Restantele romanilor la banci - viitorul nu suna deloc bine
La sfarsitul lunii februarie, suma creditelor restante a ajuns la aproximativ un miliard de euro, respectiv 2% din totalul creditelor care se ridica la 49 de miliarde de euro.
Spuneam ca actualul nivel de 2% nu este mare insa din luna octombrie cand a inceput criza in Romania, acest procent s-a dublat. Mai mult, trebuie spus ca un credit devine restant daca debitorul nu isi plateste ratele timp de 90 de zile ceea ce inseamna ca in luna februarie au devenit restante creditele neplatite in noiembrie anul trecut.
Privind in perspectiva, nivelul restantelor va creste in mod accelerat in urmatoarea perioada pe masura ce datele raportate de BNR vor lua in considerare scaderea economiei si cresterea somajului din ultimele luni iar in aceste conditii, nu ar trebui sa surprinda pe nimeni daca pana in vara, procentul de 2% se va dubla.
Din nefericire, BNR nu ofera prea multe date referitoare la structura restantelor pe tipurile de credite, insa privind cifrele, se observa ca restantele la creditele in lei (2,9%) sunt duble comparativ cu cele in valuta (1,5%) si cum 93% din creditele in lei acordate populatiei reprezinta credite pentru consum, ne putem imagina ca aceste restante mari se datoreaza in primul rand celor care au luat credite doar cu buletinul si/sau fara garantii iar acum nu isi mai pot plati ratele.
Nu stiu ce vor face bancile cu acesti restantieri mai ales ca ei reprezinta clasa sociala cea mai defavorizata iar creditele cu buletinul s-au acordat in principal pentru achizitionarea de bunuri de folosinta indelungata a caror confiscare nu va ajuta la nimic.
Citeste restul articolului si comenteaza pe Khris, un 'blog cu atitudine'.

Dan Amariei, la 20 de ani de la lansarea albumului Omul cu Șobolani – „Ne punem în cap”: „Existau niște locuri cu un farmec mișto, cum ar fi Lăptăria sau Motoarele, genul de locuri care nu cred că vor mai exista vreodată”
VIDEO REPORTAJ Libearty Sanctuary, cel mai mare sanctuar de urși bruni din Europa/ Care este populația reală de urși? Cât de mare ar trebui să fie ea?
Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
Indiferent de rezultatul banci de "+" sau "-" este o crestere, deci si a bonusului.
In Romania va incepe criza in momentul in care o banca va intra in faliment, ( acum e doar criza "speculata" !!! ) nu conteaza daca e o banca "sister" sau "mother", atunci sa vezi iadul, cind fiecare roman va scoate si ultimul leu din banca, eu zic sa ne tinem bine.
2. Cand vor creste si creditele neperformante, va fi un TREND. Se vor ruga sa fie mai rau la concurenta, va fi tot ce conteaza.
Concluzie: de ce sa gandeasca pe termen lung cand bonus-ul vine pe termen scurt?
Cum zicea un prieten, e "nasol" cand nu ai pe cine sa dai vina... Deci cat timp e "miscare de piata"....
O dobanda de 30% (cat este in medie DAE) este mult peste profitul la care spera marea majoritate a agentilor economici in conditiile actuale de criza. Singurele domenii unde la zece lei investiti obtii trei, fara efort (nu consumi materiale materii prime, echipamente, transport... doar costuri de personal) probabil e in zona traficului de tutun si de alcool, un comercian sau un producator nu pot castiga acesti bani.
NU avem case de toleranta , ce e drept, dar avem banci: au aceeasi marja de profit si aceleasi tipuri de costuri (de personal).
Si totusi, de ce ar micsora ratele bancile, ce prost ar renunta singur la profit ? Ar trebui ajutate, NU :) ?
Pentru nici o datorie nu poti sa stai linistit. Pentru orice datorie iti poate fi executat orice bun detinut si chiar se poate extinde la membrii familiei.
Fa tu pe desteptul si ai sa vezi!
Iar daca ai contract de credit de consum, citeste-l!
Voi ati sta la masa vreodata cu camatar?Ati platit vreodata 1000 de euro pe luna la 5000 de euro imprumutati?
toti cei care nu isi vor mai putea plati creditele vor fi "bationalizati" de catre stat si vor fi salvati, prin injectarea de lichiditati. :))
atata timp cat imprumutul de la FMI ca merge catre banci, adica va fi platit de catre populatie...se naste o intrebare.
cei care deja au credite, in calitate de contribuabili, mai cotizeaza o data la banci, ce-i drept intr-o masura mai mica sau mai mare/
nu-i asa ca e frumos in romania?!?!?
bancile cand au probleme, intand mana la cersit, dar cand omul are probleme.,NIMIC, afara din casa, VALEA.
ma tem insa ca pe unii oameni asemena probleme, ii desparte o linie foaaarte subtire de nebunie sau de anumite fapte cu final tragice....
Cineva vorbea ca sunt dobanzile mari. Da' te-a obligat cineva sa accepti sclavia la Banca? Nu! Tu singur ti-ai bagat capul la jug avand satisfactia tzaranusului ajuns in Bucuresti (in Rahova, desigur!) ca le arati tu la vecini ce tare esti! Si le vei arata! Da nu va fi tocmai cum credeai...Nashpa!
Daca nu suna bine pentru clienti, hm, discutabil. E adevarat, banca poate sa le ia casa. Bun, si, mai departe? Ce face cu ea, o vinde? Cui? Banca poate sa puna sechestru pe venituri. Ok, care venituri? Pentru ca omul respectiv nu si-a platit ratele tocmai pentru ca a devenit somer! Veniturile viitoare? Intr-o tara in care munca la negru e un obicei incetatenit? Sa fim seriosi, singurul efect al "crizei" asteia va fi ca bancile vor primi bani dati cu "generozitate" de guvern din imprumutul de la FMI ca sa "relanseze" creditarea si o vor relansa, intr-adevar, la dobanzi de 30-40% DAE, pentru ca oricum nu le controleaza nimeni, vor reesalona creditele celor care nu pot sa plateasca acum, si vor obtine mai multi bani din acelasi credit iar oalele sparte le vom plati tot noi prin impozite mai mari, inflatie, preturi mai mari la utilitati, etc. C-asa-i in tenis!
sunt banii vostri munciti de voi care s-au intors inapoi prin credite
sunt plata pentru privatizarile anti-nationale facute !