Deficitul bugetar al Letoniei va fi de peste 7% din produsul intern brut (PIB), in loc de 5% cat a cerut FMI, chiar daca reduce cheltuielile publice cu 40%, a anuntat marti guvernul de la Riga, care a precizat, pentru prima oara, ca va taia si cheltuielile sociale, relateaza Reuters citat de NewsIn.

Ministrul leton de finante, Einars Repse, a declarat ca un nivel al deficitului de 7% din PIB ar fi o buna baza de discutie cu Fondul Monetar International (FMI), care vrea ca Letonia sa isi reduca deficitul bugetar la 5% din PIB in acest an.

Repse a mentionat ca nu ar fi nicio catastrofa daca creditorii internationali ar refuza sa dea finantari suplimentare Letoniei, chiar daca acest lucru ar insemna, cel mai probabil, restrictii bugetare chiar si mai dure.

Acordul de finantare de 7,5 miliarde euro, patronat de FMI, impune Letoniei sa aiba un deficit bugetar de cel mult 5% din PIB in 2009.

"Daca taiem (cheltuielile) cu 20%, atunci deficitul bugetar ar fi de 8,5% (din PIB), o reducere cu 30% ar insemna un deficit de 8,1%, in timp ce o scadere cu 40% ar da un deficit de 7,7%", a spus Repse, dupa o sedinta de guvern.

Letonia nu a reusit sa obtina in martie a doua transa din imprumutul de la FMI, de 200 milioane euro si se asteapta sa nu obtina nici suma prevazuta pentru iunie, de 1 miliard de euro.

Ministrul de finante a mai spus ca ar putea avea loc si reduceri de cheltuieli sociale, chiar daca guvernul promisese anterior ca nu se va atinge de ajutoarele de somaj sau de alocatiile pentru copii.

Proiectiile de scadere a cheltuielilor iau in calcul o contractie a economiei Letoniei cu 12% in acest an.