VIDEO Seful delegatiei FMI: "Dobanda solicitata de FMI va fi in jur de 3,5%"
Pachetul financiar acordat Romaniei are o perioada de gratie de 24 de luni dupa care va trebui rambursat intr-o perioada de 3, pana la 5 ani.

ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Cum se circulă pe liniile principale de cale ferată și cât au scăzut vitezele față de anii 80' și 90'
VIDEO Watchkeeper X - Drona militară din Armata Britanică ce ar putea ajunge să fie produsă în România pentru Armata Română
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
De la o medie de 556 puncte de baza, s-a ajuns azi la 501 puncte de baza.
Pentru orice credit international, exista un risc de incetare a platilor si acesta e evaluat permanent de companiile de asigurari. Dupa acordul cu FMI, Romania e vazuta ca un debitor mai sigur, riscul fiind in scadere.
Acum am inteles de ce au vrut ei imprumut. Nu aveau de unde sa fure anii astia, ca doar e criza asa ca au pus-o de o "centura de siguranta".
Vezi ca Romania nu se imprumuta la dobanzi de persoana fizica de pe piata interna.
Pricepi?
La FMI vom avea dobanda de 3.6% la un credit de 13 miliarde, iar la UE vom avea o dobanda de 2.2% pentru un credit de 6 miliarde.
Bravos mai negociatorii lui peste.
Unde se gaseste in Romania valuta la 3.5% dobanda? Huh? La bancile care vin cu bani la 8-9%? La imprumuturile cu obligatiuni la 10%?
3% e o dobanda f buna. Bravo!
Statul Roman nu se imprumuta la dobanzi de persoana fizica pe piata interna. Pricepi?
Ia arunca tu un ochi la rata dobanzii pe afara. Cat e in SUA dobanda de referinta? 0.5% sau 1%?
Atentie, ca nu vorbim de 100.000 de dolari pe care ii imprumuti ca sa iei o cosmelie in SUA. In felul asta dumneavoastra aveti impresia ca daca a scazut dobanda de referinta in SUA, banii se gasesc pe toate drumurile, poti imprumuta miliarde de euro oricand si oricum.
btw, dobanda asta de referinta de 0.5% a nenorocit America si ne va nenoroci pe toti in curand. "Deblocati consumul, imprumutat-va, imprumutati-va, imprumutati-va". Si asa a ajuns datoria externa SUA (public+privat) la 300% fata de PIB. Ce frumoasa o sa fie lumea acum, ca SUA a dat drumul la tiparnita...
Oricum, e laudabil ca e transparenta toata chestia. Toti stim acum cat s-a imprumutat statul si cu ce dobanda. E un pas. Urmatorul e "desecretizarea" contractelor de constructie a autostrazilor. Poate vom ajunge si noi sa aflam din presa pe ce s-a dus fiecare banut de la buget.
In timp ce FMI lucreaza cu toata planeta, inflatia fiind pe alte continente mai mare, e normal ca FMI sa ceara dobanda mai mare!
Combinatia intre cele doua nivele si sume, va face ca Romania sa plateasca din 2011 (pana atunci doar incaseaza) o dobanda anuala medie de vreo 3%! Foarte rezonabil in conditiile de dezastru financiar mondial actual, e foarte greu de gasit bani mai ieftin.
Pe masura ce situatia economica se va inrautati, zeci de alte tari se vor trezi ca au nevoie de bani si nu e sigur ca vor mai gasi atat de multi si atat de ieftini, va fi concurenta.
Remarcabil e ca Romania a obtinut conditii sociale si economice mult mai bune decat Ungaria si Letonia, probabil pentru ca a negociat mai mult, mai bine si nu era presata de probleme financiare bancare (fapt recunoscut de seful delegatiei FMI care a spus ca "aveti noroc de un sistem bancar solid").
Prietene, pentru o "gaura" de 2 miliarde lasata de PNL e nevoie sa ne imprumutam 20 miliarde? De ce? Ca sa platim salariile si sporurile bugetarilor, ca sa platesc km de autostrada la preturi de 3-4 ori mai mari decat oriunde in Europa?
Acest imprumut arata incapacitatea guvernului de a gestiona aceasta tara.
A, ca loveste in bugetari, masa de manevra la alegeri.
De ce trebuie ca eu , care platesc mii de lei pe luna la stat sa suport inca un cost suplimentar? Pentru niste bovine care-mi cheltuie ineficient banii? Nu merci
Esti tare prietene. :)
Nu mai debita ineptii si dezinforma pe acest site. Dobanda, in primul rand, se negociaza si, in al doilea rand, cu cat sume este mai mare, cu atat dobanda este mai mica. Habar n-ai, debitezi ineptii cu nemiluita, se vede ce interese slujesti.
:)
Romania becomes third eastern European EU country to be bailed out
• IMF, EU and World Bank agree €20bn loan in return for severe cuts in public spending and wages
http://www.guardian.co.uk/business/2009/mar/25/romania-bailed-out-recession
Fragment:
Joaquín Almunia, EU economic and monetary affairs commissioner:
"I am aware of the hardships that Romania and its citizens are encountering at this time of crisis but I am confident that, with the right policies and with the help of the EU and other international bodies, they will emerge stronger."
Romania, among the poorest of the EU's 27 members, is being urged to recapitalise its banks, boost its deposit guarantee scheme and toughen supervision, including winding-up laws.
It is also urged to undertake "an orderly correction of imbalances in the medium term" and "improve competitiveness" – IMF-speak for savage wage cuts. Latvians are experiencing cuts of between 20% and 30% in their incomes.
Adauga la asta 1.3 miliarde Euro pe an contributia/cota anuala a RO la UE!
Apropo, cica din 20 miliarde total imprumut, 5 vin de la UE, cate 1 pe an in perioada 2009-2014; asta in conditiile in care RO, in aceiasi 5 ani, va contribui la bugetul UE cu 5 x 1.3 mld = 6.5 mld euro. Cu alte cuvinte, noi dam bani (=bir, tribut, asa am invatat la istorie, nu?) la UE, si UE ni-i da inapoi (partial) cu imprumut!!! si, evident, CU DOBANDA!!! Nu-i asa ca-i diabolic?
Dar chiar facand abstractie de sumele (astronomice! ) reprezentand dobanzi, imparte 20 miliarde euro la 20 milioane bucati romani si vei avea revelatia ca te trezesti dator la Plutocratia Mondiala Elitista, asa, peste noapte, cu 1.000 de euro. Daca familia Ionescu consta, sa zicem, din 4 membri, datoria familiei Ionescu se ridica la 4.000 euro... PLUS dobanzile aferente!!!
Say CHEEEESE !
Cea mai importanta este cea cu uniformizarea salariilor bugetarilor (un absolvent de academie militare are salariul unei tanti de la ghiseu)
O alta conditie iarasi nedivulgata este taierea sporurilor de la salarii.
Si cate altele or mai fi!
In realitate o astfel de lege va stabili niste plafoane rezonabile intre salarii, folosind anumite rapoarte maxime intre salariile minime, medii si maxime si utilizand salariul mediu pe economie ca referinta. Mie mi se pare absolut aberant ca salariul MEDIU intr-o agentie guvernamentala sa fie de 3 ori mai mare decat salariul mediu pe economie
Alternativa ar fi ca multi dintre cei care au lucrat in strainatate (ex. constructii) sa vina si sa someze. Decat fara bani veniti din spania si\sau 1 milion someri, mai bine mld imprumutate se duc pe salarii pe proiecte\firme sustinute mai mult de stat.
1 mil. someri - 10 mld deficit buget. Decat sa asiste cum se formeaza gaura, mai bine se cheltuiesc sume pentru mentinerea locurilor.
Se cheltuiesc 5 pentru mentinerea celor 1 mil. intra cele 10 mld, deci in loc de un deficit de 10, iese unul de 5.
Finantarile directionate preponderent catre firme care exporta. Daca banii astia sunt folositi pentru finantare activitati import atunci ko. Si cumparaturi mai patriotice ar ajuta.
Sa lamurim citeva elemente !
1- imprumutul merge in cea mai mare parte la BNR. Aceasta va reduce treptat rezerva obligatorie in valuta , la procente mai europene ! IN PARTE, multe miliarde astfel eliberate, vor zbura imediat in buzunarele bancilor mama ! Este perfect legal si nimeni nu poate face nimic, nici presedintele tarii, nici primul ministru si nici domnul Isarescu ! Cu criza in curs , bancile mama au nevoie de bani LICHIZI ca si pestele de apa ! Toate comentariile privind raminerea banilor in tara = demagogie pura !
Ceva miliarde vor ramine totusi si vor fi folosite ca imprumuturi pentru firme, intreprinderi. Multe au deja datorii, nu vor reusii sa plateasca si atunci , pentru a nu da faliment , vor fi incurajate sa ia noi imprumuturi, astfel platesc vechea datorie si au o noua datorie mai mica, DAR CU DOBINDA MAI MARE, aici este smecheria deja rodata bine in Occident !
2- 5 miliarde merg la buget sa acopere cheltuielile prevazute in bugetul optimist care PREVEDEA mai multe incasari si HOTAREA mult mai multe cheltuieli ! Adica aceasi poveste ca si cu fostul guvern, cursa la cheltuit cit mai mult ! Deci , in schimb de voturi , se vor marii salarii la bugetari si pensii la cetateni ( sper ca nu si la pensionatii de lux , dar slaba speranta )
3- doar 1 miliard din imprumut merge in investitii (in afara banilor pe care nu reusim sa atragem de la UE, sint doar gratis ) ! Speram sa nu fie aruncati pe ceva canal nou sau investitii tip teleferic la mare !
4- Cine, cum si cind va platii acest imprumut care SE ADAUGA LA DATORIA DEJA EXISTENTA !
5- Vor platii membri PNL+PSD+ PDL + membri guvernului+ parlamentarii si senatorii ? Sa fim seriosi !
6- Vom avea inevitabil o crestere a taxelor, impozitelor, accise + (la inceputul anului viitor) o devalorizare controlata a leului ! Cum economii nu stim sa facem ca guvern, vom juca cartea devalorizarii si a inflatiei controlate (speram ) + ce am scris la pc 6. NOAPTE BUNA !