Fitch: Incertitudinile politice din Ungaria ar putea afecta ratingul tarii
”Un esec in alegerea unui premier cu suficienta ambitie si suport politic pentru continuarea masurilor fiscale de austeritate, necesare pentru mentinerea accesului la sprijin financiar international, ar fi negativ pentru ratingul de tara al Ungariei”, a spus David Heslam, directorul departamentului de ratinguri suverane al Fitch.
Agentia de evaluare considera ca finantarea de 20 miliarde de euro primita de la Fondul Monetar International (FMI) a inlaturat ingrijorarile privind finantarea fiscala si externa pe termen scurt, insa nu au putut opri deprecierea forintului, ceea ce ameninta rambursarea datoriei private in moneda straina.
Premierul ungar Ferenc Gyurcsany a propus sambata formarea unui nou guvern, condus de un nou prim-ministru, care sa scoata tara din criza financiara.
"Managementul crizei si alte schimbari necesita un sprijin politic si social mai amplu decat cel pe care il are azi guvernul", a spus Gyurcsany sambata, la congresul Partidului Socialist.
"Am auzit ca eu sunt obstacolul pentru cooperarea necesara schimbarilor, pentru o majoritate stabila de guvernare si pentru un comportament responsabil din partea opozitiei. Sper ca asa este, sper ca doar eu sunt obstacolul, pentru ca daca este asa, atunci elimin chiar acum acest obstacol. Propun formarea unui nou guvern, condus de un nou premier", a spus Gyurcsany.
Ferenc Gyurcsany conduce un guvern socialist minoritar din aprilie 2008, cand democratii liberi s-au retras din coalitia de guvernare.
La alegerile din 2006, Gyurcsany a devenit primul premier ungar de la caderea comunismului care a obtinut un al doilea mandat consecutiv. Credibilitatea sa a fost insa afectata de o inregistrare in care recunostea ca a mintit in campanie in legatura cu finantele proaste ale tarii, pentru a castiga. Difuzarea inregistrarii de catre presa a declansat in septembrie 2006 mai multe saptamani de revolte violente.
Desi a redus deficitul bugetar de la 9% in 2006 la circa 3,3% in 2008, el nu a reusit sa atraga sustinerea populatiei pentru reforme mai ample.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”