Matthias Kollatz-Ahnen, vicepresedintele BEI, a anuntat luni ca institutia are o serie de produse destinate IMM-urilor care vor putea fi accesate prin intermediul bancilor dispuse sa participe la astfel de scheme. Nu exista un anumit plafon la nivel national. "Speram sa acordam finantari de 1,5 miliarde euro, in Romania, in acest an", a declarat acesta.

Luni, 30 martie, a avut loc o prima intalnire intre BEI si bancherii romani pentru concretizarea finantarilor care pot fi accesate si in Romania. "Speram ca aceste scheme sa fie interesante pentru cat mai multe banci din tara. Banii nu merg la bancile mama, ci direct la sucursale", a explicat Matthias Kollatz-Ahnen.

Schema de 25 de miliarde de euro, adresata IMM-urilor din Uniunea Europeana, poate fi accesata de banci, care trebuie sa cofinanteze in proportie de 50% granturile care vor ajunge la companii. "Dobanzile vor fi mult sub cele practicate pe piata, atat pentru banci cat si pentru clientii finali", a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat in cadrul Ministerului Finantelor Publice.