Creditul neguvernamental si-a continuat scaderea si in aprilie. Ritmul anual de crestere al creditarii a incetinit la 18,9%
Astfel, la finele lunii aprilie, creditul in lei a scazut cu 0,5%, iar creditul in valuta s-a redus cu 1,4%. Exprimata in euro, scaderea creditului in valuta a fost de 0,2%.
Creditele in valuta acordate populatiei au scazut in luna aprilie cu 1,6% in vreme ce finantarile in lei s-au redus cu 0,2%. Comparativ cu luna aprilie a anului trecut, creditul in valuta a urcat cu 33,3%, pana la echivalentul a 60,15 miliarde de lei, iar imprumuturile in moneda nationala au avansat cu 9,3%, la 40,01 miliarde de lei.
In ceea ce priveste segmentul persoanelor juridice, in aprilie creditele in lei au coborat cu 0,8% fata de luna anterioara si au avansat cu 6,5% comparativ cu luna aprilie 2008 pana la 42,58 miliarde de lei. Creditele in valuta au scazut cu 1,1% comparativ cu luna martie si au urcat cu 22,9% fata de aceeasi luna din 2008, la 57,79 miliarde de lei.
Creditul guvernamental, al administratiei centrale, administratiilor locale, administratiilor sistemelor de asigurari sociale, a crescut in luna aprilie cu 8,4%, pana la 31,77 miliarde de lei. La sfarsitul lunii aprilie, creditul guvernamental a inregistrat o crestere de 215,7% fata de aceeasi perioada din 2008.
Economiile romanilor au scazut usor in aprilie
Depozitele rezidentilor clienti neguvernamentali s-au majorat in luna aprilie cu 0,3% comparativ cu luna martie, pana la nivelul de 154,55 miliarde de lei.
Fata de luna anterioara, depozitele in lei ale populatiei au crescut cu 2,3%, pana la 58,57 miliarde de lei, iar fata de finele lunii aprilie 2008 acestea au avansat cu 24,8%. In ceea ce priveste depozitele in lei ale persoanelor juridice, acestea s-au diminuat cu 0,9%, pana la 39,27 miliarde de lei fata de luna anterioara si cu 5,4% fata de aceeasi luna din 2008.
Depozitele in valuta ale rezidentilor, exprimate in lei, s-au redus cu 0,9%, pana la nivelul de 56,70 miliarde de lei, iar exprimate in euro, depozitele in valuta au scazut cu 0,3%, pana la 13,55 miliarde de euro. Comparativ cu aceeasi luna a anului precedent, depozitele in valuta ale rezidentilor exprimate in lei au crescut cu 16%, iar exprimate in euro au avansat cu 1,9%.
Depozitele in valuta ale populatiei au urcat cu 15,5% daca sunt exprimate in lei si cu 1,5% exprimate in euro. In acelasi timp, depozitele in valuta ale persoanelor juridice exprimate in lei s-au majorat cu 16,7%. Exprimata in euro, cresterea depozitelor in valuta ale rezidentilor persoane juridice a fost de 2,6%.

Povestea tinerei din Bacău care ține spectacole de stand-up comedy în Europa în patru limbi diferite și l-a făcut pe Seinfeld să râdă
INTERVIU Vestea bună și vestea proastă despre tulpina SARS-CoV2 din Africa de Sud, confirmată în premieră în România: Cât de ușor se transmite și cât de eficiente sunt vaccinurile împotriva ei?
Noua LISTĂ a țărilor din zona galbenă / Republica Moldova, Italia, Spania, Franța sau Marea Britanie, pe listă
Unul din cei doi pacienți din România infectați cu tulpina africană a SARS-COV2, fosta jurnalistă Liana Alexandru, povestește aventura sa COVID-19: cum s-au încurcat rezultatele testelor și cum voluntarii au salvat situația
CDC-ul american are un ghid cu sfaturi în cazul unei apocalipse zombi / Dr. Seuss, în topul vânzărilor Amazon după ce a fost acuzat de rasism / Nou film Star Trek, nou serial Terminator, confirmate
FOTOGALERIE Primăria Capitalei a montat anul trecut 500 de stații STB noi, de aproape 10.000 de euro bucata. Deși nu le-a plătit încă, o parte au fost deja vandalizate
Deci creste totusi nivelul creditarii fata de anul trecut? Pai asta e bine. Cat sa mai creasca cu cate 80-100% pe an? Daca ar fi ajuns la 0 inseamna ca s-ar da tot atatea credite cat anul trecut pe vremea asta? Si asta ar fi bine!