Franta si Rusia au pledat duminica la unison in favoarea discutarii monedelor internationale de rezerva, subliniind ca sistemul mondial dominat de dolar este perimat. Afirmatia a fost facuta in cadrul intalnirii Cercului Economistilor de la Aix en Provence, unde a participat si guvernatorul BCE, Jean Claude Trichet.

E drept, rusii au admis ca in acest moment nu exista alternativa la dolar, dar ca o dezbatere serioasa trebuie sa aiba loc. Trichet nu a vrut sa comenteze aceasta idee, marginindu`se sa declare ca e foarte important ca SUA sa continue sa promoveze un dolar puternic.

Alianta Rusiei cu Franta pare mai degraba o intelegere in ideea apropiatului summit din Italia (care va avea loc in 8-10 iulie), nefiind exclus sa se ia o decizie simbolica in cadrul intalnirii G8.

Dupa ce China a cerut reconsiderarea dolarului ca moneda de rezerva, au intrat in joc rusii, apoi indienii (chiar vineri, Suresh Tendulkar, consilierul premierului indian Manmohan Singh a cerut revizuirea in scadere a ponderii USD in cosul valutar cu ajutorul caruia se stabileste cursul rupiei), iata ca acum si Franta vine sa se alature grupului de „complotisti”. S`ar putea insa sa nu fie doar dupa cum vor ei…

Citeste si comenteaza pe Dan Popa's Weblog.