Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale - HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Traian Basescu: bugetul de stat, in dificultate

Bugetul de stat are dificultati sa asigure cheltuielile la care s-a angajat, iar Ministerul Finantelor face imprumuturi frecvente pentru a le acoperi. Este anuntul facut ieri de presedintele Traian Basescu intr-o declaratie de presa. El a atras astfel atentia profesorilor, magistratilor si functionarilor publici care solicita cresteri salariale in aceasta perioada de criza. Declaratia presedintelui a venit dupa ce Comisia Europeana anuntase ca va lua masuri disciplinare in cazul Romaniei pentru depasirea limitei de 3% a deficitului bugetar in 2008. Acesta a avut o valoare de 5,4% la care s-a ajuns din cauza cheltuielilor mai mari decat fusesera planificate, in special in salarii pentru sectorul public si transferuri sociale.

Scad rezervele valutare ale BNR

Rezervele valutare ale Bancii Nationale scad in continuare. In aprilie ele s-au diminuat cu peste 200 milioane euro fata de luna anterioara, ajungand la aproape 25 miliarde euro. In schimb s-a mentinut rezerva de aur, la 103 tone.

Comisia Europeana: Europa se adanceste intr-o recesiune istorica

Economia Romaniei nu va avea crestere nici in acest an, nici in 2010. Asa arata Prognoza de primavara a Comisiei Europene care estimeaza ca, in acest an, economia tarii va scadea cu 4%, iar anul viitor va stagna. Prognoza este mai pesimista decat cea din ianuarie care indica o crestere de 1,75% pentru acest an si mai mare pentru 2010. Din cauza declinului activitatii economice, somajul este asteptat sa creasca de la 5% anul trecut la 8% in 2009 si 2010. Comisia mai anticipeaza ca datoria publica a Romaniei va creste pana la peste 22% din PIB in 2010, de la aproximativ 13% anul trecut. Si in Europa asteptarile sunt pesimiste. Comisia Europeana estimeaza ca economia Uniunii se va adanci intr-o recesiune istorica, cu o contractie cu 4% in acest an.

Boardul FMI a aprobat acordul de finantare pentru Romania

Si o veste buna pentru Guvern care spera ca acordul de finantare externa de 13 miliarde euro, aprobat ieri de FMI, va reda increderea investitorilor, dupa cum afirma ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea. Prima transa, cinci miliarde de euro, va intra in rezervele BNR chiar astazi sau maine. Astazi si ministrii de finante din Uniunea Europeana urmeaza sa-si dea acordul asupra imprumutului de cinci miliarde de euro de la Bruxelles.

Abia modificata, legea achizitiilor publice va fi schimbata din nou

Legea achizitiilor publice, modificata de Guvern printr-o ordonanta de urgenta in urma cu doar cateva saptamani, se schimba din nou. Liderii coalitiei au decis modificarea Legii, pana in 18 mai fiind asteptate propuneri in acest sens din partea PSD si PDL. Vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur, a explicat ca prin modificarile ce vor fi aduse nu vor fi scurtate din nou termenele impuse pentru licitatii, ci vor fi controlate mai strict preturile lucrarilor.

Premiera imobiliara: poti stabili singur pretul casei tale!

Premiera in Romania. Pentru prima data la un targ imobiliar va fi lansat un serviciu dedicat persoanelor cu buget limitat. Vizitatorii Targului Imobiliar PROJECT EXPO, ce va avea loc in ultimele zile ale acestei luni, la Palatul Copiilor din Bucuresti, vor putea sa-si stabileasca singuri pretul casei dorite, in functie de buget. Pe lista cu oferte vor fi garsoniere si apartamente, dar si case de lux si de vacanta. Tot in cadrul targului va fi promovat si programul „Case Pentru Tineri”, iar persoanele cu posibilitati materiale reduse vor putea sa achizitioneze o locuinta la preturi extrem de mici.

Romanii someri in Spania, primesc bani sa se intoarca acasa

Muncitorii romani ramasi someri in Spania ar putea primi bilete de avion platite de guvernul spaniol daca vor sa se intoarca acasa, scrie presa de la Madrid. Potrivit datelor oficiale, 70.000 dintre romanii inregistrati legal sunt someri. Si guvernul ceh a anuntat ieri ca toti imigrantii someri, indiferent de tara de origine, vor primi bani pentru calatorie si o prima de repatriere de 400 de euro, daca vor sa revina acasa.

Euforie pe marile piete bursiere in speranta atenuarii recesiunii economice

Bursa americana a inchis aseara in crestere puternica, aproape 3%, sustinuta de anuntarea unor indicatori imobiliari mai buni decat asteptarile: Cheltuielile din sectorul constructiilor au crescut in martie pentru prima oara in ultimele sase luni, iar contractele de vanzare au sporit pentru a doua luna consecutiv. Bursele europene au fost in crestere intre 2% si 3%, sprijinite de cotatiile din domeniile energetic si inginerie. Bursa de la Bucuresti a fost singura piata din regiune care a incheiat in scadere, 0,4%, pe fondul unei corectii mai ample a SIF-urilor.

Leul a inchis pe apreciere, pe o piata linistita

Moneda nationala s-a apreciat usor in sedinta interbancara de ieri, in pofida estimarilor Comisiei Europene privind contractia economiei romanesti cu 4% in acest an. La inchidere cursul de schimb era de 4,19 lei/euro. La cursul oficial insa paritatea este de 4,192 unitati/euro, in crestere fata de joi. Dolarul s-a apreciat pana la 3,16. Pe plan international, dolarul a scazut fata de majoritatea monedelor importante, iar euro s-a apropiat de cel mai ridicat nivel de inchidere din ultima luna.

Din agenda economica a zilei:

Presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, Petre Lificiu, va fi audiat la Comisia de abuzuri a Camerei privind savarsirea unor abuzuri in stabilirea consumului si a pretului gazelor naturale

Liderii sindicalistilor de la Calea Ferata se intalnesc la Bruxelles, cu reprezentantii Comisiei Europene din domeniul transporturilor, pentru a le prezenta situatia sectorului feroviar din Romania. Saptamana trecuta, feroviarii au organizat un miting si un mars in Capitala

Imprumutul Comisiei Europene pentru Romania va fi pe agenda reuniunii ministrilor de finante din UE