Grupul AIG intentioneaza sa ofere unui numar de 40 dintre salariatii sai prime de 2,4 milioane de dolari, informeaza vineri cotidianul Washington Post. Pentru noua transa de bonusuri, AIG a cerut aprobarea lui Kenneth Feinberg, oficial al executivului insarcinat sa supervizeze planurile de remunerare a sapte intreprinderi nationalizate.

American International Group a primit ajutoare guvernamentale in valoare de peste 182,5 de miliarde de dolari. La inceputul anului, a declansat un scandal odata cu acordarea, in plina criza, a unor prime in valoare de 165 de milioane de dolari.

Grupul nu are de fapt nevoie de aprobarea lui Feinberg, insa conducerea ar prefera sa fie "acoperita" odata cu binecuvantarea autoritatilor. "De cate ori scriem un cec, informatia apare in presa si este supra-mediatizata", a declarat o sursa anonima din cadrul AIG. "Vrem sa fim siguri ca Guvernul aproba ceea ce facem", a adaugat sursa.

Oficiali ai Rezervei Federale Americane spun ca nu au de ce sa intervina in decizie, lasand AIG singur in fata opiniei publice care, desigur, va reactiona negativ. Asiguratorul ar putea justifica aceste prime prin necesitatea de de a-si pastra anumite cadre cu pozitii cheie in cadrul grupului, comenteaza Washington Post.

AIG, total lipsit de valoare?

Miercuri, grupul bancar Citigroup anunta ca AIG ar putea fi "total lipsit de valoare pentru investitorii privati dupa plata datoriilor catre stat". Intr-o nota transmisa investitorilor, analistul Joshua Shanker sustine ca "Exista o posibilitate de 70% ca nivelul de capital al AIG sa fie zero. (...) Compania nu a detaliat seria de evenimente care ar duce la o pierdere" pe contractele europene, a adaugat Shanker. "Chiar si o pierdere redusa proportional ar fi majora".

Directorul executiv al AIG, Edward Liddy, care va parasi în curând aceasta pozitie, se afla sub presiunea autoritatilor care ii cer sa vânda active pentru a plati datoria grupului catre stat.