executiv Alessandro Profumo sa "negocieze conditiile pentru folosirea intrumentelor guvernamentale de capitalizare in valoare de maxim 4 miliarde de euro" in Italia si in Austria, unde Unicredit este prezenta prin filiala sa Bank Austria.

In schimbul acestui ajutor, guvernele austriac si italian vor cere celor doua banci sa relaxeze politica de creditare.

Din randul marilor banci italiene, UniCredit a resimtit cel mai puternic efectele crizei financiare, fiind si cea mai expusa institutie pe pietele externe.

Dupa ce actiunile bancii au scazut puternic pe bursa, din cauza temerilor privind soliditatea financiara, Unicredit a anunatat la inceputul lunii octombrie 2008 lansarea unei majorari de capital in doua etape, in valoare de peste 6 miliarde de euro, dar si o serie de masuri economice menite sa intareasca pozitia financiara a bancii.