Leul, singura valuta din regiune care se apreciaza
Primele transferuri ale saptamanii s-au realizat la 4,2550-4,2580 lei/euro, aproape de nivelul de vineri.
"In prima ora a sedintei, leul a avut cateva tentative de a urma regiunea, iar cotatiile au urcat pana la 4,2570-4,2600 lei/euro, insa vanzarile de valuta ale unor banci locale au determinat revenirea pe scadere a ratei de schimb. Nu excludem posibilitatea unei interventii indirecte a bancii centrale", a afirmat dealerul unei banci.
Valutele din regiune inregistreaza corectii semnificative, de circa 1%, sentimentul negativ fiind indus de respingerea programelor de relansare propuse de GM si Chrysler.
In jurul orei 10:30, tranzactiile se perfectau la 4,2440-4,2470 lei/euro, iar cel mai redus nivel al cursului a fost de 4,2430 lei/euro.
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat, joi, un curs de referinta de 4,2484 lei/euro, in scadere cu 2,39 bani, atingand astfel cel mai redus nivel din ultimele sapte saptamani. Referinta BNR s-a apropiat de cotatia din 9 februarie, cand s-a situat la 4,2450 lei/euro.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
pune mana pe un dictionar si vezi ce inseamna valuta
Nu numai ca anul asta vor intra in tara mai multi euro de la UE, dar va ploua si cu miliarde de la FMI. La care se adauga alte miliarde trimise de "capsunari" si 4-5 miliarde ale investitorilor straini.
Cei care au pariat pe leu la 4,5 au luat-o deja tare peste ceafa de la Isaqrescu in toamna. In ianuarie aparuse o noua grupa de "schimbareti" care strigau tare sa-i auda lumea ca leul se duce la 5/€ :))
Nu prea cred, practic e imposibil asa ceva, fara un fel de catastrofa nationala.
Acum FMI-ul va controla fiecare ban de la buget, asa ca si inflatia va da puternic inapoi.
Leul va deveni valuta-refugiu din partea asta a Europei.
Chiar si Isarescu a spus ca investitorii straini vor _scoate_ capital din RO in urmatoarele luni, iar ca bancile "s-ar putea" sa-l pastreze. Deci vor fi iesiri nete de capital, nu intrari, lucru care va slabi leul.
Imprumutul de la FMI va fi compensat de reducerea RMO. Practic se inlocuieste datoria privata a bancilor cu datoria publica. Cel mai probabil banii vor zbura inapoi in Austria de indata ce sunt eliberatzi, pentru ca bancile de-acolo au nevoie acuta de lichiditatzi (de ex. Volksbank a primit un ajutor de > 1 miliard EUR ca sa nu intre in insolventza). Nu se va duce nimic in creditare.
In conditziile astea, singurul lucru care mai tzine leul sus sunt interventziile BNR. Dar interventziile consuma rezerva valutara si nu pot continua la nesfarsit.
Nu va lasatzi orbitzi de dobanzile mari la leu. Riscul valutar e si mai mare. Degeaba ai 15% dobanda daca se depreciaza cu 20% in 2 luni.
Nu neg ca pe moment leul se va aprecia, dar in nici un caz nu devine moneda de investit.
Imprumutul extern a fost facut facut in mare parte pentru a sustine moneda nationala. Retineti "sustine", adica in traducere libera mentinere artificiala, asta nu e valoarea de piata "reala". Daca nu ar fi sustinut artificial toata economia s-ar duce dracului (cei care au imprumutat in euro -majoritatea firme si persoane fizice- nu ar mai putea plati creditele, bancile ar da faliment si mai departe prin efect de domino toata economia).