In ultima vreme, mai pe la colturi, mai prin public, a inceput sa se vehiculeze o tema interesanta si anume posibilitatea preluarii la datoria publica a creditelor neperformante existente in sistemul bancar prin intermediul unei institutii care acum nu mai exista dar care poate fi reactivata foarte usor: Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Bancare (fosta AVAB), scrie Cristian Orgonas pe blogul sau.

O scurta istorie: Guvernul a infiintat AVAB la sfarsitul anului 1998 cu scopul de a curata sistemul bancar de activele toxice acumulate in special de catre Bancorex si Banca Agricola. Ce s-a intamplat atunci? Practic, statul roman a preluat la datoria publica, creante in valoare de aproximativ 3 miliarde de dolari (cifra nu se refera doar la activele bancare) iar AVAB era institutia care trebuia sa recupereze acesti bani de la datornici.

In 10 ani, din aceste 3 miliarde s-au recuperat mai putin de o treime ceea ce inseamna ca noi, contribuabilii adica, am platit cea mai mare parte a pagubelor generate de catre o parte dintre cei care acum se afla in TOP 300.

Logica crearii unei asemenea institutii ar fi urmatoarea: in acest moment, ponderea creditelor restante in total credite creste cu o viteza foarte mare (mai multe detalii aici) si este doar o problema de timp pana cand acestea vor ajunge la un nivel dincolo de care bancile vor incepe sa aiba probleme de solvabilitate. In aceste conditii, pentru a nu pune in pericol sistemul bancar, statul va prelua la datoria publica aceste datorii in schimbul carora va emite titluri de stat iar AVAB va fi institutia careia i se va cere sa ii execute pe datornici.

Pentru a avea o imagine corecta a pierderilor pe care sistemul bancar le poate inregistra, trebuie spus ca in luna ianuarie, nivelul provizioanelor constituite de catre banci a depasit 2 miliarde de euro si asta desi in ianuarie, in Romania criza se afla doar la inceput. Pe fondul deprecierii leului, a cresterii dobanzilor si a somajului, este de asteptat ca situatia sa se inrautateasca in lunile urmatoare.

Trebuie spus ca dl. Mircea Ursache (presedintele AVAS - mostenitoarea fostului AVAB) considera ca reinfiintarea acestei institutii ar fi o idee buna care insa nu va fi pusa in aplicare decat (eventual) in 2010. Probabil autoritatile asteapta sa vada cum vor evolua lucrurile pana atunci.

Pe scurt, situatia sta in felul urmator: in anii trecuti, foarte multi romani au luat credite pe care acum nu mai pot sa le plateasca. Pentru a ii ajuta atat pe debitori cat si pe creditori (bancile), statul va prelua aceste credite si va incerca sa recupereze de la populatie si firme ce mai poate fi recuperat. Cum rata de recuperare va fi in cel mai bun caz de 25%, acest lucru inseamna ca 75% dintre restantele transferate la AVAB vor reprezenta pierderi care vor fi acoperite de stat, adica de noi toti.

Procedand astfel, pierderile generate de iresponsabilitatea atat a unora dintre romani cat si a bancilor (care in goana lor dupa cota de piata au creditat pe toata lumea) vor fi platite de ceilalti, adica de cei care fie nu au credite, fie se dau de ceasul mortii sa isi achite ratele in fiecare luna.

In luna ianuarie, domnul Basescu a declarat ca sustine reinfiintarea AVAB iar acum, stim ca acordul cu FMI contine clauze secrete. Cine mai crede ca bancile straine au acceptat fara niciun fel de de garantii sa nu isi retraga banii din tara? Acesta sa fie pretul pe care trebuie sa il platim pentru stabilitatea sistemului bancar?

Ma intreb doar…

Citeste si comenteaza peblogul lui Cristian Orgonas.