Luna iulie 2009 aduce atat ieftiniri cat si scumpiri. Sa incepem cu vestile bune: Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a decis ca gazele naturale sa se ieftineasca cu 5% de la 1 iulie, atat pentru populatie, cat si pentru consumatorii industriali. In primele cinci luni ale anului, consumul de gaze scazuse cu aproape 20% fata de aceeaşi perioada a lui 2008.

Tot de miercuri, 1 iulie, plafonul pentru medicamentele compensate cu 90% creste de la 600 la 700 de lei.

Se ieftinesc mesajele scrise, apelurile şi folosirea Internetului de pe telefonul mobil din strainatate. Asadar, tarifele de roaming vor scadea, iar potrivit Comisiei Europene consumatorii vor plati cu 60% mai putin.

De la jumatatea lunii ar trebui sa devina operational programul guvernamental „Prima casa” prin care statul garanteaza 60.000 de euro pentru achizitia unei locuinte in cazul celor care nu au una in proprietate si nici credit ipotecar.

Tot in aceasta luna, in tara ajunge prima transa din imprumutul acordat de Uniunea Europeana de 1,5 miliarde euro.

FMI trimite in aceasta luna doua misiuni de asistenta in Romania, urmate in august de echipa pentru evaluarea acordului incheiat de autoritatile romane cu Fondul. Prima delegatie va analiza situatia administratii finantelor publice, iar a doua va analiza administrarea taxelor.

La capitolul scumpiri trebuie sa fie atenti mai ales cei care merg cu masina. De la 1 iulie carburantii vor fi amestecati cu asa numitii "combustibili bio" si deci vor costa mai mult, cu circa un procent. De la inceputul anului, benzina s-a scumpit cu 15%. Se sumpesc si tigarile.

Fumatorii vor trebui sa plateasca de astazi, in medie, cu 30-40 de bani mai mult pentru un pachet de tigari, din cauza majorarii accizei.