Cele 16 tari care utilizeaza moneda euro au inregistrat cel de-al patrulea trimestru consecutiv de recul al activitatii economice, in conditiile in care PIB-ul a scazut cu 0,2% in trimestrele II si III din 2008 si cu 1,6% in trimestrul IV al anului trecut.
Aceasta este cea mai mare scadere a PIB-ului trimestrial din 1995, de cand se efectueaza statistici pentru Zona Euro.
Statele Unite au inregistrat un recul de 1,6% al PIB-ului in primul trimestru a anului, in raport cu precedentul.
Dintre marile economii, Germania a fost cea mai afectata, cu o contractare a activitatii economice de 3,8% - cea mai mare rata de la publicarea datelor trimestriale, in 1970.
Franta a inregistrat in primul trimestru o scadere a produsului intern brut de 1,2%, dupa ce economia s-a contractat cu 1,5% pe ansamblul ultimelor trei luni ale anului trecut, a anuntat Institutul de Statistica (Insee).
Prin cele doua reduceri ale PIB-ului, Franta a intrat oficial in recesiune, definita ca reculul activitatii economice pe perioada a doua trimestre consecutive.
In trimestrul III 2008, Franta a reusit sa afiseze o usoara crestere economica, de 0,1%, spre surprinderea analistilor.
Cifrele statistice arata totusi ca Franta rezista un pic mai bine in fata crizei economice mondiale decat principalii sai parteneri europeni.
Cu cat a scazut PIB-ul principalelor economii europene:
- Italia - 2,4%
- Spania - 1,8%
- Marea Britanie - 1,9%
http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-5707873-suntem-oficial-recesiune-economia-romaniei-redus-primul-trimestru-6-4.htm
Scaderea consumului nu a fost la fel de mare cum ne asteptam pentru ca romanii sunt destepti si nu au crezut in criza, au continuat sa consume. Frica de somaj nu a existat pentru ca stirile astea rele erau despre altii.
Pensionarii au cheltuit mai mult.
Cheltuielile aberante ale liberalilor din ultimul trimestru a contat ca un stimul economic.
Europenii au scazut pentru ca au un inceput de deflatie - euro e prea puternic, si pentru ca depind prea mult de credite si creditele nu s-au mai dat. La ei dezechilibrul e ca au mutat productia in est si nu e normal sa traiasca asa de bine cand noi, muncind la fel, ne multumim cu mai putin.
Scaderea consumului a fost mai redusa pt. ca oricum majoritatea lumii nu cheltuia mai mult decat minimul necesar ca n-avea de unde, asa ca n-a prea fost loc de strans cureaua.
Frica de somaj a existat, si mai exista inca. Ceea ce ajuta angajatorii sa angajeze pe bani mai putini sau chiar sa taie din lefuri, dar sa nu reduca activitatea.
Cheltuielile aberante ale liberalilor au facut necesar imprumutul extern. Care pe termen mediu si lung ne va costa. In functie de evolutia economica globala, va fi chiar potential dureros cat ne va costa. Daca economia nu-si va reveni suficient de repede incat sa incepem sa platim creditul din bani noi, va fi nasol.
EUR e puternic pt. ca dintre toate zonele economice de pe glob zona Euro e cea mai aproape de sanatate, chiar daca nu e nici ea sanatoasa. Expunerea la instrumentele financiare toxice din SUA e insa clar mai mare in EU decat in China, de ex., si in mod particular in occident, unde se afla toate centralele bancilor europene, asa ca logic ca ei au fost mai loviti. decat noi.
Faptul ca noi ne multumim (de nevoie) cu mai putin e doar o compensatie a slabei productivitati a muncii. Retine ca productivitatea muncii se masoara in banii pe care un angajat ii aduce firmei, ori munca ieftina si slab tehnologizata nu e de natura sa aduca bani multi firmei care te plateste.
Blocajul creditarii e mai grav la noi decat la ei, si impiedica firmele care gasesc oportunitati in criza sa se dezvolte. Ceea ce ne afecteaza pe noi mai rau ca pe occidentali.