Cat ne costa protectia leului?
“Am incercat sa gasim o explicatie a faptului ca economia Romaniei s`a contractat atat de puternic in primul trimestru din acest an. Daca ne uitam la cifre, par a exista state care au suferit contractii mai mari. Cu toate acestea, daca facem comparatia in functie de adancimea contractiei, vedem ca Romania are printre cele mai mari caderi din CEE (9,3 pp). Doi factori ne`au adus aici. Unul ar strategia celor care se ocupa de politica monetara si care au optat pentru o protectie a leului care a generat fluxuri de capital speculativ care aproape ca au inghetat intr`o prima faza sistemul bancar si care au facut foarte dificil accesul la finantare al companiilor locale. Din octombrie incoace am atras atentia asupra impactului dobanzilor mari asupra economiei reale, ca efect al politicii agresive a BNR de a apara moneda locala”, se mai arata in raportul citat.
Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Au pariat pe un curs mare de schimb (in jur de 4.7) dar nu le-a iesit pasienta.
In aceste conditii, analiza prezentata este doar o refulare a frustrarilor acestei banci.
Nu exista nici un motiv real pentru care leul ar trebui sa fie cotat asa sus: productie in afara de Logan nu prea mai exista, mincarea o importam in proportie de peste 70% pe euroi imprumutati, reducerile bugetare sunt doar de fatada, platim kilometrul de drum de 5 ori cit face unor firme straine deci "caimacul" iar pleaca afara, cercetarea care ar putea aduce plus-valoare mare a fost ucisa de mult.
Ceea ce se face acum este indatorarea romanilor pe 2-3 generatii, pentru ca banii imprumutati sa plece in final tot afara, neprimind in schimb mare lucru. A, ba da, primim ceva: O MARE TEAPA!
Practic mai mult de jumatate din ce se intampla in tara este in EUR.
Exista firme unde inclusiv salariile sunt negociate in EUR.
Lasa EUR in balarii si nu numai amarasteanu' isi va pierde casa, dar tot ce inseamna garantii: terenuri, case, se vor duce in jos.
Rusii au reusit sa sustina rubla vreo 5 luni vanzand peste 200 miliarde de dolari. Dar apoi tot in jos s-a dus.
Daca bancile straine au venit cu bani si au dus Euro de la 4.1 la 3.1, acum cand si-i duc inapoi il vor duce de la 3.7 la 4.7. Asta e, sunt banii lor.