Guvernul japonez a revizuit in sens negativ previziunile de crestere economica, estimand ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 3,3% in anul fiscal 2009-2010, iar un oficial al partidului de guvernamant a declarat ca vor fi necesari noi stimuli economici, potrivit Reuters. Initial, oficialii guvernamentali se asteptau la o stagnare a economiei japoneze in urmatorul an fiscal.

Reprezentanti guvernamentali au anuntat ca noua estimare este supusa unor riscuri semnificative, sporind asteptarile legate de un nou pachet de stimuli si de noi emisiuni de obligatiuni.

"Va fi un eveniment urmarit indeaproape spre sfarsitul anului. Desi in prezent nu este un factor major in piata, exista un usor sentiment de neliniste in legatura cu emisiunea suplimentara de titluri de stat", a declarat Tatsuo Ichikawa, strateg in cadrul RBS Securities.

Cabinetul a aprobat un pachet record de stimuli economici, in valoare de 15.400 miliarde de yeni (159 miliarde dolari), finantat in mare parte prin emiterea de noi obligatiuni.

"Avem nevoie de masuri pentru a sustine economia pe termen lung", a declarat Hiroyuki Sonoda, din cadrul partidului democrat liberal, aflat la putere.

Guvernul vrea sa vanda obligatiuni suplimentare de 16.900 miliarde de yeni, majorand valoarea totala a emisiunilor cu 13%, la 149.000 miliarde de yeni. Majorarea valorii emisiunilor de obligatiuni va face ca fondurile din vanzarea noilor obligatiuni sa fie aproape egale cu veniturile din taxe, potrivit datelor oficiale.

Criza financiara mondiala a dus la scaderea cererii de autoturisme, tehnologie si a altor produse de export japoneze, ceea ce a facut ca tara sa se indrepte spre cea mai severa recesiune de la cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Datele oficiale din luna martie arata ca exporturile s-ar putea stabiliza, insa la un nivel apropiat de jumatatea celui inregistrat in urma cu un an, in vreme ce Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia mondiala va suferi cea mai severa contractie din ultimii 50 de ani.