La urmatoarea sedinta de Guvern ar putea fi stabilita functia cea mai bine platita in sectorul bugetar

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Marţi, 5 mai 2009, 16:36 Economie | Finanţe & Bănci


Ultima intalnire a grupului de lucru pentru elaborarea legii unice a salarizarii a fost mai tensionata decat de obicei. De data aceasta, au participat atat premierul Emil Boc, cat si ministrul muncii, Marian Sarbu. Premierul a transmis catre secretarii de stat care nu sunt de acord cu aceasta lege ca nu au ce cauta in Guvern.

"Vreau sa transmit secretarilor de stat care au puncte de vedere diferite sa uite sau sa-si dea demisia", a spus Boc. "Mesajul premierului a fost ca nu sunt doua guverne. Aceasta lege se va face si va cuprinde toate categoriile de bugetari, iar daca sunt secretari de stat care nu au inteles, inseamna ca nu au ce cauta in guvern", a declarat pentru HotNews.ro, Mihaela Neacsu, reprezentant BNS.

Pana acum, la discutiile pe tema legii unice a salarizarii, reprezentantii unor ministere s-au aratat mai putin cooperanti. Este vorba despre ministerele in care se inregistreaza salariile cele mai mari.

Chiar daca nu participa la negocieri, judecatorii si procurorii vor fi cuprinsi in lege

In ciuda faptului ca la ultima intalnire a fost prezent premierul, au lipsit oficialii Consiliului Superior al Magistraturii si Parchetului General. In cadrul intalnirii s-a stabilit ca atat judecatorii cat si procurorii vor fi cuprinsi in lege chiar daca lipsesc de la negocieri. Reprezentantii justitiei si cei ai internelor au incercat pana acum sa evite cooperarea la elaborarea legii. Ministerul Administratiei si Internelor (MAI) a refuzat sa vina cu vreo propunere de echivalare. Ministerul Justitiei a reusit sa vina cu cateva propuneri de echivalari, insa acestea nu au fost pe placul Ministerului Muncii. De asemenea, Ministerul Justitiei nu doreste sa faca propuneri la nivelul judecatorilor. Reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii au lipsit la ultima sedinta.

Tot la aceasta sedinta, a mai fost stabilit faptul ca trebuie hotarat la nivel politic functia cea mai bine platita in sectorul bugetar. "I-am propus ministrului muncii sa stabileasca care este minimul si maximul si acesta a promis ca la urmatoarea sedinta de Guvern va fi discutat acest subiect", ne-a spus Mihaela Neacsu.

Initial, intalnirea urma sa aiba loc la ora 12:00, insa intentia premierului de a participa a dus la amanarea sedintei pentru ora 14:00. Revenim cu amanunte imediat dupa finalizarea discutiilor. Urmatoarea intalnire va avea loc joi, 7 mai.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


1635 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Bravo domnule Boc! (Marţi, 5 mai 2009, 17:36)

  daniel [anonim]

  Tineti-va tare domnule Prim Ministru ! Trebuie facuta odata ordine si adusa transparenta in hatisul remuneratiilor bugetarilor, loc al unor salbatice discrepante. Aceasta lege va fi baza pe care se poate reface o ierarhie a valorilor societatii noastre. Oamenii vor reincepe poate sa reacorde respectul lor politistului, profesorului, doctorului odata ce valoarea fiecarei categorii profesionale bugetare va fi bine definita.
  • +1 (1 vot)    
   Respect (Marţi, 5 mai 2009, 18:14)

   Andrada [anonim] i-a raspuns lui daniel

   Respectul se castiga prin activitate personala. Personal nu vad nicio egatura intre salariu si respect.
   Daca mergi cu copilul la doi medici ambii la "clinici" private si ai doua pareri diferite...nu cred ca mai poate fi vorba de alceva decat de spaima...si zau daca stii ce sa faci...

   Si ca functionat in administratie dupa 89 sincer cine munceste munceste pe orice salariu si cine nu nu ...si nu e drept ca cei care si-au vazut de treaba si au urcat an de an in grilele existente la un moment dat, au facut schimbari pe alte functii cu convingerea ca lucrurile vor merge in bine ...asadar nu mi se pare corect sa fie acum la mana politicienilor...
   Sincer nu inteleg deloc sintagma "trebuie hotarat la nivel politic functia cea mai bine platita in sectorul bugetar"....

   Dar ..traim in Romania, doar ca din pacate o Romanie in degradare si haos
   • 0 (0 voturi)    
    Salariu si respect! (Joi, 7 mai 2009, 15:37)

    Dan_Bruma [anonim] i-a raspuns lui Andrada

    Daca nu vezi legatura intre salariu si respect macar intelegi ca nu se poate plati fiecare personal dupa munca pe care o face? Intelegi ca nu poate exista salariu individual ci doar salariu pe categorii? Intelegi ca "grilele existente" tot de politicieni au fost facute? Daca intelehgi toate astea vei intelege si sintagma "trebuie hotarat la nivel politic functia cea mai bine platita in sectorul bugetar"....
 • +1 (1 vot)    
  Salariu bugetari (Marţi, 5 mai 2009, 18:12)

  marian [anonim]

  Dragi Guvernanti si D-nule Presedinte,

  Daca nu ati auzit vreodata exista companii specializate care evalueaza posturile ( HAY,Mercer etc) atat in sectorul privat cat si la stat.

  In loc sa cheltuiti bani cu nu stiu cate studii si analize mai bine platiti o companie de consultanta echidistanta care sa faca evaluarea posturilor si sa propuna un sistem corect de salarizare , in directa corelatie cu importanta si beneficiile unui post.

  Mult succes!
 • 0 (2 voturi)    
  fericiti saraci cu duhul, nefericiti cei condusi (Marţi, 5 mai 2009, 18:16)

  Dealus [anonim]

  Omu" cat traieste vede multe...

  Nu credeam insa sa apuc ziua cand niste adulti cu pretentii isi propun sa faca o lege a salarizarii unice comparand profesorii cu plutonierii, magistratii cu pompierii, gunoierii cu profesorii si ministrii cu sefii de birou...

  Nu incetez sa ma mir de cata prostie poate sa zaca in capetele de giboni a unor cetateni care ajung, prin mila Domnului cel indurator- ministri...

  Mai capete cu ochi frontali, mai mamifere cu cortex neted, salarizarea unica nu inseamna salarii unice...

  Nici nu vad vreun sens a a-mi pierde vreme incercand sa va explic cum sta treaba, ca nu cred ca intelegeti limbajul articulat.
 • 0 (0 voturi)    
  profii si magistratii,destabilizeaza (Marţi, 5 mai 2009, 20:31)

  un cetatean inmarmurit [anonim]

  profii si magistratii,destabilizeaza***de unde pina unde un prof universitar(de cele mai multe ori un poet in ale practicii),care poate actiona de unul singur la un curs,se poate compara cu un general de armata care raspunde de alti generali subalterni,structuri de ofiteri superiori,sa.,trupe de sute de mii de oameni,aparind o sectiune de tara.un academician,cu cel vom compara?profii,au ajuns sa modifice planurile de aparare ale tarii,ca si magistratii:bugetul guvernului(ei,fiind poeti in ale economiei, au inventat aberantul procent de 50% spor,un virus care a inebunit toti salariatii de la stat).aceste 2 categorii,sunt cele mai obraznice si oportuniste categorii de personal.halal,se cred si intelectuali-chichi(unii dintre ei au la baza institute de 3 ani sau subingineri,diplome cumparate,activitate stiintifica 0,sa)!profii,fiind neincarcati,au mintea odihnita,au destabilizat tot invatamintul si linistea noastra si a copiilor nostrii,tinzind sa destabileze tara.trebuie sa li se abroge legea sf 221(eroare),sa fie cautati la evaziune fiscala de la meditatii(diplome false,sa) si sa li se puna in frunte, ca ministru, un general de la armata (in locul actualei lidere de sindicat),pt ai linisti .
 • 0 (0 voturi)    
  patrotic act I (Marţi, 5 mai 2009, 20:35)

  un cetatean responsabil [anonim]

  dlor guvernanti,masinaria(dezmatul,obezitatea salariala si de schema(conf.celor afirmate de dvs),nu se poate remedia prin fitness sau jogging,ci prin liposuctie) trebuie sa poata fi oprita,exact cum,la avarie,tragi un heblu,la nevoie,deconectind curentul. altfel,se alege praful.constitutia,nu contine precizari exprese,in acest sens,dar are un articol generic(53 )[b],cred, pt.cauze de "forta majora"*****deci,intrebare:ce se intimpla daca alunecarea economiei nationale
  (publice si private) pe toboganul crizei mondiale
  globale actuale se apropie de un punct critic-de
  faliment(ceeace nu ne dorim sau poate chiar si am atins acest punct, deja)?pt.eliminarea("tunderea") aberatiilor si dezmatului in sectorul de stat(nu uitati, obama, a umblat,recent, chiar la salariile directorilor de banci private) a sporurilor si pensiilor speciale(acumulate in 20 de ani de experimente, asa zis democratice), aducerea lor chiar prin diminuare(recalculare) la acelasi numitor pt. toti cetatenii tarii conf. unor noi legi unitare de salarizare si pensii, care sunt in curs
  de elaborare la ministerul muncii,pt. o reasezare a lor pe principii economice,predictibile de incadrare in posibilitatile bugetului de stat,in baza actualei constitutii[b],conf cu ARTICOLUL 53- restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati(slava domnului ca, parintii constitutiei s-au gindit si la "forta majora",nedeclarata explicit)- se poate da o lege in parlament de situatie de urgenta(sau altfel denumita),un fel de "patriotic act", care sa rezolve aceste probleme,precum si altele grave cu care ne vom confrunta(de ex criza alimentara,sa),fara a invoca cutuma "bunului odata cistigat..."?trebuie interesat si la ue.
  nu vad cum s-ar asigura stabilitatea economiei nationale daca nu se vor tine in friu, predictibil salariile si pensiile publice,prin legi unitare si omogene.
 • 0 (0 voturi)    
  patriotic act II (Marţi, 5 mai 2009, 20:37)

  un cetatean responsabil [anonim]

  nu mai vb ca media salariilor publice trebui sa ajunga sub cele din privat,ca si in statele cu regim politic similar noua.e bine sa ne gindim din timp,inainte de a ajunge "acolo".asa ar gindi orice contabil,chiar din fostele cap-uri:intai trebuie tinute in mina cheltuielile cu salariile(forta de munca) si cu mijloacele de productie,binenteles mai mici decit veniturile.ori la noi acum e pe dos: veniturile la buget mai mici decit cheltuielile=> f a l i m e n t!
  ********
  [b]constitutia romaniei-****://***.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339
  ARTICOLUL 53 Restrângerea exercitiului unor drepturi sau al unor libertati
  "(1) Exercitiul unor drepturi sau al unor libertati
  poate fi restrâns numai prin lege si numai daca se impune, dupa caz, pentru: apararea securitatii
  nationale, a ordinii, a sanatatii ori a moralei publice, a drepturilor si a libertatilor cetatenilor;
  desfasurarea instructiei penale; prevenirea
  consecintelor unei calamitati naturale, ale unui
  dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.
  2) Restrângerea poate fi dispusa numai daca este necesara într-o societate democratica. Masura trebuie sa fie proportionala cu situatia care a determinat-o, sa fie aplicata în mod nediscriminatoriu si fara a aduce atingere existentei dreptului sau a libertatii."
 • 0 (0 voturi)    
  sa fim seriosi (Marţi, 5 mai 2009, 20:45)

  marius [anonim]

  referitor la personalul din ministerul de justitie si cel din ministerul public :
  In primul rand ar trebui modificate legile referitoare la aceste categorii de bugetari; propun ca domnul Boc sa se gandeasca doar la faptul ca asa cum profesorii pot fi in acelasi timp si profesori la stat si profesori la particular, medicii pot profesa si in spitale publice cat si in spitale private, sa faca modificarea in legea privind cele 2 categorii de personal astfel incat judecatorul si procurorul sa poata fi si avocat, si daca se poate, sa poata fi atat judecator cat si avocat in cadrul aceluiasi dosar
  Atat timp cat nu fac aceste modificari sa nu puna pe aceeasi grila un medic, un profesor si un judecator
 • 0 (0 voturi)    
  productie vs birocratie I (Marţi, 5 mai 2009, 20:48)

  balanta [anonim]

  Pentru a stabili asa zisa importanta sociala a fiecarei grupe de salarizare: productie sau birocratie, exista posibilitatea adaptarii legii salarizarii dinainte de "89, precum si a legii 154/98 ****://www.eed.usv.ro/~unisind/Legi_si_decrete/Lege154_98.htm.Totodata, legea actuala a pensiilor pe puncte trebuie generalizata la toti salariatii(cum s-a elaborat initial cu limitare lan 5 puncte). Aceste legi trebuie elaborate fara privilegii mai mari ca ale cosmonautilor, caci ne vor duce bugetul la "sapa de lemn"!
  asadar, anumite categorii de personal, fara a tine seama de ce spune Constitutia la “ARTICOLUL 16(1): Cetatenii sunt egali în fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari”, prin loby de tip sindical si de alta natura, si-au construit diferite statuturi (de casta) cu fel de fel de sporuri- mai multe si mai mari ca ale cosmonautilor.
  Pentru a stabili ce e mai important: productia sau birocratia, oul sau gaina,etc. ?
  Un posibil model, ar putea fi, echilibrul recesiv energie activa-energie reactiva din sistemul electroenergetic.Echilibrul recesiv, avem intre 2 factori(aparent contradictorii) din care unul domina(sta inainte) ,iar al doilea este dominat(recesiv-desi mai slab are semnificatie mai inalta).In timp, sunt anumite perioade cind cei 2 factori basculeaza:cel dominant devine recesiv si invers.[B]Mircea Florian-Recesivitatea ca structura a lumii,Ed.Eminescu,Buc, 1983.
  Aici,putem neglija acuzatia de reductionism , deoarece orice model se apropie doar asimptotic de realitate.In cazul de fata,simpla utilizare a unui model analogic adecvat conduce la cresterea informatiei( a ordinii) si scaderea entropiei...Ceeace si dorim.
  Energia reactiva(birocratia) ajuta la producerea energiei active-valutare (productia), care doar ea se factureaza.
  Orice crestere necontrolata a energiei reactive(birocratia) conduce la "incarcarea" suplimentara a retelelor cu "supratensiuni" si posibile "conturnari"...
 • 0 (0 voturi)    
  productie vs birocratie II (Marţi, 5 mai 2009, 20:51)

  balanta [anonim]

  ex real de crestere locala a energiei reactive : avaria
  ****://www.glasulmaramuresului.ro/main.php?show=40&lang=ro&name=#Catastrofa_Electrica_scurtcircuiteaza_baimarenii, cind la citeva blocuri, ca efect, a aparut o supratensiune care a ars toate aparatele casnice..
  In prezent, asistam la o crestere nemaintilnita a birocratiei( a muncii asa zis intelectuale) -vezi birocratia administrativa de la toate nivelele, inclusiv financiare, cu rezultatele negative care se vad, de ex., in cazul financiar-criza actuala.
  Ori, prioritara este productia de bunuri materiale, care aduce aport “valutar”, este energia activa. Acesta poate fi si unul din criteriile de salarizare, astfel ca de cele mai bune salarii sa beneficieze salariatii care creaza si produc masini (constructia de masini-machines makers,sa), nu cei care le exploateaza sau cei care ajuta la productie(care sunt indirect productivi).Pt.noi, sub acesta prioritate, s-au realizat, inainte de "89, toate obiectivele industriale si de constructii de care beneficem si azi.
  Daca reducem putin amploarea cercetarii unor evenimente recente, neproductive, imature la nivel istoric si o crestem pe cea a istoriei tehnologice recente reale a tarii noastre vom gasi raspunsuri la cum s-au realizat inainte "89, cu aceelasi tip de oameni miracole pt.ziua de azi : autostrazi, baraje, lacuri de acumulare, metrou, transfagarasan, porturi si aeroporturi, poduri peste dunare, canal dunare-marea neagra, ecluze, docuri uscate, hidro, termo centrale, fabrici, echipamente si masini, combinate chimice, siderurgice, mine de suprafata, constructii de locuinte, sistematizari de orase,agricultura, canale irigatii, sere, etc.
  Toate cele de mai sus s-au facut cu o lege de salarizare cu grile echilibrate si cu multa munca organizata, care a produs productie, nu numai divertisment, publicitate, sinecuri, cabotinaj, ca in prezent.
 • 0 (0 voturi)    
  productie vs birocratie III (Marţi, 5 mai 2009, 20:52)

  balanta [anonim]

  Si atunci pe linga productie erau si: birocratie, administratii centrale si locale, invatamint, artisti, actori, pensionari, elevi, studenti, etc. care primeau salarii, burse, sa., dar birocratia era de 3 ori mai mica, la o productie industriala si agricola de cca. 5ori mai mare fata de cea de azi.
  dupa 20 de ani ("Vingt ans après"), trebuie data putin foaia inapoi, sa cautam, sa vedem ce inseamna: IPCM, IPTANA,IPCF, IPROMET, IPROLAM, ICPET, ISPH, IPCF, CCSITEH, CCSITMRTU, PROIECT, IPROTIM, TCInd, ICH, Energoconstructia, Energomontaj,Eectromontaj, CCCF, ICIM, etc + fabricile, IAS-urile, etc. care produceau atunci... si cum aceasta cultura tehnologica romaneasca, adaptata, ne poate ajuta pentru ce avem de facut acum , pt. ca de 20 ani, in regie proprie romaneasca, nu s-a mai construit nici o lucrare de anvengura, altfel, nu peste mult timp, o sa apara la noi, o noua disciplina- arheologia tehnologica romana!
 • 0 (0 voturi)    
  tam-tam pentru nimic (Marţi, 5 mai 2009, 22:17)

  aldebaran [anonim]

  ce e asa mare filosofie in aceasta grila? avand in vedere ca raportul prognozat intre salariu maxim si minim nu poate fi mai mare de 15 cred ca toti bugetarii pot fi inclusi in aceasta categorie deoarece minimul va fi cel mai probabil salariul minim pe economie, iar maximul poate ajunge la 90 de mil. nu cred ca sunt multi care sa aiba salariul de 90 de mil fara sporuri azi, si cum la sporuri nu se va renunta complet ajungem cu siguranta si la salarii de 120 de mil ....


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by