Fondul Monetar International a publicat miercuri memorandumul tehnic incheiat cu autoritatile romane in cadrul acordului de imprumut. Declaratia a fost facuta initial intr-un interviu acordat The Money Channel, de reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.

Acordul de finantare in valoare de 13 miliarde euro incheiat intre Romania si FMI include, alaturi de o scrisoare de intentie, un document tehnic ce cuprinde tintele si definitiile detaliate ale acordului.

Autoritatile romane sustin ca acordul are patru conditii majore, prima constand in rectificarea bugetara aprobata in aprilie prin Ordonanta de Urgenta si care a ajustat bugetul cu 1,1% din produsul intern brut (PIB). Totodata, in cursul acestui an trebuie adoptate trei legi: Legea salarizarii unice in sistemul bugetar, Legea responsabilitatii fiscale si cea legata de reforma sistemului de pensii.

Prevederi din memorandumul FMI:

  • Tinta indicativa de inflatie pentru 2009 a fost fixata la 4,5% plus/minus un punct procentual;
  • Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei
  • Romania va furniza FMI toate datele privind companiile publice aflate in monitorizare la inceputul acordului precum si sanctiunile luate in cazul neindeplinirii tintelor stabilite.