Premierul Emil Boc spera ca, in urmatoarele doua luni, sa aiba loc o relansare a creditarii. El a lansat un nou apel catre bancile straine cu reprezentante in Romania sa isi respecte angajamentul de a nu-si retrage banii din tara, intr-o declaratie la Radio Romania Actualitati.

"Dupa 24 mai vor intra in vigoare mai multe reglementari ale BNR care vor permite relansarea creditarii. (...) Eu sper si sunt convins ca bancile din Romania vor respecta intelegerea pe care au facut-o de a nu-si retrage banii din Romania, ca urmare a diminuarii rezervelor minime obligatorii sau a altor masuri pe care autoritatile romane le iau, si vor mentine liniile de creditare. Incepand din lunile iunie-iulie, aceasta dezghetare a creditarii va opera", a declarat Boc, la postul public de radio.

"Daca filialele bancilor din strainatate nu vor intelege ca Romania are nevoie de aceste resurse financiare, ca este o obligatie a lor sa-si mentina liniile de creditare, nici Guvernul nu va sta cu mainile in san si va adopta acele masuri legale care sa determine bancile sa-si respecte obligatiile", a avertizat premierul, referindu-se la masuri ''dure'', cum ar fi de pilda supraimpozitarea profitului - asa-numita taxa Robin Hood.

''Speram sa nu ajungem la o asemenea situatie, pentru ca noi, ca stat, nu putem sta cu mainile in san si sa vedem cum unii nu fac si efortul solidar, impreuna cu totii romanii, de a trece aceasta perioada dificila. (...) Nu am in acest moment motive sa ma indoiesc ca nu va fi respectat acest angajament'', a mai spus primul-ministru.