Peste 20 de asiguratori si-au anuntat intentia de a participa la constituirea societatii comerciale care va gestiona activitatea de asigurari obligatorii de locuinte - PAID (Pool de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale), identitatea acestora urmand a fi aflata cel mai probabil la mijlocul lunii mai, a anuntat miercuri Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Comunicarea intentiei nu este suficienta pentru constituirea PAID, fiind nevoie de aprobarea actionarilor pentru participarea la PAID, in conditiile in care fara aceasta societate infiintata legea asigurarii obligatorii a locuintelor nu poate fi aplicata.

"Avand in vedere faptul ca cele mai multe societati de asigurare au convocat Adunarile Generale ale Actionarilor in aprilie si unele dintre ele chiar in luna mai, cel mai probabil la mijlocul lunii mai vom cunoaste identitatea societatilor care au obtinut aprobarea actionarilor de a participa la constituirea PAID, cat si sumele pe care intentioneaza sa le verse ca aport la capitalul pool-ului", se arata in comunicatul CSA.

Obstacole in plus in calea aplicarii legii asigurarii obligatorii a locuintelor

In plus, arbitrul asigurarilor mai atentioneaza ca Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR, cu 25 membri care detin circa 94% din piata asigurarilor din Romania) a elaborat in aceasta luna un proiect de act normativ de modificare a Legii nr.260/2008, trimis catre CSA si catre ministerul initiator al legii mentionate si anume Ministerul Administratiei si Internelor (MIE).

De asemenea, CSA considera ca pentru implementarea fara probleme a legii in cauza sunt necesare norme metodologice elaborate de autoritatile competente care sa prevada modul in care autoritatile administratiei publice locale isi vor indeplini obligatiile ce le revin potrivit acestei legi.

Autoritatea mai aminteste ca a elaborat deja trei norme tehnice in aplicarea Legii nr.260/2008, din care una a fost deja aprobata si publicata in Monitorul Oficial, iar celelalte doua vor fi aprobate in perioada imediat urmatoare, tinandu-se cont evident de eventuala decizie a autoritatilor de a modifica legea, precum si de deciziile societatilor in ceea ce priveste participarea lor la PAID.

Desi in lege nu este precizat un termen exact, Ministerul Administratiei si Internelor a avansat, la sfarsitul anului trecut, termenul de 1 iulie 2008, pentru ca legea 260/2008 sa devina operationala, termen care pare din ce in ce mai greu de atins. Luna trecuta, MAI si CSA anuntau ca au in vedere inaintarea propunerii de amanare a aplicarii legii, propunere care nu a mai fost intre timp avansata.