Guvernul a decis sa extinda garantarea depozitelor bancare in limita a 50.000 euro si la persoanele juridice. Ministerul Finantelor a prezentat in sedinta de guvern de miercuri, 24 iunie, un proiect de act normativ privind majorarea plafonului de garantare la 50.000 de euro de la 20.000 de euro cat este in prezent pentru persoanele juridice.

In toamna anului trecut, Guvernul a majorat acest plafon doar pentru depozitele populatiei. Insa, potrivit unei directive europene privind sistemele de garantare a depozitelor, aceste masuri trebuie aplicate si in cazul firmelor. Termenul de transpunere a directivei este 30 iunie. De asemenea, se reduce termenul pana la care Fondul de Garantare a Depozitelor are obligatia de a asigura inceperea compensatiilor in caz de indisponibilizare, de la trei luni la 20 de zile, a declarat in timpul sedintei de Guvern, Gheorghe Pogea, ministrul finantelor.

Comisia Europeana a decis anul trecut ca economiile cetatenilor sa fie garantate pana la 50.000 de euro, in 2009, si pana la 100 000 de euro, in 2010, in cazul in care o banca europeana falimenteaza.

In prezent Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar garanteaza toate sumele depuse in orice tip de cont bancar, inclusiv dobanda aferenta, in limita a 50.000 euro, pentru deponentii garantati persoane fizice si a 20.000 euro pentru persoane juridice.