Probabil ca 2009 va ramane in istorie drept anul cu cea mai mare crestere a datoriei guvernamentale din istorie, guvernul facand eforturi iesite din comun sa plateasca salariile si pensiile pe care clasa politica le-a majorat in mod inconstient in anii trecuti, scrie Cristian Orgonas intr-o analiza dedicata situatiei finantelor publice.

Conform datelor prezentate de Ministerul Finantelor, la sfarsitul anului 2008 datoria guvernamentala scadenta in 2009 era de 18.2 miliarde lei sau mai putin de 5 miliarde de euro. Dupa sase luni, in aprilie 2009, datoria scadenta in acest an a ajuns la 57.3 mld lei, majorarea fiind de peste 200% in doar jumatate de an. In 2010, Guvernul va mai avea de platit 40.6 mld lei, deci dl Pogea va trebui sa scoata de undeva 23 de miliarde de euro din acest moment si pana la sfarsitulul anului viitor. In 2011 vor mai fi scadente inca 38 de miliarde lei.

Imprumutul de la FMI si UE are valoarea de 20 mld euro, insa doar 5 miliarde vor ajunge la Palatul Victoria si asta in doi ani. Luand in considerare cifrele de mai sus, cele 5 miliarde nu reprezinta decat o frectie la picior de lemn din moment ce Guvernul are de platit numai in acest an 13.5 mld euro (deocamdata), mai ales ca datoria in mod sigur va creste din moment ce Ministerul de Finante continua sa se imprumute masiv de la banci pe termen scurt, sperand la o reducere a dobanzilor la toamna si astfel sa rostogoleasca mai ieftin datoria guvernamentala.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas