Guvernul japonez intentioneaza sa prezinte vineri un nou pachet de stimuli economici, in valoare de peste 2% din produsul intern brut (PIB), dubland astfel cheltuielile de relansare economica, a declarat ministrul japonez de finante, citat de Reuters. Noul pachet va majora cu aproximativ 100 miliarde de dolari cheltuielile deja planificate in planul anterior de sustinere a economiei, pana la circa 4% din PIB.

Aceasta masura vine intr-un moment in care oficialii Bancii Japoniei discuta in legatura cu nevoia de a lua mai multe masuri pentru a sustine economia.

"Primul ministru ne-a cerut sa intocmim o serie de masuri care sa includa cheltuieli reale de peste 2% din PIB, avand in vedere ca luam in considerare o contractare a economiei, care va fi mai accentuata decat in alte tari, precum si nevoia de cooperare internationala", a declarat ministrul de finante, Kaoru Yosano.

Printre masurile incluse in acest pachet se numara protectia muncitorilor ce nu au statut de angajati permanenti, sustinerea finantarii corporatiste si majorarea cheltuielilor pentru centralele electrice solare, a spus acesta.

Yosano nu a precizat insa cum vor fi finantate noile cheltuieli, spunand insa ca nu a discutat cu premierul Taro Aso in legatura cu o emisiune de obligatiuni.

Economia Japoniei s-a comprimat cu 3,2% in perioada octombrie-decembrie, acesta fiind cel mai rapid ritm de scadere de la criza petrolului, in 1974. Economistii sunt de parere ca este posibil ca scaderea sa continue si in prima jumatate a acestui an.