Dobanda pentru creditele ipotecare contractate prin programul Prima Casa va fi cu cel un punct procentual peste dobanda la care se imprumuta statul, a declarat miercuri Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, citat de NewsIn. In prezent, Ministerul Finantelor se imprumuta in lei la dobanzi de peste 11% pe an, in vreme ce pentru imprumuturile in valuta, la imprumuturile pe pietele internationale, se ia in calcul dobanda Euribor la care se adauga costul primei de risc, care este de aproximativ 300 de puncte de baza (3 puncte procentuale).

Dobanda Euribor era cuprinsa in sedinta din data de 3 iunie intre 0,81% si 1,62%, in functie de maturitatea imprumutului.

"Cheia in discutiile pe marginea programului Prima Casa este rata dobanzii. Este evident ca putini se incadreaza la un credit ipotecar de 60.000 de euro, daca dobanzile sunt ridicate. Dobanda pentru un credit din acest program va fi cu cel putin un punct procentual peste cea la care se imprumuta statul roman, deoarece se adauga costurile de procesare pe care le au bancile in acordarea de credite", a spus van Groningen.

Van Groningen a mai precizat ca bancile din Romania nu pot influenta nivelul dobanzii Euribor.

Marti, premierul Emil Boc a declarat ca dobanda solicitata de banci pentru creditele acordate prin programul Prima Casa ar putea reprezenta jumatate din dobanda practicata in prezent pe piata.