Patru din 10 romani declara ca veniturile le-au fost influentate in mod negativ de criza in luna martie din acest an, cel mai mare impact fiind inregistrat asupra veniturilor extra-salariale (bonusuri, comisioane etc.), 21% din populatie resimtind scaderea acestora, se arata intr-un studiu lunar al GFK, reprezentativ la nivel national, cercetare realizata simultan in noua tari din Europa.

Conform sutdiului GFK, bucurestenii percep cel mai putin aceste efecte, numai 18% din locuitorii capitalei spunand ca veniturile le-au fost influentate de criza.

Cea mai dificila situatie se resimte in randul independentilor, micilor patroni si liber profesionistilor, mai mult de jumatate dintre ei avand veniturile in scadere si, in total, doua treimi dintre ei afirmand ca au o situatie financiara in declin.

In regiune, cea mai afectata este Ungaria

Comparativ cu alte state, contextul din Romania este asemanator cu cel din Cehia si din Bosnia-Herzegovina. In majoritatea tarilor din regiune, ponderea celor care au resimtit efectele crizei se situeaza la 50%. Cel mai puternic afectata este Ungaria, unde peste 70% din populatie considera ca situatia financiara a familiei s-a inrautatit, iar cel mai putin expusa este Austria, cu 30% din populatie afectata.

Pe langa diminuarea veniturilor extra-salariale, alte consecinte care s-au manifestat sunt incasarea cu intarziere a salariului sau chiar scaderea lui, ambele fiind resimtite de catre 9% din populatia Romaniei.

In aprilie 2009, cifrele arata o situatie asemanatoare cu cea din martie. Totusi, a crescut proportia celor care si-au pierdut locul de munca din cauza crizei de la 5% la 7%.

Analiza GFK mai arata ca scaderea veniturilor sau intarzierea incasarii salariului pentru o parte importanta a populatiei nu au dus la scaderea venitului mediu, deoarece exista categorii de persoane care castiga mai mult decat anul trecut. Cu toate acestea, pentru 60% dintre romani situatia financiara a familiei este caracterizata prin afirmatia „cu veniturile noastre abia reusim sa ne acoperim cheltuielile curente”, ponderea lor fiind in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut (53%). In plus, a scazut proportia celor care economisesc cu cinci puncte procentuale fata de anul precedent, ajungand la 17% in luna martie 2009.

Informatiile provin din GfK Omnibus, studiu realizat lunar, fiind reprezentative pentru populatia Romaniei in varsta de 15 ani si peste. Esantionul este format din 1000 persoane din zona urbana si rurala. Cercetarea s-a realizat simultan in noua tari din Europa.