Vom avea totusi crestere economica in 2009?
Ce ar trebui sa se intample pentru ca “profetia” Guvernatorului BNR sa se indeplineasca? Am vorbit aici despre ponderea diferita a trimestrelor in PIB si despre faptul ca o scadere de pana la 2% in primul semestru poate fi compensata de o crestere de cel putin 1% in ultimul semestru.
Nu exista nici un dubiu ca economia va scadea in T1 si T2 insa pentru a vedea o crestere macar in T4, avem nevoie de un miracol. Daca Guvernul ar fi cat de cat coerent in actiunile pe care le intreprinde, as putea fi de acord ca exista unele sanse ca dl Isarescu sa aiba dreptate insa in situatia de fata, cu tot optimismul meu debordant, trebuie sa spun ca parerea conform careia vom avea crestere economica in 2009 nu reprezinta decat “wishfull thinking”.
Dincolo de pesimismul unor analisti autohtoni sau straini, trebuie sa observam insa ca unele semne (firave) de stabilitate au inceput sa apara in economie:
- cursul valutar da semne de stabilizare, deficitul extern se ajusteaza iar cresterea preturilor a incetinit vizibil, situatie care ofera BNR ocazia de a scadea dobanda de referinta (scaderea surprinzatoare din urma cu doua zile ar fi trebuit sa deprecieze leul, acesta insa a castigat aproape 1%).
- cu totul surprinzator, in luna aprilie somajul a crescut cu doar 0.1% iar numarul somerilor s-a majorat cu 5000 de persoane. In primele trei luni ale anului, media concedierilor a fost de 35.000/luna.
- investitiile straine ca aport la capital au scazut cu doar 17% in primul trimestru insa in luna martie au crescut cu 80% fata de aceeasi luna a anului anterior. In ciuda crizei, companiile straine continua sa investeasca in Romania.
- bursa creste sustinut de peste doua luni iar daca trendul crescator se va mentine, este foarte probabil ca aceasta crestere sa anticipeze o eventuala iesire din criza, nu mai devreme de sfarsitul anului insa (in istoria SUA, bursele au anticipat cresterea economica in medie cu 6 luni).
Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
In rest, avem de toate.
Cunoscând “apetenţa” românilor de a se urina pe tot ce nu le convine, s-a conceput o ingenioasă şi eficientă metodă de sondare a opiniei publice, care, în principiu, constă din instalarea în locuri publice, de pisoare cu debitmetre ultrasensibile şi afişare pe panouri electronice în dreptul fiecărui subiect (numărul pisoarelor este egal cu al subiecţilor )
A primat principiul numărului de persoane şi nu al cantităţii de urină.
Ş-au manifestat, deja, interesul : lume bună, unii politicieni, Voronin, asumatorii de răspundere, comandamente de crize, etc.
Se asigură confidenţialitatea, asistenţă 24 din 24 şi 5 ani termen de garanţie.
A primit banii de la FMI, a crescut si leul...oare cand banii vor fi dati inapoi nu va si scadea la loc ?
dar va fi din cauza inflatiei; de obicei in urma unei crize scade masa bunurilor si serviciilor livrate pe piata din cauza unui numar de falimente mai mare ca de obicei si creste masa monetara ca urmare a imprumuturilor pentru acoperirea gaurilor, ca urmare a tiparirii (vezi Marea Britanie) etc
vom avea crestere economica in termeni de cifre, probabil 1.5%; insa banii nu vor mai valora la fel din cauza inflatiei;
pe scurt, cei 10 lei din buzunarul unui pensionar vor fi 10,015 la final de an, dar in loc de 10 paini va putea cumpara doar 9...
cam sa spune cartea de istorie ca se intampla dupa criza, nu vad de ce ar fi altfel acum