In cursul intalnirii G20 de la Londra, s-a vorbit despre faptul ca dincolo de fondurile in valoare de peste $700 de miliarde pe care tarile bogate le vor pune la dispozitia FMI, aceasta institutie ar trebui sa vanda o parte din rezervele proprii de aur pentru a obtine fondurile necesare sprijinirii celor mai sarace state. Ce ascunde acest indemn? se intreaba Cristian Orgonas pe blogul sau.

Pentru inceput, sa vedem cine detine cele mai mari rezerve de aur (detineri oficiale decembrie 2008):

1. USA: 8,133.5 tone (valoare: $2.4 mii de miliarde)

2. Germania: 3,412.6 tone ($1.02 mii de miliarde)

3. FMI: 3,217.3 tone ($965 miliarde)

4. Franta: 2,508.8 tone ($750 miniarde)

5. Italia: 2,451,8 tone ($735 miliarde)

6. Elvetia: 1,041.1 tone ($312 miliarde)

7. Japonia: 765.2 tone ($229 miliarde)

8. Olanda: 621.4 tone ($186 miliarde)

9. China: 600 tone ($180 miliarde)

…….

31. Romania: 103.7 tone ($3.1 miliarde)

La nivel mondial, totalul rezervelor oficiale de aur se ridica la 29,697.1 tone insa, cantitatea totala de aur extrasa din minele de aur de-a lungul anilor ajunge la cifra de 150.000 de tone (sursa) respectiv $45 de mii de miliarde, suma aproximativ egala cu PIB-ul mondial. Din aceste cifre, deducem ca cea mai mare parte (80%) din aurul detinut de investitori (persoane si companii private, tari, institutii) nu este declarat.

Spuneam aici ca datoria SUA va ajunge in urmatorii ani la un nivel complet nesustenabil iar in acest caz, o hiperinflatie ii va ruina pe cei care detin bonduri americane. Cine este cel mai mare creditor al SUA? China. Aceasta tara a transmis in ultima vreme mai multe semnale privitoare la faptul ca nu se simte prea confortabil cu atat de multi dolari in buzunar, propunand chiar o noua moneda mondiala emisa de FMI. Cine ar avea cel mai mult de pierdut daca dolarul isi va pierde din importanta? SUA. Cine este cel mai important contributor la FMI? Tot SUA.

Sa facem urmatorul rationament: China doreste sa mai vanda din dolarii pe care ii are sub forma de rezerve ($2000 de miliarde) insa nu ii poate arunca pur si simplu in piata iar prin urmare, chinezii fac un troc cu americanii. China are extrem de putin aur si doreste sa isi diversifice rezervele iar in aceste conditii, cine va cumpara probabil (tot) aurul vandut de FMI? China. Care la randul ei va oferi FMI dolari, bani pe care Fondul ii va oferi Romaniei si altor tari ce au nevoie de finantare.

Procedand in acest mod, toata lumea castiga: FMI va face rost de fonduri suplimentare, China isi va diversifica rezervele si prin urmare, o va lasa mai moale cu noua moneda mondiala, SUA va putea vinde in continuare bonduri Chinei iar pretul aurului nu va scadea din moment ce exista cumparatori siguri pentru aurul pus la vanzare de FMI.

La urma urmei, lucrurile nu sunt atat de complicate pe cat par.

Citeste si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.