In perioada de glorie din 2007, capitalizarea burselor din intreaga lume depasea 60 de mii de miliarde de dolari. In doar un an, valoarea s-a redus la jumatate iar scenariile apocaliptice se inmulteau pe zi ce trece. Iata insa ca luna aprilie a acestui an a adus o crestere de peste 14% a valorii companiilor cotate, cea mai mare crestere lunara de cand Federatia Mondiala a Burselor a inceput colectarea datelor.

Spre comparatie, cea mai mare scadere lunara a avut loc in octombrie 2008, cand capitalizarea totala a burselor a scazut cu peste $9000 de miliarde fata de septembrie, luna in care bursele mai pierdusera $6000 de miliarde fata de august.

In Romania, luna aprilie a adus o crestere a capitalizarii bursei de la Bucuresti (BVB + RASDAQ) de 21.3%, de la 50.2 la 60.9 miliarde lei iar de la inceputul lunii mai, cresterea este de 2.1%.

Pentru a va face o idee despre gradul de dezvoltare al bursei romanesti, sa spunem ca valoarea companiilor listate la bursa autohtona reprezinta 0.059% din totalul capitalizarii mondiale in timp ce, daca luam in considerare valoarea PIB-ului Romaniei, acesta reprezinta 0.25% din PIB-ul mondial, deci de peste 4 ori mai mult. Cei aflati acum in Comitetul BVB mai au mult de munca pentru a face din bursa romaneasca ceea ce ar trebui cu adevarat sa insemne o bursa pentru economia unui stat.

Citeste restul materialului si comenteaza pe khris.ro.