Vicepremierul rus Aleksei Kudrin, care detine si functia de ministru al Finantelor, a declarat ca Fondul de rezerva isi va epuiza resursele in 2010. In acelasi timp, scrie RBK Daily, FMI a revizuit in scadere prognoza pentru economia rusa, pronosticind un regres al PIB de 6% pana la sfarsitul lui 2009, fata de previziunile anterioare de numai 0,7%.

De altfel, temerile lui Kudrin confirma prognoza FMI privind evolutia economiei ruse, chiar daca, potrivit acelorasi previziuni, PIB-ul Rusiei va incepe sa-si revina inca de anul viitor, cu o crestere usoara de 0,5%. „Cuvintele lui Kudrin nu sunt o prognoza, sunt un semnal de alarma ca daca balbaiala privind deficitul bugetar nu va lua sfarsit, Fondul de rezerva se va goli”, crede economistul Anton Strucenevski, de la Troika dialog.

El spune ca in prezent bancile nu mai acorda credite, iar Ministerul de Finante este constrans sa sustina lichiditatea pietei prin infuzii fiscale. „Pe termen scurt, aceasta decizie este buna si salutara. Dar pentru stabilizare macroeconmica se impune rezolvarea rapida a problemei privind deficitul bugetar, pentru ca deficitul inseamna, de fapt, emisie de masa monetara”, explica expertul.

El atrage atentia ca in conditiile actualei politici, cand deficitul bugetar este de 5-7%, creste enorm pericolul aparitiei unor probleme similare cu cele din timpul crizei din 1998.

In acelasi timp, expertii arata ca, atata timp cat Fondul de rezerva nu s-a epuizat, devine oportuna recurgerea la imprumuturi pe piete externe. „Acest lucru va reduce si mai mult posibilitatea ca resursele Fondului de rezerva sa se epuizeze”, isi justifica punctul de vedere Iroslav Lisovolik, de la Deutsche Bank.