Boardul FMI a aprobat acordul de finantare cu Romania, in valoare de 13 miliarde euro
In 24 martie, Romania a ajuns la un acord pentru o finantare totala de 19,95 miliarde euro, din care 12,95 miliarde euro de la FMI, 5 miliarde euro de la Comisia Europeana, 1 miliard euro de la Banca Mondiala si 1 miliard euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).
Autoritatile romane sustin ca acordul are patru conditii majore, prima constand in rectificarea bugetara deja aprobata prin Ordonanta de Urgenta si care a ajustat bugetul cu 1,1% din produsul intern brut (PIB). De asemenea, in cursul acestui an trebuie adoptate trei legi: Legea salarizarii unice in sistemul bugetar, Legea responsabilitatii fiscale si cea legata de reforma sistemului de pensii.
Banii de la FMI merg la BNR, pentru sustinerea rezervei valutare, sumele de la CE si Banca Mondiala sunt destinate acoperirii deficitului bugetar, iar miliardul de euro de la BERD este pentru banci, pentru sustinerea creditarii.
Finantarea acordata de CE va fi discutata marti in reuniunea ministrilor de finante din UE, Ecofin, insa prima transa ar urma sa intre abia la finalul lui iunie.
Citeste mai multe despre finantare europeana consiliul executiv reprezentantul fmi acord de finantare reforma sistemului de pensii legea salarizarii unice banca mondiala boardul executiv acordul international legea responsabilitatii fiscale
In '90 Ceausescu ne scapase de toate datoriile. Acum ne "revenim" cu brio.
Nu tu constinentizarea populatiei, nu tu masuri de prevenire a agravarii derapajului economic, nu tu gandire in perspectiva. Ca de obicei, acum si aici!!