Dolarul, FMI, aurul si chinezii
Pentru inceput, sa vedem cine detine cele mai mari rezerve de aur (detineri oficiale decembrie 2008):
1. USA: 8,133.5 tone (valoare: $2.4 mii de miliarde)
2. Germania: 3,412.6 tone ($1.02 mii de miliarde)
3. FMI: 3,217.3 tone ($965 miliarde)
4. Franta: 2,508.8 tone ($750 miniarde)
5. Italia: 2,451,8 tone ($735 miliarde)
6. Elvetia: 1,041.1 tone ($312 miliarde)
7. Japonia: 765.2 tone ($229 miliarde)
8. Olanda: 621.4 tone ($186 miliarde)
9. China: 600 tone ($180 miliarde)
…….
31. Romania: 103.7 tone ($3.1 miliarde)
La nivel mondial, totalul rezervelor oficiale de aur se ridica la 29,697.1 tone insa, cantitatea totala de aur extrasa din minele de aur de-a lungul anilor ajunge la cifra de 150.000 de tone (sursa) respectiv $45 de mii de miliarde, suma aproximativ egala cu PIB-ul mondial. Din aceste cifre, deducem ca cea mai mare parte (80%) din aurul detinut de investitori (persoane si companii private, tari, institutii) nu este declarat.
Spuneam aici ca datoria SUA va ajunge in urmatorii ani la un nivel complet nesustenabil iar in acest caz, o hiperinflatie ii va ruina pe cei care detin bonduri americane. Cine este cel mai mare creditor al SUA? China. Aceasta tara a transmis in ultima vreme mai multe semnale privitoare la faptul ca nu se simte prea confortabil cu atat de multi dolari in buzunar, propunand chiar o noua moneda mondiala emisa de FMI. Cine ar avea cel mai mult de pierdut daca dolarul isi va pierde din importanta? SUA. Cine este cel mai important contributor la FMI? Tot SUA.
Sa facem urmatorul rationament: China doreste sa mai vanda din dolarii pe care ii are sub forma de rezerve ($2000 de miliarde) insa nu ii poate arunca pur si simplu in piata iar prin urmare, chinezii fac un troc cu americanii. China are extrem de putin aur si doreste sa isi diversifice rezervele iar in aceste conditii, cine va cumpara probabil (tot) aurul vandut de FMI? China. Care la randul ei va oferi FMI dolari, bani pe care Fondul ii va oferi Romaniei si altor tari ce au nevoie de finantare.
Procedand in acest mod, toata lumea castiga: FMI va face rost de fonduri suplimentare, China isi va diversifica rezervele si prin urmare, o va lasa mai moale cu noua moneda mondiala, SUA va putea vinde in continuare bonduri Chinei iar pretul aurului nu va scadea din moment ce exista cumparatori siguri pentru aurul pus la vanzare de FMI.
La urma urmei, lucrurile nu sunt atat de complicate pe cat par.
Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Mie mi-a placut rationamenul autorului. Nu prea am inteles insa cum FMI va „oferi” dolari Romaniei, din moment ce noi am luat imprumutul in euroi.
In aceeasi ordine de idei, toate povestile astea cu dolarii si cu activele bancare toxice seamana din ce in ce mai mult cu jocul de carti popa-prostu': toti jucatorii isi paseaza o carte despre care toata lumea stie ca e pierzatoare, se scoate daca scapa de ea si se pacaleste cine ramane cu ea la sfarsitul jocului.
Toata lumea e suparata pe bancherii de pe Wall Street, dar nimeni nu se gandeste la China care de 10 ani face dumping masiv si nu face mai nimic cu dolarii adunati ...
Sunt si o multime de produse manufacturate in lume pe care asiaticii nu vor sa le cumpere desi ar avea nevoie.
Ma intreb de ce guvernantii chinezi isi infometeaza propiul popor si in schimb se infiltreaza peste tot.
Cred ca au ideea de a domina planeta cu orice pret si in stilul lor.Nu inteleg ideea diversificarii si vor falimenta. Vom vedea asta curand.
Mie-mi zice articolul un singur lucru: pt. RO e util sa se imprumute in USD, nu in EUR. Cand o sa cada dolarul, imprumutul nostru va fi marunt, dar ne va tine de cald acuma cat dolarul inca n-a cazut.
daca traduci un text inseamna ca esti jurnalist ?
- impozitul pe bucurie
- impozitul pe luxul de a fi bolnav
- impozitul pe membrii familiei
- impozitul pe plecatul la ora matinala si de varf
- impozitul pe mersul pe jos
- impozitul pe uitatul la televizor
- impozitul pe accesul la informatie
- impozitul pe cultura
- impozitul pe educatie si pe dreptul de a invata
- impozitul pe dreptul de munca
- impozitul pe AVANTAJUL DE A FI ROMAN
- impozitul pe ONOAREA DE A TRAI IN ROMANIA.
Nu cred ca Italia ar detine mai mult aur decat Marea Britanie iar Africa de Sud vinde tot ce produce. Chiar asa sa fie?
Sa nu uitam Rusia, India , Canada .
Cred ca aurul oficial este doar varful iceberg-ului
Analizati-va, sau angajati niste specialisti sa analizeze modul cum este folosita limba romana in redactarea stirilor.
Nu e totuna ce traduci cu ce spui.
Halal!
Doar vi se par simple pentru ca, pt. dvs., 1 sau 10 inseamna cam acelasi lucru.
Tot respectul pentru ca ati adaugat acea... hmm.. erata pe blog. Poate va osteniti s-o adaugati si-aici. Insa textul e acelasi. Teoria dvs. e valida indiferent de acea mica eroare.
Altfel spus, extrapoland doar putin (adica numai inca 1-2 ordine de marime), nu conteaza cat valoreaza aurul ala -- rationamentul dvs este atat de furmos incat n-are cum sa nu fie si-adevarat.
Cum ar fi zis Murphy, stiinta este singura adevarata, nu va impiedicati de fapte...
Sau, ca sa fiu chiar mai malitios, as cita o vorba care circula printre cei, multi (ati fi surprins sa stiti cat de multi suntem), dezamagiti de calitatea jurnalismului romanesc in ansamblu. Se spune, despre unii jurnalisti, ca scriu mai mult decat citesc.
Putin mai multa atentie si n-o sa ajungeti niciodata in aceasta categorie.
specula curata....